Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Кои са абсолютно забранените храни и напитки при диабет и кои да консумираме с повишено внимание

Храненето играе решаваща роля в управлението на диабета. Поддържането на балансирана диета помага за контролиране на нивата на кръвната захар и предотвратяване на усложнения. Разбирането на храните, които трябва да се избягват напълно и тези, които трябва да се консумират внимателно, е от съществено значение за хората с диабет. В тази статия ще разгледаме какво да не ядем при диабет, както и кои храни да консумираме с повишено внимание.

Забранени храни и напитки

  • Безалкохолни напитки и плодови сокове: Въпреки че често се рекламират като здравословни алтернативи, много безалкохолни напитки и плодови сокове съдържат високи нива на захар и могат значително да повишат нивата на кръвната захар.
  • Пържени храни: Пържените храни обикновено са с високо съдържание на трансмазнини, които могат да увеличат риска от сърдечни заболявания – често срещан проблем сред диабетиците. Освен това те са с високо съдържание на калории, което може да доведе до наддаване на тегло.
  • Пакетирани закуски: Чипс, крекери и други пакетирани закуски обикновено са с високо съдържание на сол, мазнини и въглехидрати, което ги прави лош избор за хора с диабет.
  • Алкохол: Прекомерната консумация на алкохол може да причини хипогликемия (ниска кръвна захар) и също така допринася за наддаване на тегло. Хората с диабет трябва да се консултират със своя доставчик на здравни услуги относно безопасното количество алкохол, което могат да консумират.
  • Храни с добавена захар: Храните с добавена захар, като бонбони, сладолед и десерти, могат да имат драматичен ефект върху нивата на кръвната захар. Те трябва да се избягват или да се консумират внимателно.
Какво да не ядем при диабет - сладкиши

Храни и напитки, които трябва да се консумират внимателно

  • Плодове: Докато плодовете са здравословен избор поради високото си съдържание на фибри и витамини, те също съдържат естествени захари. Хората с диабет трябва да контролират размера на порциите и да изберат плодове с по-ниско съдържание на захар, като горски плодове пред банани и ананаси.
  • Млечни продукти: Млечните продукти като кисело мляко и сирене са с високо съдържание на протеини и калций, но могат да бъдат с високо съдържание на скрити захари. Изберете опции без захар и се уверете, че порциите са умерени.
  • Зърнени храни: Пълнозърнестите храни са добър източник на фибри, които могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар. Въпреки това, те все още могат да имат въздействие върху кръвната захар, така че е важно да наблюдавате размера на порцията и да изберете варианти с по-ниско съдържание на въглехидрати.
  • Месо: Въпреки че месото е основен източник на протеин, преработените меса като колбаси, салам и бекон са с високо съдържание на наситени мазнини и натрий. Изберете постни протеини и гответе храната на скара или печете, вместо да я пържите.
  • Нишестени зеленчуци: Въпреки че зеленчуците като цяло са здравословни, нишестените зеленчуци като картофи и царевица могат да имат подобен ефект върху кръвната захар като рафинираните зърнени храни. Консумирайте ги в умерени количества и ги съчетавайте със здравословни мазнини и протеини, за да забавите храносмилането им.
Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече