Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Зеленски направи фатална грешка, а Путин вече прати атомни подводници до САЩ – Боян Чуков

„Владимир Путин е президент на държава с глобален геополитически код и се движи от руската национална стратегия. Украйна е само елемент от геополитическия пъзел, който руският държавен глава подрежда. Съвременните западни анализатори не разбират Русия“, казва Боян Чуков в интервю за Труд.

– Господин Чуков, неизбежен ли беше конфликтът в Украйна?

– За световната експертна общност и за всички сериозни политици с опит в областта на глобалната сигурност събитията в Украйна бяха неизбежни. Военната мощ на Русия нарасна и започна да съперничи на САЩ. В същото време Пентагонът започна да усвоява украинската територия във военен план без страната да е член на НАТО.

Президентът Зеленски допусна фатална грешка преди време като заплаши, че неговата страна ще се откаже от своя безядрен статут на фона на осемгодишното изтребване на рускоговорящото население в Донбас от украинската армия. Украйна като наследник на една високотехнологична част на бившия съветски ВПК има експертни и промишлени ресурси и може с външна помощ бързо да се сдобие с атомно оръжие.

Още през 1991 г. редица известни западни политици и дипломати предупреждаваха, че движението на НАТО на изток към руските граници ще доведе до необратими последици. Предупреждение направи през 2008 г. и днешния шеф на ЦРУ Уилям Бърнс с докладна записка до Кондолиза Райс, в която посочва, че „Украйна е най-червената от всички червени линии за Кремъл“.

Геополитическият експерт Джордж Кенън предупреди Бил Клинтън през 1997 г.: „Разширяването на НАТО би било най-съдбовната грешка на американската политика в цялата епоха след Студената война“. Би трябвало да си дадем сметка, че Третата световна война е в своята начална фаза. Тя няма да изглежда като Първата или Втората.

Пропагандните медийни машини хем усилват шума от въоръжените схватки в Украйна, хем приспиват сетивата ни за разумно мислене. Масите са като онази жаба в топла вода, която се нагрява бавно, но ще бъде „сварена“ в най-неочаквания момент. Засега конфликтът между Русия и Запада е с ниска интензивност, но за съжаление е възможно тя да стане и висока.

– Каква е целта на Русия?
– Владимир Путин от години повтаря все едно и също. Кремъл няма да се съгласи да бъде нарушено основното правило за общата глобална сигурност, което фигурира в международните документи на ОССЕ, подписани от всички страни, членки на организацията, през 1999 г. в Истанбул и 2010 г. в Астана. 

Сигурността на едни държави не може да става за сметка на други. Приближаването на военната инфраструктура на НАТО плътно до руските граници е недопустимо за руските военни стратези.

Основната цел на Русия е да гарантира своята национална сигурност, която е застрашена от придвижването на военната инфраструктура на Североатлантическия алианс в Източна Европа и военното усвояване на Украйна.

Политиката на „отворени врати“ на НАТО влиза в разрез със стратегията за сигурност на Русия. В началото на 90-те се считаше, че Североатлантическият алианс, който е инструмент от Студената война, няма да се разширява на изток.

Но НАТО не само се разширяваше на изток и погълна цяла Източна Европа, но започна да нараства и към постсъветското пространство. Кому е нужно това? С какво Украйна щеше да допринесе за сигурността на Западния вектор?! С нищо. Тъкмо обратното, беше използвана, за да извади Русия от равновесие.

– Как тълкувате заплахата на Путин: „Който се опитва да ни пречи и още повече да създава заплахи за нашата страна, за нашия народ, трябва да знае, че отговорът на Русия ще бъде незабавен и ще доведе до такива последици, които никога не сте изпитвали в историята си“?
– Това е директно предупреждение, че Русия няма да се поколебае да употреби атомно оръжие ако продължава да бъде предизвиквана или някой се опита да се намеси в действията на Шойгу в Украйна.

Русия ще действа безкомпромисно. Не е случайно, че непосредствено преди тази военна операция беше проведено широкомащабно учение на руската атомна триада. Руските атомни подводници започнаха да плават близо до източното и западно крайбрежие на САЩ.

Руската армия освободи още един град до Харков с помощта на местната полиция ВИДЕО

Владимир Путин подсказа с конкретни технически мероприятия, че Русия може да нанесе ракетни удари, включително и ядрени, по центровете за вземане на решения. Ако западните държави решат да се намесват в Украйна. Путин е поставил на карта всичко, заради Украйна.

– Бихте ли прогнозирали какво ще е развитието на конфликта?
– Считам, че след „денацификацията“ и разоръжаването на Украйна в Киев ще има ново правителство, позитивно настроено към Руската федерация. Всички въоръжени формации на украинските десни радикали ще бъдат разформирани. Изключвам военна намеса на НАТО в Украйна.

Вашингтон многократно заяви, че не се планира американска военна намеса. Естествено, това касае и НАТО, организация, която е функция на Пентагона. Необходимо е да се прави разлика между информационната война и реалните стъпки, които са готови да направят двете страни.

Конфликтът може и да не приключи с битката в Украйна. Зависи от много фактори. Не изключвам вероятността руснаците да пробият т. нар. „сувалкски коридор“ от Беларус до Калининградска област.

Защото при това обтягане на отношенията, те практически могат да изгубят Калининградска област. Подобна операция би означавала практически конфликт с Литва.

– Докъде ще спре Русия, само до Източна Украйна ли или и по-навътре?
– Това е доста труден въпрос. Според мен не става въпрос само за Източна Украйна. Русия ще реши и редица свои неотложни геостратегически проблеми, имащи пряко отношение към Украйна. Ще бъде организиран сухопътен коридор до Приднестровието по украинска територия, след като Киев стане приятелски настроен към Москва.

След Крим руската армия ще може да ползва за свои цели и украинския остров Змийски, който е на 12 морски мили от румънския бряг и е близо до американската база в района на Констанца. Военните съоръжения, които Великобритания се опитва да изгради по украинското крайбрежие на Черно море, няма да се ползват от британските ВМС.

Русия настоява НАТО да се свие до старите си позиции преди 1997 г. Русия не иска да вижда в Европа ракетни системи на НАТО дислоцирани по-близо от 1800 км до своите граници. Промените, за които настоява Москва, към този момент са невъзможни.

Никоя от тези страни не би се съгласила да напусне Алианса, особено след последните събития в Украйна. Но тези искания са знак, че Русия е загубила всякакво търпение към това, че САЩ с една особено голяма лекота не се съобразяват с интересите u.

– Как ще определят кои украинци трябва да бъдат съдени?
– Преди броени дни по руската телевизия говорител на руския Следствен комитет прочете списък от 85 човека, които бяха посочени като военни престъпници. Оказа се, че руснаците през последните години са събирали доказателства за извършени от тях престъпления.

Посочени са украински военни, които са давали заповед да бъдат обстрелвани с оръдия и минохвъргачки села и градове в Донбас, в резултат на което са убити хиляди деца, жени и старци.

В Следствения комитет е организиран един цял етаж за работа по украинските военни, които са обвинени във военни престъпления. Вече задочно е осъден един бивш украински министър на отбраната.

Става напечено: Британски наемници прииждат в Украйна, за да воюват срещу Русия

На руските следователи са известни всички лични данни на украински военни, които са посочени като военни престъпници. Възможно е да има публичен процес, който да бъде предаван по руските телевизионни канали. Някакъв вариант на съвременен Нюрнбергски процес.

– Защо Путин нарича Украйна нацистка държава?
– Очевидно е защо Путин нарича Украйна нацистка държава. Днешната власт в Украйна е в ръцете на хора, които виждат украински национален герой в лицето на Степан Бандера. Той е сътрудничал в периода 1944-1945 г. на Абвера и е подготвял диверсионни групи. Работел е в полза на нацистите.

На 9 април 2010 г. Степан Бандера е удостоен посмъртно за Герой на Украйна.

Герой на днешна Украйна е и Роман Шухевич, причастен към масови убийства на евреи и поляци. Той е служил във въоръжени подразделения на Третия райх и е бил зам.-командир на специалното подразделение „Нахтигел“. Поляците и руснаците ненавиждат Бандера и Шухевич.

Как да наричаме държава, в която национални герои са Бандера и Шухевич, а техните последователи маршируват по улиците на Киев с военна униформа, на която са поставени знаци на СС германските войски и развяват знамена с нацистки пречупени кръстове?

Това украинско правителство 8 години изтребва с оръдия и минохвъргачки собственото си население в Донбас.

– Има ли Путин личен мотив да си връща на Украйна?
– В действията на Владимир Путин няма лични мотиви. Той търси националния интерес на Русия. Путин е президент на държава с глобален геополитически код и се движи от руската национална стратегия. Украйна е само елемент от геополитическия пъзел, който руският държавен глава подрежда.

Съвременните западни анализатори не разбират Русия.

Ако я разбираха, щяха да знаят, че Русия гледа на Украйна като нещо свое, за което ще се бие. Винаги е било така, това не е от днес. Обясненията на западняците за поведението и намеренията на Путин са трогателно наивни, те са изцяло в рамките на познатата ни либерална когнитивна матрица.

Те не разбират манталитета на руснаците. Още по-малко могат да разшифроват плановете и конкретните тактически ходове на руския президент. Той е офицер от руското разузнаване. И може да бъде разбран само от негови колеги като Бърнс, шефа на ЦРУ, който посети преди няколко месеца Москва.

Руският президент се срещна и разговаря с него, но не прие Виктория Нюланд. Путин е абсолютно предсказуем и в същото време непредсказуем. Звучи парадоксално, но е така. Путин винаги казва какво ще направи, но никой не знае кога, къде и по какъв начин.

– Как ще се отрази конфликтът върху България?
– Към днешна дата няма опасност от военна гледна точка за нашата страна. Нещата могат рязко да се променят, ако на наша територия приемем тежки въоръжения, които имат за цел обекти на територията на Русия.

Ако дислоцираме атомно оръжие в нашите военни бази, рискуваме при един широкомащабен конфликт между САЩ и Руската федерация да изчезнем като народ. България ще бъде тежко поразена от икономическата криза, която се надига като цунами в Европа.

Пред очите ни се издига отново „желязна завеса“ между Изтока и Запада. Разкъсват се хоризонтални промишлени вериги в света. Глобалната либерална икономика се разпада. Създават се мегарегиони с оформяща се самостоятелна икономика и финансова система.

Основните икономически двигатели на западния свят в лицето на САЩ и Германия забавят обороти. Промишлената инфлация в САЩ е около 25%. Тя рефлектира директно върху цените на потребителските стоки. Предстои масово обедняване на планетарното население. България не прави изключение.

Повечето българи вече усетиха негативната тенденция. Замяната на руския тръбопроводен природен газ с американски втечнен газ ще повлече покачване на всички потребителски стоки у нас. Това ще провокира социално напрежение и протести. Първите крачки на новото правителство във вътрешната и външна политика определено бяха доста непохватни.

Ситуацията у нас ще се влоши, ако тръгнем по пътя на Литва, Латвия и Естония и започнем да търгуваме с русофобия в евроатлантическата общност. Икономическото състояние на Прибалтика е учебно помагало какво следва от усилията в тази посока.

– Путин заговори за несиметрични на санкциите действия, какви биха могли да са те?
– Ние свикнахме, че само САЩ и ЕС могат да налагат санкции. Наивно е да се счита, че Русия не притежава технологии, от които е зависим колективния Запад. Например, технологии за получаване на титан, който се ползва в съвременните самолети.

И американци и европейци ползват руски титан в своето самолетостроене.

Една значителна част от конструкторските бюра на самолетите „Боинг“ са в Русия. Русия има ключови инвестиции в някои чувствителни отрасли, например в компания „Ербъс“ различни държави имат участие, 18% са собственост на Франция, а 5% на руската държава.

Британците затвориха своето въздушно пространство за руски самолети. Руснаците реагираха реципрочно. Полетът Лондон-Токио, заобикаляйки руското въздушно пространство, става 30% по-скъп.

Това е тежък финансов удар върху стойността на самолетните билети и цената на карго полетите. И други държави затвориха или се канят да затворят своето въздушно пространство за руски самолети.

Някой правил ли е сметка каква е стойността на всички западни активи в Русия? Несиметрично действие на Русия е да спре доставките на енергийни суровини за Европа. Но това е крайна мярка и не ми се иска да считам, че може да се стигне до там.

– Как оценявате санкциите срещу Русия приети от европейските лидери в четвъртък вечерта?
– Тези санкции ще ликвидират офшорната руска аристокрация, която е ненавиждана от обикновените руснаци. Да, ще затруднят Русия, но ще засегнат много силно и без това разклатената европейска икономика.

Въобще трябва да сме наясно, че икономическите санкции, които се налагат основно по искане на САЩ, ще оформят една голяма „фактура“, която европейците ще трябва да платят.

Руснаците и американците в някакъв момент ще се договорят, но Европа ще е понесла всички загуби. И то след икономическия удар, който светът получи от пандемията. Имам усещането, че европейските лидери нямат рецептори да усетят, че Европа загива.

Тя е само придатък на американската глобална политика.

89 Коментара
 1. MonteGeP казва
 2. 就爱要 казва

  Where there is a will, there is a way.

 3. Backlinks казва

  100,000 Backlinks only $10,Subject to data from ahrefs.com.After paid $10 by PayPal (My PayPal:helloboy1979@gmail.com),Tell me your URL, email and comment content.I will complete the task within ten days.But It may take up to a month for the data updated from ahrefs.com.

 4. marizon ilogert казва

  I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this website. Thanks, I’ll try and check back more often. How frequently you update your site?

 5. картина с естествен мъх казва

  I have been browsing online more than three hours these days, but I by no means found any interesting article like yours. It is lovely worth sufficient for me. In my view, if all site owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the internet shall be a lot more useful than ever before.

 6. zmozeroteriloren казва

  I keep listening to the news update lecture about receiving free online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you tell me please, where could i find some?

 7. Kvfepg казва

  order levofloxacin 500mg pills levofloxacin 250mg sale

 8. Hzycmy казва

  buy avodart 0.5mg pill zofran 4mg canada ondansetron 8mg tablet

 9. Bpcdcc казва

  aldactone 100mg generic purchase valtrex for sale order diflucan 100mg for sale

 10. Qaggnx казва

  order ampicillin 250mg ampicillin 500mg pills order erythromycin 500mg online cheap

 11. Mlqfxc казва

  order fildena without prescription order sildenafil 50mg without prescription buy robaxin 500mg for sale

 12. Cgxpll казва

  suhagra cost suhagra order online oral estradiol 1mg

 13. Frwmvn казва

  buy lamotrigine 50mg pill generic tretinoin order generic retin cream

 14. Uzwkke казва

  tadalis canada avana ca order diclofenac generic

 15. Xznbhu казва

  isotretinoin 10mg ca buy isotretinoin generic azithromycin 500mg us

 16. Psoyho казва

  indomethacin 50mg oral buy trimox online cheap trimox cheap

 17. Tacour казва

  anastrozole cheap arimidex cost purchase sildenafil sale

 18. NFT Magazine казва

  Keep functioning ,splendid job!

 19. Ymzsnf казва

  cialis 5mg pour homme tadalafil 20mg pour homme viagra 200mg en france

 20. Oigadh казва

  prednisone 20mg usa prednisone 40mg price buy viagra generic

 21. Emgcrq казва

  tadalafil 10mg kaufen ohne rezept tadalafil 20mg kaufen generika sildenafil bestellen

 22. Oawisn казва

  buy accutane for sale order amoxil 500mg generic ivermectin pill cost

 23. Fzhlba казва

  altace 10mg ca irbesartan order online buy azelastine 10 ml sprayer

 24. Hkpzka казва

  catapres 0.1mg canada order antivert 25 mg online buy generic tiotropium bromide 9mcg

 25. Rzmgcb казва

  buspar 10mg pill oxybutynin over the counter oxybutynin brand

 26. Oepmjc казва

  order alendronate online cheap order panadol online pepcid for sale online

 27. Mxanqt казва

  buy benicar 20mg online buy acetazolamide 250mg online diamox 250mg generic

 28. Yumodv казва

  oral tacrolimus 1mg brand trandate 100mg urso 150mg canada

 29. Top Places to start a Franchise in Cuttack (India) казва

  Does your website have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to shoot you an email. I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it improve over time.

 30. Vzoafn казва

  cheap imdur imuran online micardis 20mg tablet

 31. Inynmo казва

  order zyban for sale oral cetirizine 5mg purchase quetiapine online cheap

 32. Ctjjto казва

  order generic molnunat 200 mg prevacid 15mg pills buy prevacid 15mg online

 33. The Best Places to get Married in La Paz (Bolivia) казва

  Hi, Neat post. There is an issue with your website in internet explorer, could test thisK IE still is the marketplace leader and a big part of people will leave out your excellent writing due to this problem.

 34. Psdwge казва

  buy sertraline pill Buy pfizer viagra viagra 50mg for sale

 35. Yntefj казва

  buy imuran sale cheap viagra buy sildenafil 100mg pill

 36. Cokeuf казва

  cialis 40mg us levitra vs cialis order sildenafil generic

 37. Gmkmor казва

  cheap cialis generic pyridium 200mg price buy amantadine

 38. Mhyzih казва

  naltrexone 50mg canada order letrozole 2.5mg without prescription abilify 20mg usa

 39. Nwuyyh казва

  order avlosulfon 100 mg online cheap avlosulfon oral perindopril for sale

 40. Emkqda казва

  buy provera online cheap praziquantel 600mg us buy cyproheptadine generic

 41. Lqgvrc казва

  provigil uk stromectol 6mg uk ivermectin 3mg oral

 42. I think this is one of the most vital info for me. And i’m happy studying your article. However should statement on some common issues, The web site style is perfect, the articles is truly great : D. Just right activity, cheers

 43. Jgflea казва

  fluvoxamine 50mg drug order glucotrol generic glipizide sale

 44. Inscfe казва

  isotretinoin 40mg pill order accutane 40mg for sale deltasone 20mg canada

 45. Howdy! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the great work!

 46. Ohhije казва

  nootropil 800 mg drug us viagra sales viagra 50mg brand

 47. Top Places to Holiday in Tiruchchirappalli (India) казва

  Im now not sure the place you are getting your info, but good topic. I needs to spend a while learning more or figuring out more. Thanks for great information I was on the lookout for this information for my mission.

 48. Vgyjsa казва

  azithromycin 500mg cheap buy generic azithromycin 500mg order neurontin 800mg for sale

 49. Eahckr казва

  brand cialis cheap cialis sale real viagra 100mg

 50. Ucidis казва

  order lasix 40mg generic order plaquenil 400mg without prescription buy hydroxychloroquine 200mg for sale

 51. Bkznmr казва

  buy tadalafil pill tadalafil 40mg canada clomipramine price

 52. Byhzmy казва

  oral itraconazole 100 mg purchase tindamax generic buy tinidazole 300mg online

 53. Dzznyk казва

  order metformin without prescription tadalafil 5mg us order tadalafil 40mg for sale

 54. The Best Romantic Places to Propose in Bareilly (India) казва

  A person essentially assist to make critically posts I’d state. This is the first time I frequented your web page and thus far? I surprised with the analysis you made to create this actual publish extraordinary. Great process!

 55. Jbdfjb казва

  zyprexa order zyprexa for sale online order diovan 160mg pill

 56. Iasoye казва

  buy amlodipine generic sildenafil without a doctor’s prescription tadalafil 40mg over the counter

 57. Vgpwof казва

  buy clozapine 100mg generic dexamethasone 0,5 mg pills order dexamethasone pill

 58. Qfziyp казва

  sildenafil 50mg canada viagra 50 mg order lisinopril 2.5mg pill

 59. Fygzqe казва

  prilosec 20mg for sale online thesis writing playing poker online

 60. Hszehw казва

  zyvox price casino near me casinos

 61. Qbrlfk казва

  metoprolol 50mg generic buy atenolol 100mg without prescription cost vardenafil 20mg

 62. Bunjov казва

  pay for paper writing real money poker online slots games free

 63. Qkhfov казва

  purchase vardenafil online cheap lyrica 75mg us methylprednisolone buy

 64. Umbebh казва

  paper writing websites essay helper online viagra next day delivery usa

 65. Sanjtq казва

  clomid sale casino games online win real money online casino

 66. Tusezc казва

  cialis 20mg pills purchase cialis generic order viagra 100mg online

 67. Ejjzke казва

  buy aristocort 4mg sale triamcinolone 4mg price order desloratadine 5mg for sale

 68. Sugjcq казва

  buy dapoxetine online cheap purchase levothyroxine online order synthroid for sale

 69. Ykhdgt казва

  tadalafil 40mg brand order viagra 100mg generic viagra 50mg brand

 70. Dtuivb казва

  xenical 120mg canada buy diltiazem order zovirax 400mg

 71. Mchvpy казва

  generic cialis online order inderal pill cost plavix 150mg

 72. Gxvshr казва

  brand zyloprim 100mg purchase zyloprim pill ezetimibe cost

 73. Qetwoe казва

  methotrexate 10mg uk coumadin 5mg cheap purchase reglan generic

 74. Feowyu казва

  buy motilium generic sumycin price cyclobenzaprine us

 75. Ajhgdl казва

  cozaar for sale online order topamax 200mg sale topiramate 200mg usa

 76. Lbjqjg казва

  baclofen pills order tizanidine generic order toradol 10mg without prescription

 77. Gpbows казва

  buy sumatriptan pill order imitrex 50mg online cheap purchase avodart pill

 78. Ufsvpi казва

  buy generic colchicine 0.5mg best online casinos that payout blackjack game

 79. Vykzfh казва

  order ranitidine 300mg order celecoxib 200mg for sale order celecoxib 100mg without prescription

 80. Acymtr казва

  real money slot machines casino games real money free casino games no registration no download

 81. Ehchac казва

  tamsulosin over the counter oral zofran buy aldactone 25mg pills

 82. Rbgqwg казва

  order generic tadalafil 20mg tadalafil 10mg usa order generic ciprofloxacin

 83. Ttgdzu казва

  order simvastatin online order zocor without prescription buy propecia without prescription

 84. Tucxgn казва

  metronidazole 400mg us buy augmentin for sale bactrim 960mg without prescription

 85. Knbutr казва

  cost fluconazole 100mg viagra 100mg price viagra tablets

 86. Kmubtu казва

  keflex oral cephalexin us buy erythromycin 500mg for sale

 87. Qjcsry казва

  buy cialis 10mg without prescription order cialis online cheap buy sildenafil generic

 88. Kqmvhn казва

  viagra 50mg over the counter buy cialis 20mg sale where to buy cialis

 89. Zggnmf казва

  order ceftin for sale cefuroxime sale buy robaxin without prescription

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече