Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Конституционалисти: Президентът Радев трябва да разпусне ВЕДНАГА парламента

Според експертите до 29 януари 48-ото НС трябва да отиде в историята

Президентът Румен Радев трябва да разпусне ВЕДНАГА парламента, след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство не успя.

Това коментираха пред Епицентър.бг  трима конституционалисти, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви днес, че в понеделник връща като неизпълнен третия проучвателен мандат за кабинет. А президентът обяви, че ще я приеме във вторник.

Двама от тях не пожелаха да бъдат назовани, третият е Георги Марков, чието интервю четете по-долу

Конституцията не дава конкретен срок кога да бъде разпуснат парламентът, но се подразбира, че това би трябвало да е ВЕДНАГА, в рамките на 2-3 дни.

Защото чл. 99, ал 5 казва: „Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3. (Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.) Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.“

Според експертите по конституционно право, с които Епицентър.бг разговаря, президентът трябва да разпусне 48-ото Народно събрание и да насрочи нови парламентарни избори най-късно до края на следващата седмица. А това означава – до 29 януари. Те припомнят, че такава е била и досегашната практика в най-новата история на България.

Радев не би могъл да мотивира продължаване на живота на този парламент с желание да се приемат определени закони, дори и толкова важни, като свързаните с Плана за възстановяване и устойчивост, защото по-голямата част от тях не са минали и на първо четене. Евентуалното удължаване живота на парламента би могло да бъде за дни, но в никакъв случай за седмици, камо ли месеци, категорични са конституционалистите.

И ето точните им думи: „В Конституцията никъде не пише срок, затова трябва да се действа логически. А това означава, че президентът трябва да разпусне парламента ВЕДНАГА след връщането на третия мандат. В конституционното право, когато няма срок, действието се изпълнява ВЕДНАГА. Е, ако президентът е в чужбина, ясно е, че ще го изчакаме. Но ако третият мандат бъде върнат във вторник, в сряда, най-късно в четвъртък, Радев трябва да издаде указ за разпускане на парламента и назначаване на нови предсрочни парламентарни избори. В никакъв случай не може изкуствено да се удължава животът на парламента, за да се свърши каквото и да било – още по-малко приемане на нови закони. Не очакваме Радев публично да обвърже удължаването живота на парламента с приемането на нови закони, защото това е неконституционно. Президентът няма право на такава преценка. Радев просто трябва да насрочи дата на избори, Конституцията му казва – в двумесечен срок, и той трябва гледа това да е в неделя. Нищо повече!

Георги МАРКОВ: Парламентът не може повече да приема закони. До 2-3 дни след връщането на третия мандат Радев трябва да го разпусне


– Г-н Марков, колко време президентът може да държи парламента, след като във вторник третият мандат ще бъде върнат неизпълнен?

– Президентът ВЕДНАГА трябва да разпусне парламента и да назначи ново служебно правителство като насрочи дата за избори.

– Какво означава „веднага“?


– Веднага – не значи в същата минута, а в близките дни. Това е логиката на Конституцията и на конституционно решение № 20 от 1992 г. Още повече, че Радев управлява вече шест месеца страната и започна седми месец.

– Възможно ли е президентът да удължи живота на този парламент с мотива да бъдат приети някои закони?

– Може да го направи, но няма да е правилно. Освен това, първо, няма никаква гаранция, че парламентът ще ги приеме. И второ, не е редно президентът да поставя такива условия. А и при върнат трети мандат, президентът да казва на парламента какво да прави, не е в рамките на неговите правомощия. Ако трябва с нещо спешно да се заеме парламентът, то е да попълни състава на Конституционния съд с двама души. Но не го прави. Парламентът трябваше да избере нов Висш съдебен съвет откога, но не го прави. Очевидно е, че този парламент е изчерпан! И Радев трябва да го разпусне в рамките на няколко дни и да насрочи избори.

– Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене законопроекта на служебния кабинет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с който се създава механизъм за разследване на главния прокурор. Всички знаем, че законът е насочен срещу Иван Гешев. Възможно ли е неговото приемане докрай да бъде мотив на президента за удължаване живота на парламента?


– Не, разбира се! От гледна точка на върховенството на закона – най-важно е попълването на Конституционния съд в последните 2-3 дни живот на парламента, нищо повече, подчертавам! Това е работа за 1 час. Категорично следващата седмица Радев трябва да разпусне парламента и да насрочи избори. Това е! По-нататъчното шикалиране и играта с Конституцията е прекалена. Още повече, че този парламент имаше предостатъчно време да свърши, каквото трябваше.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече