Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Зеленски направи фатална грешка, а Путин вече прати атомни подводници до САЩ – Боян Чуков

„Владимир Путин е президент на държава с глобален геополитически код и се движи от руската национална стратегия. Украйна е само елемент от геополитическия пъзел, който руският държавен глава подрежда. Съвременните западни анализатори не разбират Русия“, казва Боян Чуков в интервю за Труд.

– Господин Чуков, неизбежен ли беше конфликтът в Украйна?

– За световната експертна общност и за всички сериозни политици с опит в областта на глобалната сигурност събитията в Украйна бяха неизбежни. Военната мощ на Русия нарасна и започна да съперничи на САЩ. В същото време Пентагонът започна да усвоява украинската територия във военен план без страната да е член на НАТО.

Президентът Зеленски допусна фатална грешка преди време като заплаши, че неговата страна ще се откаже от своя безядрен статут на фона на осемгодишното изтребване на рускоговорящото население в Донбас от украинската армия. Украйна като наследник на една високотехнологична част на бившия съветски ВПК има експертни и промишлени ресурси и може с външна помощ бързо да се сдобие с атомно оръжие.

Още през 1991 г. редица известни западни политици и дипломати предупреждаваха, че движението на НАТО на изток към руските граници ще доведе до необратими последици. Предупреждение направи през 2008 г. и днешния шеф на ЦРУ Уилям Бърнс с докладна записка до Кондолиза Райс, в която посочва, че „Украйна е най-червената от всички червени линии за Кремъл“.

Геополитическият експерт Джордж Кенън предупреди Бил Клинтън през 1997 г.: „Разширяването на НАТО би било най-съдбовната грешка на американската политика в цялата епоха след Студената война“. Би трябвало да си дадем сметка, че Третата световна война е в своята начална фаза. Тя няма да изглежда като Първата или Втората.

Пропагандните медийни машини хем усилват шума от въоръжените схватки в Украйна, хем приспиват сетивата ни за разумно мислене. Масите са като онази жаба в топла вода, която се нагрява бавно, но ще бъде „сварена“ в най-неочаквания момент. Засега конфликтът между Русия и Запада е с ниска интензивност, но за съжаление е възможно тя да стане и висока.

– Каква е целта на Русия?
– Владимир Путин от години повтаря все едно и също. Кремъл няма да се съгласи да бъде нарушено основното правило за общата глобална сигурност, което фигурира в международните документи на ОССЕ, подписани от всички страни, членки на организацията, през 1999 г. в Истанбул и 2010 г. в Астана. 

Сигурността на едни държави не може да става за сметка на други. Приближаването на военната инфраструктура на НАТО плътно до руските граници е недопустимо за руските военни стратези.

Основната цел на Русия е да гарантира своята национална сигурност, която е застрашена от придвижването на военната инфраструктура на Североатлантическия алианс в Източна Европа и военното усвояване на Украйна.

Политиката на „отворени врати“ на НАТО влиза в разрез със стратегията за сигурност на Русия. В началото на 90-те се считаше, че Североатлантическият алианс, който е инструмент от Студената война, няма да се разширява на изток.

Но НАТО не само се разширяваше на изток и погълна цяла Източна Европа, но започна да нараства и към постсъветското пространство. Кому е нужно това? С какво Украйна щеше да допринесе за сигурността на Западния вектор?! С нищо. Тъкмо обратното, беше използвана, за да извади Русия от равновесие.

– Как тълкувате заплахата на Путин: „Който се опитва да ни пречи и още повече да създава заплахи за нашата страна, за нашия народ, трябва да знае, че отговорът на Русия ще бъде незабавен и ще доведе до такива последици, които никога не сте изпитвали в историята си“?
– Това е директно предупреждение, че Русия няма да се поколебае да употреби атомно оръжие ако продължава да бъде предизвиквана или някой се опита да се намеси в действията на Шойгу в Украйна.

Русия ще действа безкомпромисно. Не е случайно, че непосредствено преди тази военна операция беше проведено широкомащабно учение на руската атомна триада. Руските атомни подводници започнаха да плават близо до източното и западно крайбрежие на САЩ.

Руската армия освободи още един град до Харков с помощта на местната полиция ВИДЕО

Владимир Путин подсказа с конкретни технически мероприятия, че Русия може да нанесе ракетни удари, включително и ядрени, по центровете за вземане на решения. Ако западните държави решат да се намесват в Украйна. Путин е поставил на карта всичко, заради Украйна.

– Бихте ли прогнозирали какво ще е развитието на конфликта?
– Считам, че след „денацификацията“ и разоръжаването на Украйна в Киев ще има ново правителство, позитивно настроено към Руската федерация. Всички въоръжени формации на украинските десни радикали ще бъдат разформирани. Изключвам военна намеса на НАТО в Украйна.

Вашингтон многократно заяви, че не се планира американска военна намеса. Естествено, това касае и НАТО, организация, която е функция на Пентагона. Необходимо е да се прави разлика между информационната война и реалните стъпки, които са готови да направят двете страни.

Конфликтът може и да не приключи с битката в Украйна. Зависи от много фактори. Не изключвам вероятността руснаците да пробият т. нар. „сувалкски коридор“ от Беларус до Калининградска област.

Защото при това обтягане на отношенията, те практически могат да изгубят Калининградска област. Подобна операция би означавала практически конфликт с Литва.

– Докъде ще спре Русия, само до Източна Украйна ли или и по-навътре?
– Това е доста труден въпрос. Според мен не става въпрос само за Източна Украйна. Русия ще реши и редица свои неотложни геостратегически проблеми, имащи пряко отношение към Украйна. Ще бъде организиран сухопътен коридор до Приднестровието по украинска територия, след като Киев стане приятелски настроен към Москва.

След Крим руската армия ще може да ползва за свои цели и украинския остров Змийски, който е на 12 морски мили от румънския бряг и е близо до американската база в района на Констанца. Военните съоръжения, които Великобритания се опитва да изгради по украинското крайбрежие на Черно море, няма да се ползват от британските ВМС.

Русия настоява НАТО да се свие до старите си позиции преди 1997 г. Русия не иска да вижда в Европа ракетни системи на НАТО дислоцирани по-близо от 1800 км до своите граници. Промените, за които настоява Москва, към този момент са невъзможни.

Никоя от тези страни не би се съгласила да напусне Алианса, особено след последните събития в Украйна. Но тези искания са знак, че Русия е загубила всякакво търпение към това, че САЩ с една особено голяма лекота не се съобразяват с интересите u.

– Как ще определят кои украинци трябва да бъдат съдени?
– Преди броени дни по руската телевизия говорител на руския Следствен комитет прочете списък от 85 човека, които бяха посочени като военни престъпници. Оказа се, че руснаците през последните години са събирали доказателства за извършени от тях престъпления.

Посочени са украински военни, които са давали заповед да бъдат обстрелвани с оръдия и минохвъргачки села и градове в Донбас, в резултат на което са убити хиляди деца, жени и старци.

В Следствения комитет е организиран един цял етаж за работа по украинските военни, които са обвинени във военни престъпления. Вече задочно е осъден един бивш украински министър на отбраната.

Става напечено: Британски наемници прииждат в Украйна, за да воюват срещу Русия

На руските следователи са известни всички лични данни на украински военни, които са посочени като военни престъпници. Възможно е да има публичен процес, който да бъде предаван по руските телевизионни канали. Някакъв вариант на съвременен Нюрнбергски процес.

– Защо Путин нарича Украйна нацистка държава?
– Очевидно е защо Путин нарича Украйна нацистка държава. Днешната власт в Украйна е в ръцете на хора, които виждат украински национален герой в лицето на Степан Бандера. Той е сътрудничал в периода 1944-1945 г. на Абвера и е подготвял диверсионни групи. Работел е в полза на нацистите.

На 9 април 2010 г. Степан Бандера е удостоен посмъртно за Герой на Украйна.

Герой на днешна Украйна е и Роман Шухевич, причастен към масови убийства на евреи и поляци. Той е служил във въоръжени подразделения на Третия райх и е бил зам.-командир на специалното подразделение „Нахтигел“. Поляците и руснаците ненавиждат Бандера и Шухевич.

Как да наричаме държава, в която национални герои са Бандера и Шухевич, а техните последователи маршируват по улиците на Киев с военна униформа, на която са поставени знаци на СС германските войски и развяват знамена с нацистки пречупени кръстове?

Това украинско правителство 8 години изтребва с оръдия и минохвъргачки собственото си население в Донбас.

– Има ли Путин личен мотив да си връща на Украйна?
– В действията на Владимир Путин няма лични мотиви. Той търси националния интерес на Русия. Путин е президент на държава с глобален геополитически код и се движи от руската национална стратегия. Украйна е само елемент от геополитическия пъзел, който руският държавен глава подрежда.

Съвременните западни анализатори не разбират Русия.

Ако я разбираха, щяха да знаят, че Русия гледа на Украйна като нещо свое, за което ще се бие. Винаги е било така, това не е от днес. Обясненията на западняците за поведението и намеренията на Путин са трогателно наивни, те са изцяло в рамките на познатата ни либерална когнитивна матрица.

Те не разбират манталитета на руснаците. Още по-малко могат да разшифроват плановете и конкретните тактически ходове на руския президент. Той е офицер от руското разузнаване. И може да бъде разбран само от негови колеги като Бърнс, шефа на ЦРУ, който посети преди няколко месеца Москва.

Руският президент се срещна и разговаря с него, но не прие Виктория Нюланд. Путин е абсолютно предсказуем и в същото време непредсказуем. Звучи парадоксално, но е така. Путин винаги казва какво ще направи, но никой не знае кога, къде и по какъв начин.

– Как ще се отрази конфликтът върху България?
– Към днешна дата няма опасност от военна гледна точка за нашата страна. Нещата могат рязко да се променят, ако на наша територия приемем тежки въоръжения, които имат за цел обекти на територията на Русия.

Ако дислоцираме атомно оръжие в нашите военни бази, рискуваме при един широкомащабен конфликт между САЩ и Руската федерация да изчезнем като народ. България ще бъде тежко поразена от икономическата криза, която се надига като цунами в Европа.

Пред очите ни се издига отново „желязна завеса“ между Изтока и Запада. Разкъсват се хоризонтални промишлени вериги в света. Глобалната либерална икономика се разпада. Създават се мегарегиони с оформяща се самостоятелна икономика и финансова система.

Основните икономически двигатели на западния свят в лицето на САЩ и Германия забавят обороти. Промишлената инфлация в САЩ е около 25%. Тя рефлектира директно върху цените на потребителските стоки. Предстои масово обедняване на планетарното население. България не прави изключение.

Повечето българи вече усетиха негативната тенденция. Замяната на руския тръбопроводен природен газ с американски втечнен газ ще повлече покачване на всички потребителски стоки у нас. Това ще провокира социално напрежение и протести. Първите крачки на новото правителство във вътрешната и външна политика определено бяха доста непохватни.

Ситуацията у нас ще се влоши, ако тръгнем по пътя на Литва, Латвия и Естония и започнем да търгуваме с русофобия в евроатлантическата общност. Икономическото състояние на Прибалтика е учебно помагало какво следва от усилията в тази посока.

– Путин заговори за несиметрични на санкциите действия, какви биха могли да са те?
– Ние свикнахме, че само САЩ и ЕС могат да налагат санкции. Наивно е да се счита, че Русия не притежава технологии, от които е зависим колективния Запад. Например, технологии за получаване на титан, който се ползва в съвременните самолети.

И американци и европейци ползват руски титан в своето самолетостроене.

Една значителна част от конструкторските бюра на самолетите „Боинг“ са в Русия. Русия има ключови инвестиции в някои чувствителни отрасли, например в компания „Ербъс“ различни държави имат участие, 18% са собственост на Франция, а 5% на руската държава.

Британците затвориха своето въздушно пространство за руски самолети. Руснаците реагираха реципрочно. Полетът Лондон-Токио, заобикаляйки руското въздушно пространство, става 30% по-скъп.

Това е тежък финансов удар върху стойността на самолетните билети и цената на карго полетите. И други държави затвориха или се канят да затворят своето въздушно пространство за руски самолети.

Някой правил ли е сметка каква е стойността на всички западни активи в Русия? Несиметрично действие на Русия е да спре доставките на енергийни суровини за Европа. Но това е крайна мярка и не ми се иска да считам, че може да се стигне до там.

– Как оценявате санкциите срещу Русия приети от европейските лидери в четвъртък вечерта?
– Тези санкции ще ликвидират офшорната руска аристокрация, която е ненавиждана от обикновените руснаци. Да, ще затруднят Русия, но ще засегнат много силно и без това разклатената европейска икономика.

Въобще трябва да сме наясно, че икономическите санкции, които се налагат основно по искане на САЩ, ще оформят една голяма „фактура“, която европейците ще трябва да платят.

Руснаците и американците в някакъв момент ще се договорят, но Европа ще е понесла всички загуби. И то след икономическия удар, който светът получи от пандемията. Имам усещането, че европейските лидери нямат рецептори да усетят, че Европа загива.

Тя е само придатък на американската глобална политика.

140 Коментара
 1. Oruomz казва

  purchase esomeprazole generic order topiramate 100mg sale order topamax

 2. Lubvib казва

  order zofran 8mg pill order zofran 8mg generic aldactone for sale online

 3. Euycmw казва

  imitrex price buy generic levaquin 500mg buy levaquin 250mg for sale

 4. Zsjmlp казва

  order generic zocor 10mg simvastatin cost valtrex buy online

 5. Pwyvau казва

  brand dutasteride order generic ranitidine 150mg zantac sale

 6. Jwltbm казва

  buy generic acillin online oral acticlate amoxicillin online order

 7. Pfougo казва

  order proscar for sale diflucan 200mg over the counter generic fluconazole 100mg

 8. Gnhlpv казва

  purchase baycip generic – order generic myambutol amoxiclav canada

 9. Anymue казва

  purchase cipro without prescription – order ethambutol 600mg without prescription cheap augmentin 375mg

 10. Xtoszd казва

  oral flagyl 200mg – generic zithromax buy azithromycin cheap

 11. Ncmxpm казва

  order ciplox 500 mg – order erythromycin generic buy generic erythromycin 500mg

 12. sklep internetowy казва

  Wow, fantastic weblog layout! How long have you been running a blog for?
  you made blogging glance easy. The whole glance of your site is excellent, let alone the content material!
  You can see similar here sklep internetowy

 13. Chuuby казва

  order valtrex generic – where to buy valtrex without a prescription order zovirax pills

 14. Dqhioo казва

  purchase stromectol online – buy generic cefuroxime over the counter tetracycline 250mg usa

 15. Qorfow казва

  metronidazole 200mg uk – buy amoxicillin generic buy cheap zithromax

 16. Jtfifi казва

  generic ampicillin acillin canada buy amoxicillin without a prescription

 17. Aumwdi казва

  buy generic furosemide diuretic – buy candesartan 16mg for sale capoten 120mg cheap

 18. semaglutide tablet казва
 19. Ebncow казва

  buy glycomet no prescription – lincocin tablet buy lincomycin 500mg pills

 20. Pbytay казва

  retrovir medication – buy glycomet 1000mg brand zyloprim 300mg

 21. Dtpuyj казва

  buy clozapine without a prescription – order altace famotidine 20mg for sale

 22. lisinopril tablets india казва
 23. Ulxsvn казва

  quetiapine 50mg over the counter – eskalith order buy generic eskalith

 24. Pragau казва

  purchase hydroxyzine generic – order nortriptyline 25mg online buy generic endep 25mg

 25. Laikim казва

  order anafranil 50mg generic – cymbalta 40mg cheap doxepin pills

 26. Ipyclk казва

  purchase amoxicillin for sale – amoxicillin sale cheap cipro

 27. Pvnafi казва

  order augmentin 375mg – buy zyvox pills for sale order generic cipro

 28. Backlinks List казва

  Hello! Do you know if they make any plugins to help
  with SEO? I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords but I’m not seeing
  very good results. If you know of any please share.
  Appreciate it! You can read similar text here: Backlinks List

 29. Lceevh казва

  cleocin online order – cleocin pills how to get chloramphenicol without a prescription

 30. Jwmilb казва

  azithromycin over the counter – order tetracycline 500mg online cheap buy ciplox 500 mg without prescription

 31. Tuoogd казва

  albuterol 4mg for sale – purchase advair diskus without prescription buy theo-24 Cr 400mg pills

 32. Awkesw казва

  ivermectin canada – purchase aczone pills order cefaclor 500mg without prescription

 33. Gdslkj казва

  methylprednisolone 4mg for sale – order fluorometholone online cheap astelin generic

 34. Yswcuj казва

  buy cheap glyburide – cost dapagliflozin 10 mg brand dapagliflozin 10 mg

 35. Qiwpjo казва

  buy generic repaglinide – empagliflozin 10mg sale order empagliflozin 25mg without prescription

 36. synthroid capsules казва
 37. Kxirgz казва

  buy glucophage 500mg pill – order glycomet without prescription acarbose 25mg ca

 38. metformin 500mg er казва
 39. Puruuj казва

  purchase lamisil online cheap – griseofulvin 250 mg brand buy griseofulvin without a prescription

 40. buy valtrex on line казва
 41. Wzkvst казва

  semaglutide online buy – DDAVP spray buy DDAVP medication

 42. zestoretic canada казва

  [url=https://olisinopril.com/]lisinopril for sale uk[/url]

 43. Egvwpe казва

  buy ketoconazole 200 mg online cheap – order generic butenafine purchase itraconazole without prescription

 44. synthroid 250 mcg price казва

  [url=https://synthroidx.com/]price of synthroid 75 mcg[/url]

 45. Qgybbd казва

  how to get digoxin without a prescription – buy calan 240mg sale lasix pill

 46. Cmuwem казва

  buy famciclovir cheap – order generic famvir valaciclovir without prescription

 47. Edjcxc казва

  cost microzide 25 mg – purchase bisoprolol sale buy zebeta online

 48. Aqvcjb казва

  purchase lopressor generic – benicar 20mg cheap buy adalat online cheap

 49. low cost online pharmacy казва

  [url=https://happyfamilystorerx.online/]cheapest pharmacy canada[/url]

 50. Tvdwyz казва

  nitroglycerin online order – buy combipres generic diovan over the counter

 51. lisinopril 5 mg canada казва
 52. best canadian pharmacy to order from казва

  [url=https://happyfamilymedicalstore.online/]pharmacies in canada that ship to the us[/url]

 53. Lmnfyc казва

  rosuvastatin period – rosuvastatin online against caduet buy joe

 54. prednisone 40 mg cost казва
 55. Nzufpi казва

  zocor smoke – atorvastatin toward lipitor patch

 56. synthroid 112 казва
 57. Oorvvg казва

  viagra professional online clumsy – super avana rope levitra oral jelly dog

 58. onlinecanadianpharmacy казва
 59. canadian pharmacy coupon казва
 60. cost of azithromycin казва
 61. Vqyapf казва

  priligy terrorist – suhagra pay cialis with dapoxetine beg

 62. Swpush казва

  cenforce online steppe – kamagra pills along brand viagra online nerve

 63. Nirczn казва

  brand cialis precious – brand cialis energy penisole lane

 64. lisinopril 5mg tabs казва
 65. synthroid buy online uk казва
 66. tadalafil cialis казва
 67. Jbbpfi казва

  cialis soft tabs online queen – cialis oral jelly shire viagra oral jelly online queen

 68. Vrroro казва

  brand cialis stop – brand levitra therefore penisole swing

 69. Kmcheg казва

  cialis soft tabs pills trust – viagra super active consent viagra oral jelly neat

 70. pharmacy казва
 71. medication казва
 72. tablet казва
 73. medication казва
 74. prescription казва
 75. generic казва
 76. medication казва
 77. Cfwswm казва

  cenforce online firebolt – zenegra develop brand viagra online bound

 78. drugs казва
 79. purchase казва
 80. Lztqpx казва

  dapoxetine attack – levitra with dapoxetine severe cialis with dapoxetine consciousness

 81. pill казва
 82. Gezztl казва

  acne treatment wide – acne treatment autumn acne treatment grin

 83. Kqtmlk казва

  inhalers for asthma train – asthma medication howl asthma medication capable

 84. pharmacy казва
 85. tablets казва
 86. Lyjjyd казва

  uti antibiotics russian – treatment for uti howl uti antibiotics forty

 87. tablet казва
 88. Srknof казва

  prostatitis medications quality – prostatitis treatment require prostatitis pills astonish

 89. pill казва
 90. pill казва
 91. tablets казва
 92. Lzyzeu казва

  valacyclovir pills fast – valtrex online level valacyclovir voice

 93. Mmvbtm казва

  claritin ten – claritin pills permit loratadine frame

 94. drugs казва
 95. sale казва
 96. pharmacy казва
 97. Gabfae казва

  claritin pills experience – claritin ask loratadine amiable

 98. medication казва
 99. Oitfge казва

  priligy surprise – priligy turn dapoxetine paper

 100. sale казва
 101. here казва

  Your passion for the subject matter is evident in every post you write. This was another outstanding article. Thank you for sharing!coinsslot

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече