Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Скандал! Нови канадци посягат към златото на България, тровят водата в няколко области

Още една канадска компания след „Дънди Прешъс“ посяга към подземните богатства на България. Това става ясно от процедура по издаване на разрешение за проучването на площ „ЕЕ-3“. От казуса живо се интересува депутатът Славчо Крумов, който систематично пита финансовия министър Асен Василев , енергийния министър Румен Радев и заради „Дънди“, които изнасят злато за милиарди, а плащат минимална такса на държавния бюджет.

„България алфа“ ЕАД е компанията, която щяла да проучва новите територии за метални полезни изкопаеми според документи от Министерството на околната среда и водите и Министерството на енергетиката. Площ „ЕЕ-3“ е на територията на няколко общини. Това са София, Своге, Годеч, Вършец и Берковица, пише „Филтър”.

Кандидатът да я проучва, а после да копае е фирма, регистрирана в България. Но собственикът е канадската компания „Мундоро Мидълен“. Въпросната компания, както и „Дънди Прешъс“, действа в Европа чрез клон в Нидерландия, който директно притежава „България алфа“ ЕАД.

В съвета на директорите у нас са Теодора Дечев – българка с канадско гражданство, Майкъл Калинюк, също канадец, и нидерландецът Джон Джоузеф Хой.

Процедурата по пускането на канадците да проучват за злато и други ценни метали сърцето на България тече от края на лятото. С нея обаче сериозно се занимава и депутатът от „Възраждане“ Славчо Крумов и следи всяка стъпка на властите. Затова е поставил поредния остър въпрос към министъра на енергетиката Румен Радев докъде е стигнала процедурата по разрешителното, както и дали министерството ще се съобрази с общественото мнение на живеещите в района.

Тези, които знаят, вече негодуват срещу новото канадско нашествие. Оказва се, че кметовете на населените места не са включени в съгласувателната процедура между институциите.

А точно населението там ще носи последиците, както нашите сънародници носят последствията около мините на „Дънди Прешъс“.

Според народния представител кметовете на общините, в чиято територия попада площ „ЕЕ-3“, не са търсени за мнение по процедурата за разрешително за проучване. В писмен отговор преди месеци министър Радев нахално изложил становище, че не бил длъжен да съгласува процедурата с тях.

Площта е вододаен източник за няколко области и проучванията на земните недра там пряко ще повлияят на качеството на водата. Районът е карстов и има уранови жилки, които директно влияят негативно и на здравето на хората.

От Министерството на околната среда и водите уверили депутата Крумов, че ще бъдат спазени всички екологични процедури. На територията на площ „ЕЕ-3“ има три големи реки – Нишава, Огоста и Искър, както и 8 по-малки, които се вливат в тях.

Източник: narod.bg и crimesbg.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече