Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

На вниманието на КПКОНПИ и ДАНС: Зам.-министърът на транспорта Красимир Папукчиски източил над 32 млн.лв. от държавните железници

Ортакът на дъщеря му спечелил тлъсти обществени поръчки от НКЖИ докато таткото е шеф

Нагла, гнусна и съшита с бели конци схема за източване на и без друго окаяния роден железопътен транспорт са проспали КПКОНПИ и подчинената на президента Румен Радев Държавна агенция Национална сигурност, сочи справка в регистъра на bird.bg. За благодарност, че повече от 32 млн.лв. са изтекли от бюджета НКЖИ, бившият й шеф е назначен за служебен зам.-министър на транспорта в служебния кабинет на Гълъб Донев.

17 обществени поръчки на обща стойност 32 063 924,208 млн.лв. са били утвърдени от ръководството на Национална компания Железопътна инфраструктура в полза на частната компания “Некст Левъл Къмършъл“ ЕООД за периода 2016-2021 г., сочи редакционна проверка в регистъра на bird.bg: https://bird.bg/contracts/?q=202726806. Тук е мястото да изразим адмирации към труда на разследващите журналисти от медията, създали софтуер, събиращ и обобщаващ разпиляните и трудно достъпни данни за това къде отиват парите на родния и европейски данъкоплатец.

Собственици на дружеството са лицата Георги Христов Ангелов и Светослав Желязков Атанасов. От публичните данни в Търговския регистър е видно, че Георги Ангелов е съдружник с дъщерята на зам.-министър Красимир Папукчийски, Кристина Красимирова Христова, ЕГН 990109**** в “Белащица Пропъртис” ООД, което се занимава с недвижими имоти. По смисъла на закона, щерката е пряко свързано лице с бенефициент на пари от родните железници и то в особено големи размери. Най-скандалното е, че част от сумите са разписани от таткото на Кристина в качеството му на директор на НКЖИ. Преди да оглави пропитото от нечисти финансови интереси ведомство, Папукчийски е отговарял да усвояването и разпределението на средства от европейски и местни програми и проекти, в т.ч и за обществените поръчки отново в железопътната компания. Нещо повече – дъщеря му е горд собственик на “Рейл Комерс -1” ЕООД, където е била съдружничка с баща си до преди той да заеме висша държавна длъжност. След назначаването си, той прехвърля дела си на малката сладурана, която доста добре се справя с материалната страна на живота, видно от документалните й обвързаности. Идеално затворен кръг!

На 31.05.2021 г. Папукчийски е утвърдил с подписа си превод на 1 274 000,00 лв. към “Некст Левъл” за Доставка на клеми струнни еквипотенциални, въз основа на сключено рамково споразумение №11298/10.12.2021. На 31.03.2020 още 797 240,64 лв.са отишли към ортака на щерката в изпълнение на друго рамково споразумение. На 31.09.2021 г. сладките 5,257 млн.лв. са преведени от НКЖИ за доставка на бронзови въжета. Други 1,8 млн.лв. е лапнал през 2017 г. Георги Ангелов, отново за доставка на въжета и проводници за мрежата. За същото през 2018 г.фирмата получава 2 912 001 лв. През 2019 г. преводът е за нови 3 725 881,60 лв. През 2020 г. “Некст Левъл Къмършъл” буквално удря (молим за извинение) “г*за в тавана”, получавайки баснословните 11 116 104 лв., разбира се отново за въжета и мрежови проводници. 10 месеца по-рано, на 10.02.2020 г. съдружникът на г-за Папукчийска се облажва с 4 900 812 лв. По-дребните, шестцифрени суми изобщо не си правим труда да ги описваме, те са надлежно изредени в извадката на bird.bg, линк към която приложихме в началото на материала.

В търговската презентация на крупния бенефициент се казва, че “Некст левъл къмършъл“ ООД – София е търговска фирма, специализирана в доставките на: Материали за контактна мрежа за железопътния и градски ел. транспорт; Изолирани захранващи и комуникационни кабели; Високо амперни (от 200А до 400А) конектори; Медни тръби и пръти; Материали за горно строене на железния път; Механизация за железопътното строителство и Други материали и услуги, свързани с железопътното строителство “Некст левъл къмършъл“ ООД – София предлага пълната гама материали на утвърдени чуждестранни и български производители в областта. “Некст левъл къмършъл“ ООД – София е ексклузивен представител и дистрибутор на „La Farga Yourcoppersolutions“, „РОСОФ“ ООД, „Rauscher & Stoecklin“ AG, „Galland“ SAS, „Gurmak demiryolu“.

Как и защо Министерството на транспорта допуска директорът на НКЖИ (и настоящ зам.-министър) Красимир Папукчийски да разписва договори за десетки милиони лева в полза на съдружника на дъщеря си, е въпрос, за който призоваваме компетентните органи начело с ДАНС и КПКОНПИ да дадат незабавен отговор. Проверка за подобни недопустими по смисъла на закона (и нямащи нищо общо с етиката и морала) обвързаности е елементарна и се прави с буквално няколко клика на мишката. Възможно ли е очите на контролиращите да са били широко затворени с процент от преведените средства? Нищо чудно. Припомняме, че през декември 2021 г. Папукчийски бе уволнен от поста директор на НКЖИ по подозрения за умишлено нагласяване на търг за 300 млн.лв. в полза на конкретни фирми, зинали да се облажат от модернизацията на жп отсечката Перник-Радомир. Как и защо подобна личност е назначена от премиера Гълъб Донев да контролира транспорта в Р България, също е прелюбопитно.

Дали компанията освен бенефициент е и своеобразна пощенска кутия, трябва да кажат от НАП и финансовото разузнаване. Разполагаме с данни, че Папукчийски е в тесни, доверителни отношения с други две ключови за системата на БДЖ фирми. Едната е “Гигастрой”, собственост на бившия директор на НКЖИ Димитър Гайдаров, за когото се смята че е “баща” на нашия герой по отношение на лошите практики във влаковия бизнес. Другата е “Трансстрой” Варна Пламен Станимиров, който е негов бивш работодател. През въпросните строително-транспортни мастодонти минавали всички нерегламентирани подаръци, или нека да сме по-уважителни, всички материални стимули, дадени в знак на добри чувства към Папукчийски. Тези подаръци били с цел да го накарат да погледне с добро око на бъдещите кандидати за обществени поръчки, концесии, рамкови договори и въобще за всяко перо, от което може да паднат държавни пари. Според информаторите ни, всеки желаещ да говори по бизнес с ексшефа на НКЖИ, трябвало да задели сумата от 1 млн.евро. Без уговорки и гаранции за резултати, само за да имат късмета да разменят ценни и мъдри мисли с всевластния чиновник.

Давайки си сметка колко голословно звучат твърденията ни, бихме желали да информираме ДАНС, КПКОНПИ, и най-вече Главния прокурор на Р България, че нашите източници настояват двама, посочени от тях граждани, да бъдат разпитани и да дадат показания, придружени с аудиозаписи, за това как са били брутално изнудвани от Папукчийски за пари.

И за да сложим все пак някакъв оптимистичен финал на разследването, сме длъжни да похвалим зам.-министър Красимир Папукчийски за това, че семейството е сред ключовите му житейски приоритети. Съпругата му д-р Надежда Меразчиева (с която по наши данни живеят разделено) пък има лиценз от НКЖИ да отговаря за дезинфекцията в системата на железопътния транспорт. Сладка дейносн, в която ежемесечно потъват “цял кош” държавни пари докато влаковете са все така мръсни и смърдящи, а гарите – запуснати и мрачни. За ужас на бедния български народ, броящ стотинки за жп-билетче.

7 Коментара
  1. เกมไพ่

    … [Trackback]

    […] Read More on to that Topic: pero.bg/2023/01/23/на-вниманието-на-кпконпи-и-данс-зам-ми/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: pero.bg/2023/01/23/на-вниманието-на-кпконпи-и-данс-зам-ми/ […]

  3. bonanza178

    … [Trackback]

    […] Read More on on that Topic: pero.bg/2023/01/23/на-вниманието-на-кпконпи-и-данс-зам-ми/ […]

  4. … [Trackback]

    […] Find More on on that Topic: pero.bg/2023/01/23/на-вниманието-на-кпконпи-и-данс-зам-ми/ […]

  5. 220.lv

    … [Trackback]

    […] Read More here on that Topic: pero.bg/2023/01/23/на-вниманието-на-кпконпи-и-данс-зам-ми/ […]

  6. สูทผู้หญิง

    … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: pero.bg/2023/01/23/на-вниманието-на-кпконпи-и-данс-зам-ми/ […]

  7. เว็บบอล Auto

    … [Trackback]

    […] Find More Info here on that Topic: pero.bg/2023/01/23/на-вниманието-на-кпконпи-и-данс-зам-ми/ […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече