Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Братството на фалита ще се събира по късна доба да нищи преговорите с Скопие

Братсвото на фалита (коалицията между Кирил Петков, Слави Трифонов, Корнелия Нинова и Христо Иванов) ще се събира пак по късна доба да нищи преговорите със Скопие. През седмицата министър-председателят отправи призив за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност при Президента по темата Северна Македония. Мотивът беше, че имало нови факти и обстоятелства.

Аз не смятам, че има каквото и да е ново в отношенията със скопските власти, за да се свиква консултативния съвет. Напротив, има нови и нови провокации от страна на властите в Северна Македония, антибългарската риторика си е все същата, така че напредък няма. Има затвърждаване на говора на омразата срещу България и българите. Така че е съвсем излишно да се събират при президента по тази тема. Няма нищо ново откъм Вардаро. Призивът е по-скоро опит да се отчете дейност пред Вашингтон и Брюксел от страна на Кирил Петков, както и да се направи опит за пробойна в българската позиция, която е, че без изпълнение на условията няма преговори.

Има смисъл да се свика КСНС при Румен Радев по други теми – газовите доставки, антикризисния пакет на министерски съвет, членството на Финландия в НАТО и прочие въпроси. Това са проблеми, по които си струва да се изгради ясна позиция. Напомням, че с газовите доставки в момента е пълна каша, не е ясно дали България ще получава нужните й количества природен газ, докато наши уж партньори, държави-членки вече работят по предложената от Газпром схема на плащания. Излиза, че ние пак се оказахме най-големите бунаци в Европа – хем без сигурни доставки, хем с развален договор. Анти инфлационните мерки също са важни, защото населението прогресивно обеднява, инфлацията расте и яде спестяванията и месечния доход на хората – можем да си позволим все по-малко стоки и услуги с доходите, които получаваме. Темата за промяната в цените на електроенергията за бита и цените на топлоснабдяването, и цените на ВиК услуги също са подходящ въпрос за обсъждане на ниво КСНС, защото могат да доведат до социални бунтове и до енергийна бедност на огромни маси от хора.

Смятам, че това са въпроси за дневен ред на Консултативен съвет при Радев, а не скопските глупости. Пак ще повторя една своя теза от месеци – ние нямаме зор, ама никакъв, по темата преговори на Скопие с ЕС. Зор имат скопските македонисти. Така че премиерът пак е объркал приоритетите, но това не е изненадващо за него. Той толкова си може.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече