Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Изисквания и стандарти при избор на работни дрехи

За специалните работни дрехи за различни видове дейности има задължителни изисквания, залегнали в законодателството в Техническите регламенти на Митническия съюз. Ето някои основни правила от този документ:

  • Дрехите трябва да защитават човешкия живот и здраве от опасни фактори.
  • Те трябва да са хигиенични.
  • Тъканта не трябва да дразни кожата.
  • Специалното облекло не трябва да пречи на дейностите.
  • Дрехите трябва да бъдат сертифицирани.

  Също така в България има фирми, които предлагат допълнителни изисквания за специално облекло за доброволна употреба. За всеки опасен фактор и всяка професия са създадени отделни стандарти, които се препоръчва да се спазват при избора на работни дрехи.

Правила за носене на работните дрехи

  Работните по-често от ежедневните дрехи са изложени на различни агресивни фактори – мръсотия, прах, слънчева светлина, високи температури. За да не загуби своите качества и да продължи да отговаря на изискванията за защита на труда, трябва да спазвате правилата за нейната работа:

  • съхранявайте в подходящи условия, предпазвайте от молци, слънчева светлина, висока влажност;
  • след работа проверете за повреди;
  • редовно почиствайте, изпирайте, подсушавайте и гладете според инструкциите;
  • не излагайте на забранено излагане на химикали или високи температури;
  • не използвайте за лични цели.

Износване

  Работните дрехи се износват естествено по време на употреба. Износеният формуляр се отписва и му се дава нов. За всеки тип облекло и всеки вид дейност има отделни норми за носене. Те предписват експлоатационната процедура и минималните условия за ползване.

  Например защитният костюм на заварчика може да има минимален живот 12 месеца, а ръкавицата може да има 2 месеца. Срокът на ползване започва от деня, в който дрехата е предадена на служителя.

  Работодателят трябва да одобри нормите на износване под формата на заповед или включването им в актовете на предприятието, като има право да промени условията, ако те съответстват на оценката на условията на труд. Например, в местен акт, експлоатационният живот на гащеризоните може да бъде намален.

  Важно! Ако гащеризонът стане неизползваем преди време, работодателят също е длъжен да предостави нова униформа. Ако това се е случило по вина на служителя, тогава щетите се компенсират от заплатата му.

Изпиране

  Работните дрехи обикновено се перат по-често от ежедневните. Следователно, той трябва да толерира почистването и измиването добре: да не губи форма, цвят, размер, импрегниране.

  Работните дрехи се почистват по три основни начина: промишлено, химическо чистене и почистване с вода. Първите две са предназначени за специфични или тежки замърсители като минерални масла. Почистването на водата в пералнята е подходящо за леки замърсявания по дрехите на медицински работници, продавачи, сервитьори, чистачки.

  Правилата за почистване и изпиране са отпечатани върху етикетите на вътрешната страна на поблеклото под формата на специални символи. Важно е внимателно да следвате тези инструкции. Етикетите на гащеризоните са направени по такъв начин, че информацията от тях не се отмива след многократно пране.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече