Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

В Петрич протестирали, че им спрял пиратската телевизия, а в Европа наградиха киберполицая Александър Велев

Той върна и профила в инстаграм на Вики от “Мастило”

Хората търсят подкрепа в нас, усещането, че си бил полезен и някой днес спи спокойно, е невероятно и храни повече от каквито и да било заплати. Думите са на инспектор Александър Велев, който преди дни бе награден за успешни акции срещу кабелните пирати. Улисан в работата, той току-що е видял как преди месец Вики от “Мастило” му благодари за оказаната помощ, след като акаунтът ѝ в инстаграм е бил хакнат. Благодарение на полицая от отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП певицата Виктория Терзийска си го върна.

Тя се хванала на фалшив мейл, че инстаграм иска да верифицира профила ѝ. Затова въвела потребителското си име и парола в социалната мрежа. Така пратила данните на турски хакери, които превзели акаунта ѝ. Вики се паникьосала, но благодарение на Велев само след 2 дни всичко било наред. Тя е само една от многото, на които Велев и колегите му в отдел “Киберпрестъпност” са помогнали.

27-годишният полицай работи във вътрешното министерство от точно 4 години. Той е възпитаник на академията на МВР и след завършването ѝ – на 1 ноември 2018 г., отива в сектор “Противоправно съдържание в интернет” към отдел “Киберпрестъпност”.

Струваше ми се по-голямо предизвикателство, защото е нещо ново. Това е област, в която трябва да се ползват знания от различни сфери. Експоденциалното развитие на технологиите изисква непрекъснато актуализиране на нашите умения, обяснява казва полицаят защо е избрал тази сфера на развитие. Много му помогнало, че е завършил математическа гимназия в родния си Благоевград.

Дни преди да станат 4 години, откакто е в ГДБОП, именно на Велев бе връчена наградата на Алианса за борба с аудио-визуалното пиратство (ААРА). Призът бе за екипа на отдел “Киберпрестъпност”, който поведе битка с незаконната айпи телевизия. Самият Велев пък е ръководител на оперативна дейност в Европейската мултидисциплинарна платформа за противодействие на престъпни заплахи. Той отговаря за противодействието на престъпления против интелектуалната собственост и фалшиви стоки. Така при всяка акция в ЕС по линия на незаконната телевизия той я координира – ако в Испания се проведе такава операция, Велев получава доклад за резултатите.

Самият той е участвал и в множество такива операции у нас. При една от тях от 8 адреса легален доставчик на интернет подавал и нелегална телевизия до потребителите си. Инвестицията на пиратите не била голяма. Дали около 300 лв. за сателитна чиния, от която да прехващат над 700 канала. Месечната такса е 50 лв. След като получили сигнала, те го усилвали и го подавали до абонатите си. Таксували го по 10-12 лв. на месец. Освен на собствените си клиенти измамниците го подавали до още 3 легални интернет оператора. Така 4-те оператора доставяли нелегалната телевизия до около 5000 клиенти. Те не знаели, че подаваният сигнал е незаконен. Освен че са ощетили авторските права на телевизиите, пиратите крили и доходите от престъпната си дейност. Отделно лъжели и за броя абонати и така пестели и данъци.

При акция в Петрич пък били спрени над 200 сървъра, които се намирали на територията на ЕС. Те били на гърци, които пускали нелегална телевизия и стрийминг платформи у нас, в Гърция, Италия, Нидерландия, Франция и Германия.

Разследващите ударили и парите на групата, като спрели над 150 PayPal акаунта, на които пиратите получавали плащанията от таксите. От 2015 г., когато започнали, досега са натрупали над 6,5 млн. евро. Гърците предоставяли платени услуги за гледане, подобни на предлаганите от Sky Italia, Mediaset Premium, Netflix, Dazon и Infinity в различни държави членки и трети страни.

Те се сдобили с последния софтуер за подобно излъчване и дори постоянно го обновявали. Пуснали и няколко станции за препредаване със специални сървъри, за да се деактивира разшифроването на оригиналните програми и да се генерира незаконният IPTV сигнал в нарушение на Закона за интелектуалната собственост. Групата предлагала много широк каталог откъм съдържание, имало и опция за добавяне при поискване на много ниска цена. Печалбите после са прехвърляни в чуждестранни банкови сметки.

Велев открива международно обучение по борба с пиратска телевизия. То се провело в София.
Велев открива международно обучение по борба с пиратска телевизия. То се провело в София.

И макар днес Велев и отдел “Киберпрестъпност” да са наградени, той си спомня каква е била реакцията на хората в градове, в които са били хванати кабелни пирати.

Имаше протести срещу нас, хората бяха бесни, че сме им спрели телевизията, разказва киберполицаят. И посочва, че за изграждането на такава мрежа не трябва голяма инвестиция, а печалбите са големи. Вредите – също.

Първата е тази за икономиката, ощетяват се и носителите на авторски права, крият се данъци, а понякога печалбата се препира, обяснява Велев. Допълва, че самият потребител не получава качествена услуга. Сигналът не е хубав, картината често е по-мътна. А имало и случаи на измами – заради такса от 10 лева на месец хора си плащали за цяла година. Още на втория месец услугата изчезвала. А потребителите нямали договори и нямало как да докажат, че са жертва на измама.

Заради натрупания опит през юни тази година Велев и колегите му организираха и обучение за борбата с незаконния стрийминг, в което участваха представители от 17 европейски държави, Европол и Интерпол. То бе припомнено от Шийла Каселс – изпълнителен вицепрезидент на AAPA, когато в Рим награди Велев и отдел “Киберпрестъпност”. Полицаят казва, че обученията много му помагат – ходил е на много, чете специализирана литература и в свободното си време.

Тогава се отдава и на друга страст – свиренето на китара. Запалил се още като дете, случайно. През 2008 година, когато бил на 13, се провеждала игра. Победителите получавали билети за концерта на траш метал законодателите “Металика”. Велев участвал и спечелил. Беше страхотно съвпадение, че точно когато чичо ми се хвалеше, че си е купил билет, аз спечелил един. Така отидох на концерта с него, спомня си инспекторът. Оттогава е почитател на тежката музика.

Освен китарата още от ученическите години Велев имал и друга страст – актьорското майсторство.

Участвал в трупата на театър в Благоевград, но в последните години е позагърбил това хоби. Харесва филмите на датския режисьор Ларс Вон Триер. Той е известен с отхвърлянето на модерното в киното, предпочита акцентът да е не върху ефекти, а сюжет и актьорска игра. Именно това допада на Велев.

И колкото и да харесва режисьора, е спирал нелегални сайтове, в които са качвани негови филми. Участвал е и в операции срещу пиратски страници, предлагащи книги онлайн. Работил е и срещу педофили, които разпространяват детско порно. На година с колегите му хващат между 30 и 50 души, които извършват подобно престъпление.

А наградата от ААРА далеч не е първата в кратката му кариера. Има такива от ГДБОП, от Академията на МВР и други. През 2019 г. той и колегите му са отличени и от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Наградени са заради акцията, при която разкриха, че зад хакването на НАП и изтичането на данните на 5 милиона българи стоят Кристиян Бойков и колегите му от фирмата за киберсигурност “ТАД груп”.

Източник: 24 часа

59 Коментара
 1. Ugtduo казва

  buy imitrex pills brand imitrex buy levofloxacin online

 2. Uwppic казва

  order ondansetron 4mg for sale zofran order online cheap aldactone 100mg

 3. Ymgssn казва

  buy cheap generic avodart avodart cost order zantac 300mg without prescription

 4. Zhxpiv казва

  cheap zocor 20mg zocor medication valtrex 500mg tablet

 5. Jxbbpw казва

  buy ampicillin no prescription how to buy amoxil where to buy amoxicillin without a prescription

 6. Bwnzdq казва

  proscar over the counter finasteride 5mg cost buy generic fluconazole

 7. Wezfbk казва

  buy generic ciprofloxacin 500mg – order ethambutol 600mg generic buy generic augmentin over the counter

 8. Xuftbk казва

  buy baycip pills – buy keflex 125mg generic order augmentin 625mg without prescription

 9. Pudvjt казва

  ciplox brand – doryx drug buy cheap generic erythromycin

 10. Duedgx казва

  buy flagyl cheap – azithromycin 250mg without prescription order zithromax 500mg pills

 11. Djqswz казва

  side effects of ivermectin – order sumycin 250mg online order tetracycline for sale

 12. Mtznvc казва

  valtrex ca – buy starlix 120mg online buy zovirax generic

 13. Eqmeva казва

  buy acillin generic buy vibra-tabs online amoxicillin buy online

 14. Ppkdtl казва

  metronidazole 200mg cost – purchase amoxil online cheap azithromycin order

 15. Mykdbx казва

  order furosemide 100mg online – coumadin where to buy buy capoten 25 mg for sale

 16. Jxkhrs казва

  buy glucophage 500mg online – combivir generic buy lincocin 500 mg online

 17. Fbatfl казва

  zidovudine 300 mg us – zyloprim 300mg without prescription buy allopurinol 300mg for sale

 18. Ypdgwr казва

  order clozaril 50mg online – buy generic amaryl over the counter order famotidine sale

 19. Gdtkdw казва

  cheap seroquel 50mg – trazodone online buy eskalith for sale online

 20. Ubcbsx казва

  clomipramine online order – paxil 20mg cheap where can i buy doxepin

 21. Cmrjhj казва

  hydroxyzine generic – buspirone 10mg oral endep sale

 22. Uedpxr казва

  augmentin 625mg over the counter – buy acillin buy ciprofloxacin tablets

 23. Tewbda казва

  amoxil where to buy – buy amoxicillin pills cipro 500mg brand

 24. Lxaffx казва

  purchase azithromycin sale – buy generic azithromycin order ciprofloxacin 500mg online cheap

 25. Iumtkx казва

  order cleocin 300mg generic – buy cefpodoxime 200mg pills buy chloromycetin no prescription

 26. Bvlbqv казва

  ivermectin usa – aczone over the counter cost cefaclor 500mg

 27. Isnzgq казва

  ventolin uk – buy theo-24 Cr 400mg generic order theo-24 Cr 400 mg for sale

 28. Pbgtho казва

  buy medrol 4 mg – buy azelastine 10ml sale buy azelastine paypal

 29. Rhkunc казва

  buy desloratadine 5mg online cheap – buy generic aristocort albuterol inhalator online

 30. Opeoya казва

  glyburide 2.5mg pills – order forxiga 10 mg without prescription buy dapagliflozin 10mg generic

 31. Xwskmk казва

  glycomet 500mg cost – order generic januvia 100mg acarbose for sale

 32. Lxsshc казва

  repaglinide price – purchase jardiance sale buy empagliflozin online

 33. Gcmgrp казва

  order rybelsus 14 mg without prescription – order semaglutide 14mg without prescription brand desmopressin

 34. Rfgxag казва

  terbinafine 250mg over the counter – forcan pill grifulvin v price

 35. Sbeihi казва

  nizoral 200 mg price – ketoconazole online buy itraconazole price

 36. Ekfsef казва

  buy famvir 250mg – valcivir brand purchase valcivir pills

 37. Uscgek казва

  lanoxin 250mg oral – order verapamil 240mg pill buy furosemide 40mg online

 38. Wppsyc казва

  purchase lopressor online cheap – order losartan 50mg online cheap order adalat 30mg sale

 39. Bxukgc казва

  buy hydrochlorothiazide 25 mg online cheap – order zebeta 10mg generic bisoprolol price

 40. Rnfqxz казва

  buy nitroglycerin no prescription – diovan 160mg for sale order valsartan without prescription

 41. Aqmvkz казва

  crestor pills else – pravastatin buy egg caduet nod

 42. Xdxzec казва

  zocor willow – zocor replace order lipitor 20mg pill

 43. Zqreiw казва

  buy viagra professional speaker – super avana ridiculous levitra oral jelly online wail

 44. Qxckef казва

  priligy urge – levitra with dapoxetine non cialis with dapoxetine dim

 45. Viwrmy казва

  cenforce online save – brand viagra principal

 46. Veuvxt казва

  brand cialis fight – brand levitra under penisole sheep

 47. Fcxyxy казва

  brand cialis threat – zhewitra computer penisole impossible

 48. Mwqazf казва

  cialis soft tabs online bronze – caverta pills east viagra oral jelly grim

 49. Djimcl казва

  cialis soft tabs sweep – viagra super active online depart viagra oral jelly online gather

 50. Oxcprg казва

  cenforce velvet – brand viagra human brand viagra online apprehension

 51. Whvztk казва

  dapoxetine obey – udenafil likewise cialis with dapoxetine whether

 52. Ypmosy казва

  acne medication detail – acne medication people acne treatment spell

 53. Tfpdvz казва

  asthma treatment monster – inhalers for asthma effect inhalers for asthma fasten

 54. Txglob казва

  treatment for uti dormitory – uti medication drug uti medication true

 55. Aietdx казва

  pills for treat prostatitis sport – prostatitis medications america prostatitis treatment simple

 56. Wjbkbn казва

  valtrex pills shed – valtrex online intend valacyclovir online grief

 57. Petoww казва

  loratadine medication scholar – loratadine medication today loratadine minister

 58. Qutrfl казва

  priligy arm – dapoxetine detect dapoxetine expression

 59. Wvctke казва

  claritin pills anxious – loratadine medication sideway claritin pills nick

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече