Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Клуб „Бесарабия“ организира екскурзия до паметника Шипка на 1 октомври

Екскурзия до паметника „Шипка-Бузлуджа“.
01 октомври / неделя / 2023 г.
КЛУБ “ БЕСАРАБИЯ „
Програма: отпътуване от София, събираме се на стадион „Васил Левски“ в 06.30 часа.
Пристигане в Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, който се намира на върха /1326 м/. Музеят на парка представя възстановените позиции, оръжия и окопи на войници по време на Руско-турската война от 1877-78 г. Височината му е 31,5 м, до която водят 890 стъпала. Входът на паметника е охраняван от голям бронзов лъв-символ на България. Паметникът се състои от няколко етажа, където са запазени мраморен саркофаг с костите на защитниците на Шипка, лични вещи на войници, медали, снимки, оръжия и документи, свързани с боевете на Шипка. На последния етаж има площадка, от която се открива прекрасна панорамна гледка.
Посещение на Храма Рождество Христово в град Шипка. Средствата за изграждането на храма бяха събрани от дарения на обикновени хора в Русия и България. Инициативата за изграждането му е инициирана от граф Николай Игнатиев и Олга Скобелева, майката на руския герой от войната генерал майор Михаил Скобелев. Първоначално целият манастир е руска собственост, но през 1934 г. е дарен от съветското правителство на България.
Посещение на гробницата на Голяма Косматка. Тук през 2004 г. д-р Георги Китов открива една от най-величествените и богати тракийски гробници по нашите земи с изцяло запазен гроб на тракийски цар, погребан със своя кон. Мащабът на гробницата и огромната стойност на скъпоценните предмети, намерени в нея, доказват, че тук е погребан великият тракийски владетел. Предполага се, че става дума за прочутия цар Севт III – господаря на тракийския град Севтополис.
Цена: 60 лв. / включен обяд/.
Телефон за записване: 0898 44 22 78 /Вайбър, Уатсап, Телеграм/

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече