Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Валерия Велева: Войната Радев срещу Петков е факт и всички признаци са налице

Войната Радев-Петков е факт и всички нейни признаци са налице, колкото и от двата лагера да се опитват да ни убедят, че видимо обтегнатите отношения между президент и премиер са в реда нещата, че разногласията им са „буря в чаша вода“, пише за epicenter.bg Валерия Велева. По думите й признанието на вицепрезидента Йотова, че „и свои, и чужди” се опитват да вбият клин между двамата, издава напрежението. За журналистката всичко това е очаквано.

„Още с прохождането на правителството „Петков“ беше ясно, че „синът” ще се опита да се еманципира от „бащата”. Въпросът беше кога и кой ще започне пръв“, констатира Велева и анализира защо пръв в случая е бащата.

„Естествено залпът дойде от „бащата”. Нали е военен, на него му приляга да удари пръв. Поводът беше точно избран – посещението на премиера в Северна Македония, където лъсна цялата бутафория около желанието на Петков да ни сближи с македонците, напук на тяхното неуважение към история и човешки права, което в дните след визитата избуя до открит антибългаризъм. Радев спечели точка, но Петков не се призна за победен. Продължи все така неадекватно, макар и под външно-политическа диктовка, да обяснява как икономиката и бизнесът ще зачеркнат миналото и въпросът с ветото ще отпадне от само себе си.

После обаче дойде вторият шамар – този път с мирис на газ и на много пари. Президентът предупреди управляващите, че с уволнението на шефа на „Булгаргаз“ Николай Павлов вървят по пътя на ГЕРБ. А неговата дясна ръка Димитър Стоянов се включи активно на страната на опозицията по темата за скандалната сделка с продажбата на 37 000 мегаватчаса евтин газ от Чирен за Румъния. И даже намекна за оставка на новото ръководство на „Булгаргаз”, защото прави същото, за което старото е уволнено.

Така и за слепите се осветли основната линия, по която отдавна тече напрежението „президент-премиер”. Радев иска да бъде като Първанов – да направи и той свой „шлем“, да играе водеща роля в енергийната политика на страната, домогвайки се по този начин до преки контакти с Путин. И така да сложи ръка върху бъдещите преговори между „Булгаргаз” и „Газпром”, чийто договор изтича през май. Но Първанов имаше личния контакт с Путин, а Радев го няма.

Затова и премиерът Петков буквално го цапардоса през ръцете, показа му, че има други планове, защото има други ментори – по-малко влияние от Русия, повече газ от САЩ“, посочва Велева. за нея в тази битка засега губещият е Радев, защото той не може да намери никакви конституционни основания да се бърка в работата на изпълнителната власт – „може да критикува правителството, да размахва пръст, да му брои дните (както неуместно направи Йотова), но не може нито да го свали от власт, нито да промени политиката, която то прокарва. Докато има мнозинство, колкото и да е крехка тази „коалиция на принудата“, тя ще е жива. А пък опасността да се изпадне отново в позицията „служебен кабинет, назначен от Радев”, я прави жилава и издръжлива на външни атаки. Поне засега“.

Относно това знаел ли е президентът Радев какво се ражда с благословията му, докато е бабувал на проекта

„Продължаваме промяната”, Велева допуска, че не е бил наясно.

„Той създаде политически Петков/Василев с една-единствена цел – да бъдат оръжието му във войната с Борисов, която бе обсебила цялото му политическо съзнание. За нея първо, разчиташе на американците, но скандалът с „Грипените” (2017) го изтласка от орбитата на американското посолство. Три години по-късно (2020) и вдигнатият му юмрук не доведе до унищожаването на ГЕРБ и Борисов. Предаде Нинова (2021) и я загуби като партньор.

Така Радев стана „плячка” на кръга „Капитал”, чиято дамска част вече беше влязла и в семейството му. И сключи с тях „договор” срещу Борисов. Те пък му отвориха отново път към „Козяк”, а от там му посочиха „правилните” хора, които трябваше да бъдат острието му срещу Борисов. Това си беше чиста сделка на гърба на държавата. Заради изпълнението ѝ президентът не се посвени дори да прегази Конституцията“, констатира Велева. Тя обяснява и защо Радев не е могъл да спечели битката срещу Борисов без Петков/Василев.

„Истината не е приятна, но е очевадна – Радев не можеше да спечели битката с Борисов без Петков/Василев. Той им създаде хранителната среда да избуят, използвайки ги за политическата цел, която си бе поставил, но не очакваше, че спечелвайки войната с Борисов, те ще се сдобият със сила, която могат да обърнат и срещу него самия.

Не случайно Петков и Василев няколко пъти подчертаха, че условието им към президента е било да им се даде пълна свобода на действие като служебни министри и са я получили. Още тогава Радев е трябвало да осъзнае, че не само изпуска контрола върху тях, но ги прави опасни за себе си, защото най-естественото нещо е в един момент те да пожелаят да се еманципират от него“, отбелязва журналистката. Тя определя последвалото като „еманципация без емоция“.

„И те го направиха – първо смениха всичките му областни управители, после привлякоха в „отбора си” „неговия“ човек в кабинета Бойко Рашков, който систематично изчегъртва всички президентски назначения в службите, а сега го „изхвърлят” и от енергетиката, отнемайки му сладкото бонбонче да бъде диригент на могъщи финансови потоци.

Те нямат емоции, нямат скрупули, действат както се действа в бизнес среда – рационално, прегазвайки конкуренцията, ако трябва и брутално. За тях правителството е бизнес-проект и те ще положат всякакви усилия (без подбор), за да не го изпуснат.

Със „силата“, която той им инжектира, днес те вече не се притесняват да прекрачват и демократични норми, защото той им даде пример – заради тях наруши Конституцията и с двете си служебни правителства им показа как не трябва да се управлява държавата – как се притискат неудобните, как се назначават лоялни некадърници, как се усвояват финансови потоци, как се настройват българи срещу българи, как се сее омраза. Вече започва да излиза информация, че оценката на партньорските служби за двете служебни правителства на Радев е „корупция и лобизъм“ до нива, които и при Борисов не са достигали. А това означава, че бившите служебни министри, издигнали се до премиер и вицепремиери в сегашното правителство, ще продължат същата тази линия“, предупреждава Велева. За нея „синовете са като бащата“.

„Затова, без да му мигне окото, премиерът брани шуробаджанащината във властта и сипе закани за арести на противници, а самозабравата му стигна до там, че да признае в ефир, че всяка седмица привиква шефа на ДАНС и вътрешния министър и ги притиска да започнат по-бързо „реални арести“, защото нямал време. Влезе и в ролята на прокурор, за да ни осветли, че „хората от досегашното ръководство на „Булгаргаз“ скоро ще бъдат обвинени“, и да ни напомни по този начин, че времето на диктатурата може отново да ни се стовари.

Затова на мястото на „калинките“ в администрацията „законно“ ще дойдат „променките“, а по върха на държавата ще се вихрят съпруги, любовници и баджанаци, оплетени в интимни икономико-приятелски схеми и кръгове. Цялата конструкция на „Продължаваме промяната“ е изградена на тази база и Радев знаеше това, когато я пробута на българския избирател, за да си отмъсти на Нинова“, подчертава Валерия Велева. Тя вижда в дуото Петков/Василев един „измислен харвардски кръг, който няма корени в обществото, но под благовидния поглед на президента, взима властта, преобръщайки цялото устройството на изпълнителната власт така, че да съсредоточи в ръцете си всички финансови потоци на държавата“. Журналистката е категорична, че без Радев дуото Петков/Василев не може да направи всичко това.

„И когато Кеворкян попита в последната си статия „кой ще понесе отговорността за този човек (Кирил)“, отговорът е само един – Радев.

Сблъсъкът между президента и правителството, който наблюдаваме в последните дни, е само началото на една война, чиито искри ще поддържат високо напрежение в държавата.

На Радев му трябва враг, за да съществува политически. Така е устроен, чипът му е зададен в една посока – да живее във война и да побеждава. Когато няма битка, той се обезличава. След като победи Борисов (макар и с чужда помощ), идва новият враг – Петков (няма значение, че му е помогнал да победи Борисов). Без разгръщане на тази битка вторият му мандат ще бъде абсолютно кух. Както беше и на Първанов.

Петков обаче няма никакво намерение да отстъпва. Колкото повече ситуацията в държавата се влошава, толкова повече двамата с Василев ще демонстрират самочувствието на новите спасители на страната“, пояснява Велева. Тя разкрива и как президентът Радев е сбъркал със соцлидерката.

„Радев много сбърка и с това, че попречи на Нинова да стане председател на парламента. Да, тя щеше да е първа в парламентарната република, което го уплаши, но щеше по цял ден да натиска звънеца в депутатската говорилня, без да има истинските лостове за управление. Сега като вицепремиер и министър на икономиката Нинова има реалната власт, която Радев по конституция няма. Хем ѝ даде възможност да покаже управленски качества, които в парламента не можеха да се видят, хем я загуби за партньор“, обобщава журналистката ситуацията за разрива на Радев с лидерката на БСП. Според нея образът на харвардците вече е взел да потъмнява.

„Медийните изяви на Петков са катастрофа за имиджа му, за разлика от поведението на Асен Василев. Всъщност, както Райчев ги нарече „двамата министър-председатели“, са подбрани от конструктура си идеално.

Кирил Петков отвлича вниманието с дуращината и шутовцищата си, докато сериозният, стабилният, емоционално непробиваемият Асен Василев гради политическата им бизнес-империя. А пък в съчетание с репресивните настройки на Бойко Рашков – нищо добро не могат да очакват противниците на ПП на всички нива в държавата. Не случайно финансовият министър насочи първо атаките си към кметовете, които загасиха уличните лампи заради високите сметки за ток.

От днешно изявление на прокуратурата става ясно, че на срещата на Гешев с Петков, министър-председателят му е посочил списък с имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминалната престъпност в страната. Щом премиерът може да визира някого за престъпник, това ни връща в началните години на прехода, когато и Филип Димитров, и Костов след него се саморазправяха с опонентите си чрез „бухалките“ на властта.

Ще го търпи ли всичко това Радев? Това ли е „А“ отборът на България, както го обяви с апломб Петков? Да управляваш държава се изисква компетентност, хора със знания и опит, прагматично поведение и по-малко самочувствие за сметка на много повече реално съдържание и капацитет. Ако Борисов раздаваше правосъдие от джипката, то каква е разликата с Петков, който прави същото от екрана?

И ако се обърнем назад, е редно да си зададем въпроса – за това ли бе юмрукът на Радев? И дали елиминирането на президента от потоците в енергетиката, което ще доведе и до политическото му изолиране, не е под диктовката на САЩ? Защото етикетът „корупция и лобизъм“ в днешно време вече не води до нищо добро. И Радев тепърва ще го разбира“, изтъква Велева.

30 Коментара
  1. izmir escort

    izmir escort

    izmir escort sitesi gururlar sunar.

  2. child porn

    Валерия Велева: Войната Радев срещу Петков е факт и всички признаци са налице

    https://www.daktimes.com/archives/17016

  3. child porn

    child porn

    best porn web site click and go watch porn.

  4. porn

    Валерия Велева: Войната Радев срещу Петков е факт и всички признаци са налице

    http://drgahealthtrust.com/about-us/

  5. xxlargeseodigi

    xxlargeseodigi

    xxlargeseodigi seo hizmetleri

  6. child porn

    Валерия Велева: Войната Радев срещу Петков е факт и всички признаци са налице

    https://thebluedot.co/how-much-does-it-cost-to-charge-your-ev-at-public-charging-stations/

  7. bağcılar escort

    bağcılar escort

    bağcılar escort sitesi ile bağcılar escort bayanlar burada.

  8. çeşme vip transfer

    çeşme transfer

    çeşme transfer

  9. çeşme transfer

    çeşme transfer

    çeşme transfer

  10. izmir travesti

    izmir travesti

    izmir travesti

  11. serdivan escort

    serdivan escort

    serdivan escort

  12. çatalca escort

    çatalca escort

    çatalca escort

  13. istanbul travesti

    istanbul travesti

    istanbul travesti

  14. yasam ayavefe

    yasam ayavefe

    yasam ayavefe

  15. Efwpqv казва

    nexium 40mg oral cheap nexium 40mg topiramate 200mg ca

  16. Qrumqp казва

    ondansetron 4mg drug buy zofran cheap buy generic spironolactone

  17. Gvmxlm казва

    sumatriptan canada order imitrex generic order levofloxacin 500mg without prescription

  18. Vkvbrl казва

    buy zocor generic buy cheap simvastatin how to buy valtrex

  19. Ablpff казва

    avodart tablet how to get dutasteride without a prescription buy ranitidine 150mg sale

  20. 国产线播放免费人成视频播放 казва

    Nice article inspiring thanks. Hello Administ .

  21. 国产线播放免费人成视频播放 казва

    Thank you for great information. Hello Administ .

  22. Jhsceu казва

    buy acillin generic ampicillin us amoxicillin ca

  23. Ovewuh казва

    finpecia cheap purchase diflucan generic fluconazole cheap

  24. Jkyxdt казва

    buy baycip generic – order cipro for sale augmentin 625mg drug

  25. Szopbl казва

    ciprofloxacin 1000mg ca – cost cephalexin 250mg augmentin where to buy

  26. 国产线播放免费人成视频播放 казва

    Great post thank you. Hello Administ .

  27. Casibom казва

    Thank you for great information. Hello Administ .

  28. Zvqezb казва

    buy flagyl generic – buy cleocin medication zithromax 500mg pill

  29. Kfncot казва

    buy ciprofloxacin 500 mg – buy erythromycin without a prescription order erythromycin generic

  30. Casibom казва

    Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече