Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Рекорден брой изпълнители на XXI фестивал „Черноморски перли“

Рекорден брой изпълнители на XXI фестивал „Черноморски перли“

С пищното дефиле и гала церемонията в центъра на Приморско и с грандиозен 4-часов спектакъл в амфитеатъра на Несебър стартира поредният тридневен етап от Международния фолклорен фестивал „Черноморски перли 2023“, който се провежда всеки петък, събота и неделя от юни до септември в курортите Поморие, Свети Влас, Несебър и Слънчев бряг. На фестивала,  организиран от Български и арт фолклорен център „Нестия“ показаха танцовите и певческите си умения няколкостотин изпълнители от 8 държави – Полша, Грузия, Словакия, Румъния, Сърбия, Молдова, Украйна и България.

Най-значимият и дългогодишен международен черноморски арт фестивал Black Sea Pearls се провежда за 21-ва поредна година. Тримесечният международен културен форум „Черноморски перли“ стартира традиционно с Детски форум за световни изкуства през юни и завършва в последните дни на август с III Световна среща на фолклора.

МФФ „Черноморски перли 2023“ е най-важното събитие в летния календар на БАФЦ „Нестия“, който от 32 г. осъществява множество престижни събития в страната и в чужбина и има зад гърба си над 1000 фестивала, 6000 концерта с над 2 милион публика. Годишно „Нестия“ организира и провежда в столицата и в страната около 100 значими национални и международни концерти, на които предоставя най-добрата сцена за изява на талантливите деца и творци от всякакви възрасти, занимаващи се с фолклор и други форми на изкуствата, възпитава в българщина

Часа и мястото на срещата на МФФ „Черноморски перли“ не се променя вече две десетилетия. В края на всяка седмица жители и гости на трите курорта – Поморие, Свети Влас и Несебър, аплодират няколкочасовите концерти, събиращи най-добрите състави от България, Балканите и Черноморието. „Нестия“ безспорно е една от най-представителните визитни картички на България за колорита и богатството на българския фолклор, а фестивалите, които организира са най-успешните компании в сферата на културата и туризма в страната.

XXI издание на „Черноморски перли“ стартира с уникален концерт в Амфитеатъра на Несебър, където над 300 певци, танцьори и музиканти от Балканите и Черноморския регион взривиха на публиката с изпълненията си. Сред участниците бяха танцовите състави „Бисърче“-София, “Козлодуйче“ – Козлодуй, „Легенда“-Тбилиси „Мтреби“-Ботуми и USHBA-KУТАИСИ от Грузия, Gruza от Словакия, „КУД Извор“-Сърбия, „Дубас“-Молдова, „Заветерни слободник“-Полша, вокална група CORUL DORULRT-Румъния, „Колорит“ и „Бердичев“-Украйна… Гост на фестивала бе певицата Георгия Райкова – солист на БАФЦ „Нестия“.

Церемонията по награждаването на Международния фестивал „Черноморски перли“ в Поморие бе още по-помпозна и представителна. Започна с многонационално хоро на площада, с Дефиле на съставите, качи на сцената над 300 изпълнители от 8 държави, които в оспорвано съревнование се бориха за титлата „Мис и Мистър Нестия“, да спечелят наградите за „Най-атрактивен сценичен костюм“ и медалите в надпреварата „Кръшна ръченица“.

Наградите връчи председателят на Български арт и фолклорен център „Нестия“ Христо Станков, който от 2001 г. организира престижният арт фестивал.

Над 3 десетилетия БАФЦ „Нестия“ работи за съхранение и защита на българския фолклор, за приемане на Закон за обучение по български фолклор в училищата, държи на качественото провеждането на културни събития, прояви и фестивали в страната и в България, а основната цел на БАФЦ „Нестия“ е българският фолклор да бъде визитната културна картичка на България пред света.

Христо Станков е инициатор на движението „Бъдност за талантите на България, на „Поход на българското единение“, които се провеждат всяка година в цялата стана, на Националната кампания „Да запалим и съхраним Огъня Български!“, на „Събор на Българите, Българското и по Български“ и на световен общобългарки събор “Хубава си татковино – с България навеки”, на приза „Радетел на българското“ и на отличието „Крепост на българщината“ и др. Издирил е и е помогнал за развитието на хиляди млади таланти.

Пиар на фестивала Антоанета Титянова

За повече информация 0888 262195

25 Коментара
  1. buy lisinopril online usa казва
  2. valtrex medication online казва
  3. zestoretic 20 25 mg казва
  4. prednisone 6 mg казва

    [url=http://prednisoneo.online/]prednisone pill 20 mg[/url]

  5. 2.5 mg daily tadalafil казва
  6. generic zithromax казва
  7. azithromycin 1000 mg for sale казва

    [url=http://azithromycinmds.online/]azithromycin australia[/url]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече