Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Колко милиона потънаха в Национална компания „Индустриални зони“?

Национална компания „Индустриални зони“ ЕАД (НКИЗ) се управлява необезпокоявано от одитните институции в България вече над 6 години от „професионалистката“ д-р Антоанета Барес, назначена през 2017 г. Някой в държавата има ли представа точно колко милиона потънаха в това дружество, наясно със схемите по върха.

Антоанета Барес държи отговори за милиони

НКИЗ е едноличен собственик на „Свободна зона Русе“ и „Индустриални терени и складове“ (с бази в Свиленград и Божурище), държи също дялове в „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ (67.88%), „Индустриална зона Загоре“ (50%), „Сантоку инженеринг“ (49%) и „Транзитна търговска зона“ – Варна (46%).

Освен парка в Божурище компанията управлява също и парковете Плевен – Телиш, Суворово – Варна-запад, Индустриален парк Видин, Свободна зона Русе и Индустриална зона Свиленград, но те са далеч по-малки от този до София. Има и няколко зони и паркове в процес на изграждане (в Карлово, Варна, Кърджали, Симитли и Бургас).

Основният бизнес на НКИЗ е да продава парцели (апортирани от държавата в капитала й) на инвеститори или да им отдава земя под наем. През 2022 г. компанията успява да увеличи приходите си до 42 млн. лв. (11.6 млн. лв. за предходната година) и да отчете консолидирана печалба 11.2 млн. лв. след близо 1 млн. лв. загуба за 2021 г.

Наскоро министърът на икономиката обяви намаляване на членовете на Съвета на директорите и избирането на нов изпълнителен директор – Константин Палавеев, като „целта на промените е да се реализира цялостна нова политика за развитие на индустриалните зони и паркове, базирана на регионален принцип и обвързвана с конкретни сектори.

Сред приоритетите на Съвета е развитието и изграждането на индустриалните паркове и зони да е свързано с осигуряването на подходяща инфраструктура и предвидимост за бизнеса в процеса на планиране и осъществяване на инвестиционните намерения , при максимална прозрачност в управлението на публичния ресурс.“

Но дали това ще бъде постигнато от човек, който е бил в управлението заедно с дългогодишната директорка на дружеството от времето на последното служебно правителство? И дали тази смяна не цели замитане на следите по „постиженията“ на г-жа Барес и завръщането й след това за постигането на нови върхове в развитието на индустриалните паркове?

Малко предистория…..

Отворите ли сайта на НКИЗ, има нещо странно, което няма как да не ви направи впечатление – само гръмки прессъобщения от 2017 година досега и то само и единствено с публичните изяви на Антоанета Барес. Все едно дружеството не е управлявано от други директори и всичко започва и свършва с нея.

В публичното пространство пък не липсват и бомбастични заглавия през годините като например „Огромна чужда компания с 100 млн. евро оборот ще инвестира в Кърджали“. Да сте чули нещо за икономическия подем на Кърджали? Колко инвеститори са били „на опашка“ от месец октомври 2022 г. досега, както г-жата твърди в свои интервюта?

Каква е инфраструктурната обезпеченост на всички зони, управлявани от НКИЗ без Божурище, чиято обезпеченост се оказва, че е топ приоритет за Барес според нейните медийни изяви?

Колко време трябва да мине, за да се разсее информационното затъмнение и някой да погледне какво всъщност стои зад лъскавите, платени ПР изяви?

Уважаеми представители на горепосочените институции, искаме да насочим вниманието Ви към държавния Индустриален парк София – Божурище, стопанисван от „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД. Какво ли се крие зад „постиженията“ на този успешен парк??

„Постижения“ за милиони

Отворете сайта на НКИЗ – на пръв поглед всичко ще ви се стори повече от чудесно – проекти, участия в мащабни бизнес форуми, нечуван инвеститорски интерес и доволни инвеститори, вложили милионите си в България. Там гордо „грее“ и паркът в Божурище.

Звучи невероятно, нали? Нека надникнем зад излъскания имидж на парка и да видим нещата такива, каквито са в действителност. Защото обществеността, гражданите на Божурище и инвеститорите имат право да знаят!

Хубава идея, ама реализацията сякаш куца, когато каруцата е поставена пред коня! Така с едно изречение може да се опише „успехът“ на Божурище, в който са налети милиони държавни пари и за тези над 10 години развитие, от които почти 6 на Барес, не просто не е на нивото, на което трябва да бъде, а е под всякакво ниво!

Ако сте инвеститор, ще ви бъде разказано с приповдигнат патос как това е звездата на индустриалните паркове, ще ви бъде гарантирано в рамките на преговорите, че е изградена цялата нужна инфраструктура и че това е най-доброто място за инвестиции. Като четете между редовете, вижте и решете сами!

Разходете се до парка, още на входа ще останете втрещени! Още с влизането ще ви посрещне натрапчива, задушлива миризма. Причината ли? Този модерен парк, магнит за инвеститори, няма функционираща пречиствателна станция за отпадъчни води. Въпреки ежедневната дейност на всички производствени и логистични компании, дали има на територията на парка работеща пречиствателна станция

–       Очевидно все още няма! Не е ли това грубо нарушение на законите на Република България?

Изправени сме пред груба безстопанственост и сериозни нарушения на екологичните норми?

Знаят ли институциите и ако – да, защо мълчат толкова време, а жителите на Божурище търпят това? Не ви ли мирише, скъпи граждани на Божурище?

Не знаете ли къде се отвеждат отпадъчните води от парка и какво се случва с тях? Кметът спи ли?

А знаят ли инвеститорите за всички тези проблеми?

,,Постиженията“ на индустриален парк София – Божурище не спират до тук. Продължаваме с безумията на тази територия, наречена „индустриален парк“. На 50 м, движейки се по вътрешните улици на парка, са поставени стотици пътни знаци, информационни табели и разкъсани билбордове, които са напълно безполезни и объркващи.

Може би това отново е опит за разходване на държавни средства. Разходете се и вижте! Отново въпроси – колко договора и за колко пари са сключени за построяването на вътрешна инфраструктура след 2018 година? Какво е платено, защо и на кого? Все въпроси, които отекват с тревожност!

Още нещо, за което от години местните жители на „Толева махала“ протестират – срещу тежкотоварния трафик, минаващ през жилищните райони. Какво е направила Барес за облекчаване на трафика през всичките години управление? А какво прави настоящият директор, който е поставен може би да продължи добрите практики на Барес?

Като „доказан професионалист“ през всичките тези години, както в областта на развитието и управлението на индустриални зони и паркове, така и като „експерт“ по обществени поръчки в Министерски съвет и Министерство на земеделието и храните, в периода преди да управлява индустриални зони, на Барес беше възложено да развива новата и индустриална зона „Доброславци“, съгласно РМС 281/10.04.2023 г.

Тези „постижения“ ли очаква обществото за развитието на „първата по рода си държавна зона за стратегическо развитие на автомобилната индустрия в Република България“, където ще привличаме инвеститори за милиарди от „доктора по икономика г-жа Барес със защитена дисертация на тема „Оценка на факторите за успех за развитие на индустриалните зони и влиянието им върху регионалната икономика при трансформираща се икономическа среда“ или от финансовия експерт Константин Палавеев, който умело продължава политиката на д-р Барес?

Г-н Богданов, Вие запознат ли сте с тези проблеми и анализирахте ли развитието на повереното Ви дружество, включително какви са вътре възнагражденията и социалните придобивки? Наясно ли сте, че добрият финансов резултат за 2022 г. се дължи на постигнатото от друг директор, който само за 4 месеца беше на мястото на ,,професионалистката“ Барес?

На вниманието на институциите:

След като има редовно правителство, нима не е време институциите да започнат да работят и да поискат сметка на Барес и новия директор Константин Палавеев по следните теми:

•       Колко договора с инвеститори са сключени в периода 01.09.2022 – 31.07.2023 г.?

•       Колко средства са изразходени за извършване на предпроектни проучвания  за всички индустриални зони и паркове на „НКИЗ“ ЕАД в периода 2017 – 2023 г.?

•       Колко средства са изразходвани за договори с медии, медийни сайтове и търговски дружества за информационно и медийно обслужване, за изработка на рекламни материали, информационни табели, билбордове и визуализация, както и за извършване на наземно и въздушно фото и видео заснемане след 2017 г. до момента?

•       Колко средства са изразходвани за командировки в чужбина на изпълнителния директор в периода 2017 – 2020 г. и какви са резултатите от тези пътувания?

•       Колко договора с инвеститори са сключени в периода 01.09.2022-31.07.2023 г.?

•       Колко парични средства общо са изразходени от дружеството за периода 01.09.2022-31.07.2023 г.?

На вниманието на настоящите и бъдещи инвеститори:

Знаете ли, че ½ от парка няма възможност за газоподаване поради грешни проектни решения?

Бъдещите инвеститори знаят ли, че няма възможност за ток в парка?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече