Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Как ефективно да поддържаме хигиената и чистотата в банята

Банята е онова специално място в нашия дом, изискващо да му отделим специално внимание. Там е мястото, където всеки от нас започва деня си, където поддържаме личната си хигиена и се привеждаме в приличен вид след тежкия работен ден. Стилната модерна баня трябва да е приветлива, светла и лъскава. Всички тези нейни качества безспорно се дължат най-вече на класическата й облицовка, а именно плочките за баня.

Как да поддържаме нашите плочки за баня чисти и лъскави

Варовик, плесен и гъбички – това са нещата, които много често съпътства влажния и топъл „климат“ на банята. Почистването с препарати дава резултат, но ако поддържате правилно помещението, проветрявате и забърсвате редовно, няма да се налага да отделяте толкова много време и усилия за поддръжката й. Едно от първите неща, за които трябва да помислите, е почистването на плочките. Те са подложени на постоянно замърсяване и влага, затова е необходимо да им обърнем специално внимание.

Ето няколко съвета как да се грижим за нашите плочки за баня:

  • Почиствайте редовно: Най-добрият начин да предотвратите натрупването на мръсотия и плесен е да почиствате плочките си редовно. Препоръчително е да ги почиствате поне веднъж седмично.
  • Използвайте подходящи почистващи препарати: Важно е да използвате почистващи препарати, които са подходящи за материала на вашите плочки. За керамични и гранитни плочки можете да използвате универсален почистващ препарат за баня. За мраморни плочки използвайте препарат, който е предназначен специално за мрамор.
  • Не използвайте абразивни почистващи препарати. Абразивните почистващи препарати могат да надраскат повърхността на плочките и да ги направят по-податливи на повреди и замърсяване.
  • Почиствайте след изтичане на вода: Всяка капка вода, която остане на плочките, може да доведе до образуването на петна. За да предотвратите това, почиствайте плочките веднага след изтичане на вода.
  • Обърнете внимание на фугите: Точно там, всъщност, се съдържа най-голямото количество бактерии в банята. Всякаква мръсотия се прокрадва между отделните плочки за баня и залепва. Колкото по-рядко почиствате фугите, толкова по-трудно става след това да премахнете наслояванията от нечистотиите и бактериите. Затова е от особено значение да ползвате специален – по-силен и предназначен точно за плочки за баня – препарат, който да елиминира бактериите и да премахва всякакви петна и остатъци от сапун, паста за зъби и т.н.
  • Ето няколко допълнителни съвета, които могат да ви помогнат за по-лесната  поддръжка на плочките:
  • Използвайте кърпи от микрофибър: Кърпите от микрофибър  ефективно отстраняват мръсотията и петната от вода без да надраскат повърхността на плочките.
  • Проветрявайте банята редовно: Проветряването на банята ще помогне за предотвратяване на образуването на мухъл и плесен.
  • Изберете подходящи подови постелки: Изхвърлете текстилните килими от пода на банята – те са магнит за прах, мръсотия и влага. По-добре е да използвате гумени килими – те не се хлъзгат и не абсорбират влагата. Необходимо е обаче периодично да ги почиствате. Също така много подходящи за баня са килими от дърво и дори големи камъчета.

Редовното почистване и правилна поддръжка ще предотврати появата на мухъл и плесен и вашата баня ще бъде винаги чиста и с идеален външен вид.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече