Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

В Петрич протестирали, че им спрял пиратската телевизия, а в Европа наградиха киберполицая Александър Велев

Той върна и профила в инстаграм на Вики от “Мастило”

Хората търсят подкрепа в нас, усещането, че си бил полезен и някой днес спи спокойно, е невероятно и храни повече от каквито и да било заплати. Думите са на инспектор Александър Велев, който преди дни бе награден за успешни акции срещу кабелните пирати. Улисан в работата, той току-що е видял как преди месец Вики от “Мастило” му благодари за оказаната помощ, след като акаунтът ѝ в инстаграм е бил хакнат. Благодарение на полицая от отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП певицата Виктория Терзийска си го върна.

Тя се хванала на фалшив мейл, че инстаграм иска да верифицира профила ѝ. Затова въвела потребителското си име и парола в социалната мрежа. Така пратила данните на турски хакери, които превзели акаунта ѝ. Вики се паникьосала, но благодарение на Велев само след 2 дни всичко било наред. Тя е само една от многото, на които Велев и колегите му в отдел “Киберпрестъпност” са помогнали.

27-годишният полицай работи във вътрешното министерство от точно 4 години. Той е възпитаник на академията на МВР и след завършването ѝ – на 1 ноември 2018 г., отива в сектор “Противоправно съдържание в интернет” към отдел “Киберпрестъпност”.

Струваше ми се по-голямо предизвикателство, защото е нещо ново. Това е област, в която трябва да се ползват знания от различни сфери. Експоденциалното развитие на технологиите изисква непрекъснато актуализиране на нашите умения, обяснява казва полицаят защо е избрал тази сфера на развитие. Много му помогнало, че е завършил математическа гимназия в родния си Благоевград.

Дни преди да станат 4 години, откакто е в ГДБОП, именно на Велев бе връчена наградата на Алианса за борба с аудио-визуалното пиратство (ААРА). Призът бе за екипа на отдел “Киберпрестъпност”, който поведе битка с незаконната айпи телевизия. Самият Велев пък е ръководител на оперативна дейност в Европейската мултидисциплинарна платформа за противодействие на престъпни заплахи. Той отговаря за противодействието на престъпления против интелектуалната собственост и фалшиви стоки. Така при всяка акция в ЕС по линия на незаконната телевизия той я координира – ако в Испания се проведе такава операция, Велев получава доклад за резултатите.

Самият той е участвал и в множество такива операции у нас. При една от тях от 8 адреса легален доставчик на интернет подавал и нелегална телевизия до потребителите си. Инвестицията на пиратите не била голяма. Дали около 300 лв. за сателитна чиния, от която да прехващат над 700 канала. Месечната такса е 50 лв. След като получили сигнала, те го усилвали и го подавали до абонатите си. Таксували го по 10-12 лв. на месец. Освен на собствените си клиенти измамниците го подавали до още 3 легални интернет оператора. Така 4-те оператора доставяли нелегалната телевизия до около 5000 клиенти. Те не знаели, че подаваният сигнал е незаконен. Освен че са ощетили авторските права на телевизиите, пиратите крили и доходите от престъпната си дейност. Отделно лъжели и за броя абонати и така пестели и данъци.

При акция в Петрич пък били спрени над 200 сървъра, които се намирали на територията на ЕС. Те били на гърци, които пускали нелегална телевизия и стрийминг платформи у нас, в Гърция, Италия, Нидерландия, Франция и Германия.

Разследващите ударили и парите на групата, като спрели над 150 PayPal акаунта, на които пиратите получавали плащанията от таксите. От 2015 г., когато започнали, досега са натрупали над 6,5 млн. евро. Гърците предоставяли платени услуги за гледане, подобни на предлаганите от Sky Italia, Mediaset Premium, Netflix, Dazon и Infinity в различни държави членки и трети страни.

Те се сдобили с последния софтуер за подобно излъчване и дори постоянно го обновявали. Пуснали и няколко станции за препредаване със специални сървъри, за да се деактивира разшифроването на оригиналните програми и да се генерира незаконният IPTV сигнал в нарушение на Закона за интелектуалната собственост. Групата предлагала много широк каталог откъм съдържание, имало и опция за добавяне при поискване на много ниска цена. Печалбите после са прехвърляни в чуждестранни банкови сметки.

Велев открива международно обучение по борба с пиратска телевизия. То се провело в София.
Велев открива международно обучение по борба с пиратска телевизия. То се провело в София.

И макар днес Велев и отдел “Киберпрестъпност” да са наградени, той си спомня каква е била реакцията на хората в градове, в които са били хванати кабелни пирати.

Имаше протести срещу нас, хората бяха бесни, че сме им спрели телевизията, разказва киберполицаят. И посочва, че за изграждането на такава мрежа не трябва голяма инвестиция, а печалбите са големи. Вредите – също.

Първата е тази за икономиката, ощетяват се и носителите на авторски права, крият се данъци, а понякога печалбата се препира, обяснява Велев. Допълва, че самият потребител не получава качествена услуга. Сигналът не е хубав, картината често е по-мътна. А имало и случаи на измами – заради такса от 10 лева на месец хора си плащали за цяла година. Още на втория месец услугата изчезвала. А потребителите нямали договори и нямало как да докажат, че са жертва на измама.

Заради натрупания опит през юни тази година Велев и колегите му организираха и обучение за борбата с незаконния стрийминг, в което участваха представители от 17 европейски държави, Европол и Интерпол. То бе припомнено от Шийла Каселс – изпълнителен вицепрезидент на AAPA, когато в Рим награди Велев и отдел “Киберпрестъпност”. Полицаят казва, че обученията много му помагат – ходил е на много, чете специализирана литература и в свободното си време.

Тогава се отдава и на друга страст – свиренето на китара. Запалил се още като дете, случайно. През 2008 година, когато бил на 13, се провеждала игра. Победителите получавали билети за концерта на траш метал законодателите “Металика”. Велев участвал и спечелил. Беше страхотно съвпадение, че точно когато чичо ми се хвалеше, че си е купил билет, аз спечелил един. Така отидох на концерта с него, спомня си инспекторът. Оттогава е почитател на тежката музика.

Освен китарата още от ученическите години Велев имал и друга страст – актьорското майсторство.

Участвал в трупата на театър в Благоевград, но в последните години е позагърбил това хоби. Харесва филмите на датския режисьор Ларс Вон Триер. Той е известен с отхвърлянето на модерното в киното, предпочита акцентът да е не върху ефекти, а сюжет и актьорска игра. Именно това допада на Велев.

И колкото и да харесва режисьора, е спирал нелегални сайтове, в които са качвани негови филми. Участвал е и в операции срещу пиратски страници, предлагащи книги онлайн. Работил е и срещу педофили, които разпространяват детско порно. На година с колегите му хващат между 30 и 50 души, които извършват подобно престъпление.

А наградата от ААРА далеч не е първата в кратката му кариера. Има такива от ГДБОП, от Академията на МВР и други. През 2019 г. той и колегите му са отличени и от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Наградени са заради акцията, при която разкриха, че зад хакването на НАП и изтичането на данните на 5 милиона българи стоят Кристиян Бойков и колегите му от фирмата за киберсигурност “ТАД груп”.

Източник: 24 часа

10 Коментара
  1. Ugtduo казва

    buy imitrex pills brand imitrex buy levofloxacin online

  2. Uwppic казва

    order ondansetron 4mg for sale zofran order online cheap aldactone 100mg

  3. Ymgssn казва

    buy cheap generic avodart avodart cost order zantac 300mg without prescription

  4. Zhxpiv казва

    cheap zocor 20mg zocor medication valtrex 500mg tablet

  5. Jxbbpw казва

    buy ampicillin no prescription how to buy amoxil where to buy amoxicillin without a prescription

  6. Bwnzdq казва

    proscar over the counter finasteride 5mg cost buy generic fluconazole

  7. Wezfbk казва

    buy generic ciprofloxacin 500mg – order ethambutol 600mg generic buy generic augmentin over the counter

  8. Xuftbk казва

    buy baycip pills – buy keflex 125mg generic order augmentin 625mg without prescription

  9. Pudvjt казва

    ciplox brand – doryx drug buy cheap generic erythromycin

  10. Duedgx казва

    buy flagyl cheap – azithromycin 250mg without prescription order zithromax 500mg pills

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече