Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Валерия Велева: Войната Радев срещу Петков е факт и всички признаци са налице

Войната Радев-Петков е факт и всички нейни признаци са налице, колкото и от двата лагера да се опитват да ни убедят, че видимо обтегнатите отношения между президент и премиер са в реда нещата, че разногласията им са „буря в чаша вода“, пише за epicenter.bg Валерия Велева. По думите й признанието на вицепрезидента Йотова, че „и свои, и чужди” се опитват да вбият клин между двамата, издава напрежението. За журналистката всичко това е очаквано.

„Още с прохождането на правителството „Петков“ беше ясно, че „синът” ще се опита да се еманципира от „бащата”. Въпросът беше кога и кой ще започне пръв“, констатира Велева и анализира защо пръв в случая е бащата.

„Естествено залпът дойде от „бащата”. Нали е военен, на него му приляга да удари пръв. Поводът беше точно избран – посещението на премиера в Северна Македония, където лъсна цялата бутафория около желанието на Петков да ни сближи с македонците, напук на тяхното неуважение към история и човешки права, което в дните след визитата избуя до открит антибългаризъм. Радев спечели точка, но Петков не се призна за победен. Продължи все така неадекватно, макар и под външно-политическа диктовка, да обяснява как икономиката и бизнесът ще зачеркнат миналото и въпросът с ветото ще отпадне от само себе си.

После обаче дойде вторият шамар – този път с мирис на газ и на много пари. Президентът предупреди управляващите, че с уволнението на шефа на „Булгаргаз“ Николай Павлов вървят по пътя на ГЕРБ. А неговата дясна ръка Димитър Стоянов се включи активно на страната на опозицията по темата за скандалната сделка с продажбата на 37 000 мегаватчаса евтин газ от Чирен за Румъния. И даже намекна за оставка на новото ръководство на „Булгаргаз”, защото прави същото, за което старото е уволнено.

Така и за слепите се осветли основната линия, по която отдавна тече напрежението „президент-премиер”. Радев иска да бъде като Първанов – да направи и той свой „шлем“, да играе водеща роля в енергийната политика на страната, домогвайки се по този начин до преки контакти с Путин. И така да сложи ръка върху бъдещите преговори между „Булгаргаз” и „Газпром”, чийто договор изтича през май. Но Първанов имаше личния контакт с Путин, а Радев го няма.

Затова и премиерът Петков буквално го цапардоса през ръцете, показа му, че има други планове, защото има други ментори – по-малко влияние от Русия, повече газ от САЩ“, посочва Велева. за нея в тази битка засега губещият е Радев, защото той не може да намери никакви конституционни основания да се бърка в работата на изпълнителната власт – „може да критикува правителството, да размахва пръст, да му брои дните (както неуместно направи Йотова), но не може нито да го свали от власт, нито да промени политиката, която то прокарва. Докато има мнозинство, колкото и да е крехка тази „коалиция на принудата“, тя ще е жива. А пък опасността да се изпадне отново в позицията „служебен кабинет, назначен от Радев”, я прави жилава и издръжлива на външни атаки. Поне засега“.

Относно това знаел ли е президентът Радев какво се ражда с благословията му, докато е бабувал на проекта

„Продължаваме промяната”, Велева допуска, че не е бил наясно.

„Той създаде политически Петков/Василев с една-единствена цел – да бъдат оръжието му във войната с Борисов, която бе обсебила цялото му политическо съзнание. За нея първо, разчиташе на американците, но скандалът с „Грипените” (2017) го изтласка от орбитата на американското посолство. Три години по-късно (2020) и вдигнатият му юмрук не доведе до унищожаването на ГЕРБ и Борисов. Предаде Нинова (2021) и я загуби като партньор.

Така Радев стана „плячка” на кръга „Капитал”, чиято дамска част вече беше влязла и в семейството му. И сключи с тях „договор” срещу Борисов. Те пък му отвориха отново път към „Козяк”, а от там му посочиха „правилните” хора, които трябваше да бъдат острието му срещу Борисов. Това си беше чиста сделка на гърба на държавата. Заради изпълнението ѝ президентът не се посвени дори да прегази Конституцията“, констатира Велева. Тя обяснява и защо Радев не е могъл да спечели битката срещу Борисов без Петков/Василев.

„Истината не е приятна, но е очевадна – Радев не можеше да спечели битката с Борисов без Петков/Василев. Той им създаде хранителната среда да избуят, използвайки ги за политическата цел, която си бе поставил, но не очакваше, че спечелвайки войната с Борисов, те ще се сдобият със сила, която могат да обърнат и срещу него самия.

Не случайно Петков и Василев няколко пъти подчертаха, че условието им към президента е било да им се даде пълна свобода на действие като служебни министри и са я получили. Още тогава Радев е трябвало да осъзнае, че не само изпуска контрола върху тях, но ги прави опасни за себе си, защото най-естественото нещо е в един момент те да пожелаят да се еманципират от него“, отбелязва журналистката. Тя определя последвалото като „еманципация без емоция“.

„И те го направиха – първо смениха всичките му областни управители, после привлякоха в „отбора си” „неговия“ човек в кабинета Бойко Рашков, който систематично изчегъртва всички президентски назначения в службите, а сега го „изхвърлят” и от енергетиката, отнемайки му сладкото бонбонче да бъде диригент на могъщи финансови потоци.

Те нямат емоции, нямат скрупули, действат както се действа в бизнес среда – рационално, прегазвайки конкуренцията, ако трябва и брутално. За тях правителството е бизнес-проект и те ще положат всякакви усилия (без подбор), за да не го изпуснат.

Със „силата“, която той им инжектира, днес те вече не се притесняват да прекрачват и демократични норми, защото той им даде пример – заради тях наруши Конституцията и с двете си служебни правителства им показа как не трябва да се управлява държавата – как се притискат неудобните, как се назначават лоялни некадърници, как се усвояват финансови потоци, как се настройват българи срещу българи, как се сее омраза. Вече започва да излиза информация, че оценката на партньорските служби за двете служебни правителства на Радев е „корупция и лобизъм“ до нива, които и при Борисов не са достигали. А това означава, че бившите служебни министри, издигнали се до премиер и вицепремиери в сегашното правителство, ще продължат същата тази линия“, предупреждава Велева. За нея „синовете са като бащата“.

„Затова, без да му мигне окото, премиерът брани шуробаджанащината във властта и сипе закани за арести на противници, а самозабравата му стигна до там, че да признае в ефир, че всяка седмица привиква шефа на ДАНС и вътрешния министър и ги притиска да започнат по-бързо „реални арести“, защото нямал време. Влезе и в ролята на прокурор, за да ни осветли, че „хората от досегашното ръководство на „Булгаргаз“ скоро ще бъдат обвинени“, и да ни напомни по този начин, че времето на диктатурата може отново да ни се стовари.

Затова на мястото на „калинките“ в администрацията „законно“ ще дойдат „променките“, а по върха на държавата ще се вихрят съпруги, любовници и баджанаци, оплетени в интимни икономико-приятелски схеми и кръгове. Цялата конструкция на „Продължаваме промяната“ е изградена на тази база и Радев знаеше това, когато я пробута на българския избирател, за да си отмъсти на Нинова“, подчертава Валерия Велева. Тя вижда в дуото Петков/Василев един „измислен харвардски кръг, който няма корени в обществото, но под благовидния поглед на президента, взима властта, преобръщайки цялото устройството на изпълнителната власт така, че да съсредоточи в ръцете си всички финансови потоци на държавата“. Журналистката е категорична, че без Радев дуото Петков/Василев не може да направи всичко това.

„И когато Кеворкян попита в последната си статия „кой ще понесе отговорността за този човек (Кирил)“, отговорът е само един – Радев.

Сблъсъкът между президента и правителството, който наблюдаваме в последните дни, е само началото на една война, чиито искри ще поддържат високо напрежение в държавата.

На Радев му трябва враг, за да съществува политически. Така е устроен, чипът му е зададен в една посока – да живее във война и да побеждава. Когато няма битка, той се обезличава. След като победи Борисов (макар и с чужда помощ), идва новият враг – Петков (няма значение, че му е помогнал да победи Борисов). Без разгръщане на тази битка вторият му мандат ще бъде абсолютно кух. Както беше и на Първанов.

Петков обаче няма никакво намерение да отстъпва. Колкото повече ситуацията в държавата се влошава, толкова повече двамата с Василев ще демонстрират самочувствието на новите спасители на страната“, пояснява Велева. Тя разкрива и как президентът Радев е сбъркал със соцлидерката.

„Радев много сбърка и с това, че попречи на Нинова да стане председател на парламента. Да, тя щеше да е първа в парламентарната република, което го уплаши, но щеше по цял ден да натиска звънеца в депутатската говорилня, без да има истинските лостове за управление. Сега като вицепремиер и министър на икономиката Нинова има реалната власт, която Радев по конституция няма. Хем ѝ даде възможност да покаже управленски качества, които в парламента не можеха да се видят, хем я загуби за партньор“, обобщава журналистката ситуацията за разрива на Радев с лидерката на БСП. Според нея образът на харвардците вече е взел да потъмнява.

„Медийните изяви на Петков са катастрофа за имиджа му, за разлика от поведението на Асен Василев. Всъщност, както Райчев ги нарече „двамата министър-председатели“, са подбрани от конструктура си идеално.

Кирил Петков отвлича вниманието с дуращината и шутовцищата си, докато сериозният, стабилният, емоционално непробиваемият Асен Василев гради политическата им бизнес-империя. А пък в съчетание с репресивните настройки на Бойко Рашков – нищо добро не могат да очакват противниците на ПП на всички нива в държавата. Не случайно финансовият министър насочи първо атаките си към кметовете, които загасиха уличните лампи заради високите сметки за ток.

От днешно изявление на прокуратурата става ясно, че на срещата на Гешев с Петков, министър-председателят му е посочил списък с имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминалната престъпност в страната. Щом премиерът може да визира някого за престъпник, това ни връща в началните години на прехода, когато и Филип Димитров, и Костов след него се саморазправяха с опонентите си чрез „бухалките“ на властта.

Ще го търпи ли всичко това Радев? Това ли е „А“ отборът на България, както го обяви с апломб Петков? Да управляваш държава се изисква компетентност, хора със знания и опит, прагматично поведение и по-малко самочувствие за сметка на много повече реално съдържание и капацитет. Ако Борисов раздаваше правосъдие от джипката, то каква е разликата с Петков, който прави същото от екрана?

И ако се обърнем назад, е редно да си зададем въпроса – за това ли бе юмрукът на Радев? И дали елиминирането на президента от потоците в енергетиката, което ще доведе и до политическото му изолиране, не е под диктовката на САЩ? Защото етикетът „корупция и лобизъм“ в днешно време вече не води до нищо добро. И Радев тепърва ще го разбира“, изтъква Велева.

94 Коментара
 1. Kelley Osika казва

  Dead composed written content, Really enjoyed looking through.

 2. Mossaika казва

  Have you ever considered writing an ebook or guest authoring on other sites? I have a blog based on the same topics you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my viewers would enjoy your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an email.

 3. zmozeroteriloren казва

  Thank you so much for giving everyone such a marvellous possiblity to check tips from this website. It can be very beneficial and as well , packed with fun for me personally and my office fellow workers to search your website no less than thrice every week to learn the new stuff you have got. Of course, I am usually impressed with all the eye-popping points served by you. Some 1 tips in this article are basically the most beneficial we have all ever had.

 4. Mgdwja казва

  buy levofloxacin 250mg online cheap order levaquin online

 5. Zzejzs казва

  buy avodart 0.5mg pills ondansetron medication buy zofran 4mg sale

 6. Jilepr казва

  aldactone 100mg canada order spironolactone 100mg pill order diflucan 200mg pills

 7. Ylqvni казва

  order generic ampicillin 500mg erythromycin 500mg price erythromycin 500mg for sale

 8. Sjvbim казва

  sildenafil 100mg price order fildena for sale robaxin 500mg for sale

 9. Syckdm казва

  suhagra 100mg uk estradiol 1mg pills cheap estrace 1mg

 10. Nmmypy казва

  buy lamotrigine 50mg generic cheap lamictal retin gel over the counter

 11. Ucqzbs казва

  buy tadalafil tadacip 20mg sale order diclofenac 100mg online cheap

 12. Nrlets казва

  order generic isotretinoin 40mg brand amoxicillin buy zithromax generic

 13. Mwaxxw казва

  indomethacin buy online indomethacin 75mg oral brand trimox 500mg

 14. Vkpfrt казва

  cialis us Us pharmacy viagra sildenafil 50mg pill

 15. Xgrsdq казва

  anastrozole 1mg price anastrozole 1 mg tablet price viagra

 16. Tkogdc казва

  buy prednisone 40mg online cost prednisone 5mg sildenafil for sale

 17. Kxsyny казва

  tadalafil 20mg kaufen ohne rezept cialis 20mg kaufen viagra 50mg für männer

 18. Rebxzw казва

  buy isotretinoin 20mg without prescription stromectol price ivermectin 12 mg for people

 19. The Best Places to Raise a Family in Arequipa (Peru) казва

  Good day! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 20. Wmhodv казва

  provigil 100mg price Cialis online store order diamox 250 mg generic

 21. Yrblpk казва

  doxycycline price furosemide over the counter furosemide 100mg sale

 22. Rhwkob казва

  buy altace pill cheap astelin azelastine 10ml sprayers

 23. I truly appreciate this post. I¦ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again

 24. Dglmuv казва

  buy clonidine 0.1mg online cheap antivert 25 mg oral order spiriva 9 mcg online cheap

 25. Kjacxp казва

  purchase buspar online cheap order buspirone without prescription order oxybutynin generic

 26. You can certainly see your expertise in the work you write. The arena hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. At all times follow your heart.

 27. Wklojt казва

  fosamax 70mg cost purchase pepcid without prescription pepcid 20mg drug

 28. Infglo казва

  order olmesartan online cheap generic diamox diamox 250 mg sale

 29. Hey there! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to check it out. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Outstanding blog and excellent design.

 30. Rymrhd казва

  buy prograf 1mg for sale ursodiol pills buy generic urso

 31. Phkcga казва

  buy generic isosorbide 40mg isosorbide 20mg pills telmisartan 80mg drug

 32. Iuqupl казва

  bupropion 150mg oral strattera 10mg pills quetiapine 50mg uk

 33. Sweet web site, super style and design, real clean and apply pleasant.

 34. Ogodwp казва

  buy molnunat for sale order molnupiravir 200mg pills order prevacid pill

 35. Kfhzpu казва

  sertraline ca sildenafil medication viagra 25mg for sale

 36. Top Places to Holiday in Changle (China) казва

  I am not rattling great with English but I come up this real easy to interpret.

 37. Vkogda казва

  buy imuran 100mcg buy sildenafil 50mg pill sildenafil 25mg price

 38. Olpwuq казва

  tadalafil 5mg without prescription buying viagra online ireland viagra mail order usa

 39. The Best Things to do in Willemstad (Cura?ao) казва

  Good write-up, I’m regular visitor of one’s blog, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

 40. Uwffhn казва

  cialis next day delivery cialis 5mg cost symmetrel drug

 41. Tcgeap казва

  revia 50mg usa order albendazole 400 mg generic purchase aripiprazole generic

 42. Wrchvq казва

  avlosulfon 100 mg uk nifedipine 30mg oral buy aceon 8mg generic

 43. Jjzvdr казва

  provera 10mg drug periactin 4 mg pills periactin 4mg tablet

 44. Okmdmq казва

  provigil brand buy provigil 100mg online cheap ivermectin 12mg for humans

 45. Fxbaob казва

  order luvox 100mg sale glipizide online buy glucotrol over the counter

 46. Jcddru казва

  oral accutane purchase accutane online cheap buy deltasone for sale

 47. Vfmsfh казва

  piracetam cost sildenafil next day delivery usa sildenafil for women

 48. Zvrtuy казва

  zithromax 250mg over the counter cheap zithromax buy generic neurontin 800mg

 49. Top Places to Holiday in Sao Bernardo Do Campo (Brazil) казва

  I really like your writing style, fantastic info , regards for posting : D.

 50. Bfdcpf казва

  purchase tadalafil generic buy viagra 50mg without prescription generic sildenafil 50mg

 51. Vwtkyp казва

  furosemide 40mg for sale plaquenil oral buy hydroxychloroquine 400mg without prescription

 52. Itxmfo казва

  order tadalafil for sale order generic anafranil 25mg order clomipramine 50mg online cheap

 53. Jaokxm казва

  chloroquine 250mg price order chloroquine online baricitinib 4mg usa

 54. Can I simply say what a aid to find someone who truly is aware of what theyre speaking about on the internet. You positively know how you can carry a problem to gentle and make it important. Extra people must read this and perceive this aspect of the story. I cant believe youre not more standard since you definitely have the gift.

 55. Pdntkt казва

  itraconazole 100 mg cost tinidazole cheap buy tindamax 300mg pill

 56. Prxtkm казва

  cost metformin 1000mg cialis 40mg for sale buy tadalafil 10mg online

 57. Dojmuk казва

  olanzapine pill buy bystolic online diovan 80mg cheap

 58. Wvmprg казва

  buy amlodipine 10mg for sale cost cialis 5mg cialis 40mg us

 59. Xflrno казва

  purchase clozapine without prescription dexamethasone 0,5 mg oral order generic dexamethasone 0,5 mg

 60. Cwbjjd казва

  sildenafil 50mg pill order lisinopril 5mg generic lisinopril 5mg sale

 61. Fujysx казва

  order prilosec online letter writing services online blackjack best

 62. Utjaok казва

  order lopressor 50mg online buy generic tenormin 100mg levitra 10mg usa

 63. Cynerc казва

  paper writing websites casino online blackjack casino games real money

 64. Xhyuiv казва

  oral vardenafil 10mg lyrica pill fda medrol

 65. Lzxiws казва

  buying essay website to write essays viagra for women

 66. Nsevpz казва

  buy clomid without prescription order generic clomiphene real money slots free spins no deposit

 67. Ytmymr казва

  tadalafil 20mg tadalafil cheap genuine viagra

 68. Qadpuw казва

  triamcinolone 10mg price triamcinolone 4mg cost purchase desloratadine online

 69. Vqdkbh казва

  priligy 30mg pill priligy 30mg sale cheap levothyroxine pill

 70. Riqpxn казва

  cialis without prescription order tadalafil 5mg sale viagra sildenafil 200mg

 71. Lmnuxg казва

  oral xenical 120mg purchase diltiazem zovirax 800mg uk

 72. Klpsox казва

  cialis otc buy tadalafil 5mg without prescription buy clopidogrel 75mg online

 73. Xowzjl казва

  buy cialis 10mg for sale plavix for sale order plavix 150mg pill

 74. Pchise казва

  buy allopurinol generic buy allopurinol 300mg ezetimibe 10mg oral

 75. daftar bambu4d казва

  Cool that really helps, thank you.

 76. Fuxrwy казва

  purchase methotrexate coumadin price reglan ca

 77. Mblhyu казва

  order motilium 10mg without prescription tetracycline over the counter order generic cyclobenzaprine

 78. Gesftt казва

  losartan 50mg oral losartan online generic topamax

 79. Yfjjyj казва

  ozobax online order baclofen online order cheap ketorolac

 80. Pmplqw казва

  imitrex price order levaquin 250mg sale order avodart generic

 81. Sscumt казва

  buy gloperba generic free spins casino casino online roulette real money

 82. Qlbccq казва

  zantac 300mg cost order mobic 7.5mg online cost celebrex 100mg

 83. Znlufw казва

  best casino casino slots gambling blackjack online betting

 84. Khtswg казва

  oral tamsulosin spironolactone oral spironolactone brand

 85. Iswxns казва

  cialis price purchase ampicillin generic cipro 1000mg drug

 86. Pscddn казва

  buy zocor for sale buy propecia propecia 5mg uk

 87. Iwjurm казва

  flagyl 400mg usa buy generic bactrim 960mg bactrim buy online

 88. Bgqgpg казва

  diflucan online order diflucan 100mg for sale sildenafil pills 50mg

 89. Mgxvnj казва

  keflex usa order erythromycin 500mg for sale erythromycin 250mg price

 90. Qtwcdp казва

  order tadalafil 40mg pill buy viagra 100mg viagra pills 50mg

 91. Pimbct казва

  order sildenafil 100mg sale cialis oral cialis 20mg for sale

 92. situs slot online gacor terbaik казва

  This was beautiful Admin. Thank you for your reflections.

 93. Bzmtib казва

  purchase cefuroxime sale order ceftin 500mg sale robaxin us

 94. Uptikv казва

  casino online slots vegas casino online buy tadalafil 10mg without prescription

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече