Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

ИНСТРУКЦИЯ Какво да направите, когато Ви поискат „зелен сертификат“

Партия БНО ви пази от Медицински фашизъм

ИНСТРУКЦИЯ Какво да направите, когато Ви поискат „зелен сертификат“.
1. За работници и служители.

2. За студенти.
Стъпките са съгласувани с юристите на Автономна Работническа Конфедерация – АРК – специалисти с десетилетия успешен опит в защитата на работещи от произвола на работодатели. Всичко е изготвено с подкрепата на партия БНО и нейният Председател Георги Георгиев
1. РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ

При изискване от страна на работодател (независимо държавно, общинско учреждение или частна фирма) към работници или служители да предоставят „зелен сертификат“, за да могат да продължат да изпълняват договорените трудови задължения, работниците могат да откажат като:
1.1. Изискат вътрешна заповед, надлежно подписана и подпечатана, в която е описано изискването към работниците/служителите да предоставят „зелен сертификат“. Заповедта трябва да бъде връчена лично.
ВНИМАНЕ! Вътрешна заповед с изискване за „зелен сертификат“, основана на подзаконов акт – заповед на министъра на здравеопазването, е нищожна, тъй като влиза в пряко противоречие с Конституцията на Република България, Кодекса на труда, Закона за защита от дискриминация, както и с Регламент № 953 от 2021 г. на Европейския парламент (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/HTML/?uri=CELEX:32021R0953&from=BG), който е задължителен, а не препоръчителен за страните членки на ЕС.Ако въз основа на такава вътрешна заповед работник/служител бъде отстранен от работа, съдът ще го възстанови обратно, със съответното обезщетение, след спечелване на дело (всички дела в тази област биват спечелени от работещите).
1.2. Ако работодателят откаже да предостави редовна вътрешна заповед, а нареждането е устно, работниците/служителите, трябва да сигнализират Инспекция по труда (писмено: https://www.gli.government.bg/bg/node/6499; телефон: 0700 17 670), която е задължена да им осигури достъп до работните помещения.
1.3. Работодателите нямат право да изискват от работниците и служителите тестове за коронавирус за сметка на работниците. Задължение на работодателите е да осигурят тези тестове за собствена сметка. Работник с медицински противопоказания може да откаже да бъде тестван.
1.4. При вербално агресивно поведение от страна на работодател, изискващ „зелен сертификат“, работниците могат да сигнализират в най-близкото полицейско управление или районна прокуратура за извършено срещу тях криминално престъпление по чл. 143 от НК „Принуда“, предвиждащ наказание до 10 години затвор. Този подход важи и ако не Ви пускат охранители на входа на обществена сграда (включително МОЛ).
Извън чисто формалните стъпки, ако един сплотен работнически колектив, всички или повечето заедно, откажат да изпълнят устно или писмено нареждане, задължаващо ги да предоставят „зелен сертификат“, работодателят няма да има друг избор, освен да прекрати дейността си или да се солидаризира със своите работници в искането за незабавно отпадане на дискриминационните „зелени паспорти“.
Уважаеми приятели и колеги, работници на България, може би най-важно от всичко е да се осъзнае, че независимо дали става въпрос за трудов конфликт за заплати и социални придобивки, за дискриминиращи сертификати или някакъв друг остър проблем, спасение поединично няма.
Само заедно, солидарни и организирани, можем да се борим срещу несправедливостта, за да извоюваме правото ние и нашите деца да живеем като достойни хора в хуманно и справедливо общество.

Георги Георгиев председател на БНО

2. СТУДЕНТИ
2.1. При изискване в учебното заведение на „ваксинационен сертификат“, заявявате, че сте готови веднага да ви бъде направен бърз тест на място, за да бъдете допуснати до учебните занятия. Тестът е безплатен, не могат да ви искат заплащане. Този въпрос е уреден в чл. 63, ал. 9 от Закона за здравето.
2.2. Когато ви бъде отказан бърз тест, заявявате, че сте се явили навреме за занятията и изисквате писмен документ от ръководството на учебното заведение, че ви е отказан достъп. В него изисквате да бъдат описани основанията за този отказ.
2.3. Завеждате колективна жалба срещу отказа и я внасяте при омбудсмана.
Студенти, обединявайте се срещу диктаторските мерки. Само заедно сте силни.

www.bno-bg.com
#НароднаМрежа

13 Коментара
 1. Свобода или Смърт казва

  АМИ ЗА ОБИКНОВЕННИТЕ ГРАЖДАНИ КОИТО ПОСЕЩАВАМЕ ГОРЕМИТЕ ВЕРИГИ МАГАЗИНИ КАТО КАУФЛАНД, ЛИДЕЛ, БИЛА И МОЛОВЕТЕ И ОЩЕ ТЕХНОМАРКЕТ, ТЕХНОПОЛИС, МИСЮ БРИКОЛАЖ И ВСИЧКИ ПОДОБНИ ? КАЖЕТЕ КАК МОЖЕМ ДА ВЛЕЗНЕМ БЕЗ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ И ИМАТ ЛИ ПРАВО ДА НИ СПРАТ АКО НЕ ЖЕЛАЕМ ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ ???

  1. Радост казва

   В Кауфланд и Лидл се влиза без сертификат. 😉
   Изобщо, належащо ли е точно от тези магазини да пазарувате? Едва ли ще Ви стане нещо, ако си купите храна от кварталния магазин.

   1. Росен Радославов казва

    Не се отнася за хранителните вериги.

  2. Милена казва

   Ако накарат работодателите да плащат тестовете на работниците си, след като ги задължават да ги правят през ден, без да ощетяват финансово трагичните заплати, които дават на своите служители, този хаус ще се завърти в друга посока. Пробвайте, ще е „забавно“.

 2. Светослав казва

  Никакви, тестове, никакви ваксини, никави сертификати. Конституцията на Република България. чл. 29, ал. 2, чл. 4,5,6, 57. НК, чл. 143, чл. 172,

 3. hohi казва

  Аз ще си обикалям, където искам и ако ме проверят, просто ще им дам лична карта и да ми пишат ако искат и 10 милиона глоба. Докато дойде ред да се разглежда в административен, заповедта ще е отменена с нова още по-тъпа и незаконна такава.
  Реално със заповеди които се отменят през седмица две, не се дава време на ВАС да ги обяви за нищожни, защото имало вече липса на „правен интерес“. Ама на мен не ми пречи да си жаля актовете. Всеки спечелен акт и адвокатски разноски им бърка яко в човките на тия.

 4. Деан Иванов казва

  Здравейте
  А по същия казус – В правото си ли е Работодателя да праща работник в чужбина поради покана от чужбина за изнасяне на представление , и да кара работника да си направи бърз тест за излизане от страната за сметка на работника ,а не работодателя да ги поеме.
  като тестовете в случай на престой повече от 48 часа трябва да са вече два и за пребиране

 5. An. казва

  Ще им покажа ЧЕРВЕН .. СЕРТИФИКАТ…….

 6. Иво казва

  Повечето работи в кварталния магазин са с изтекъл срок

 7. Косгов казва

  Жената я задължават да си прави антигени тест който тя да си плаща.20 работни дни 10 теста.2 тест е за 2 дена.100лв.

 8. Петя казва

  Плаща, този, който поръчва музиката. Юристите по трудово право казват, че ако работодателят изисква сертификат, трябва да го плати.
  Хора, знайте си правата!

 9. Vicente казва

  Тук виждам слаб момент със тестовете. Ако работодател ги плати – това не означава непременно, че аз съм съгласен да се тествам – тъй като тестовете също съдържат вещества, които аз считам, че не бива да присъстват в човешкото тяло – особено в моето. (Графенов оксид и Етиленов оксид в частност) – как отказваме да ни тестват ?

 10. Brendan казва

  Най-добре си се заразете с COVID и после ще ви дадат сертификат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече