Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Десислава Иванчева е осъдена на 6 години затвор

ившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева ще лежи шест години в затвора, след като Върховният касационен съд излезе с окончателна присъда по делото й за подкуп и изнудване. То беше образувано след показния ѝ арест през 2018 г.

За присъдата съобщи самата Иванчева в профила си във Facebook тази сутрин. Решението на съда е взето в закрито съдебно заседание на 9 ноември и пълният текст, както и мотивите към него, все още не са публикувани.

„Приятели, осъдена съм на 7 години. След 30 минути заминавам за затвора в Сливен“, написа тя. Според решението на ВКС, което предстои да бъде публикувано, нейната присъда е 6-годишна. Осъдените като помагачи Биляна Петрова и Петко Дюлгеров получават съответно 5- и 4-годишна присъда. Днес в затвора в Сливен е откарана и Биляна Петрова, съобщи Би Ти Ви.

По-късно Иванчева пусна и няколко видеоклипа, от които се вижда как се подготвя да бъде отведена в затвора и самото отвеждане. През ноември миналата година тя роди дете, но и това не промени решението на съда.

В началото на юли 2020 г. Апелативният специализиран съд намали присъдите на бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и на обвинения за посредник и помагач Петко Дюлгеров съответно на 8, 7 и 6 години лишаване от свобода. Те бяха осъдени от първоинстанционния специализиран съд съответно на 20, 15 и 12 години затвор за поискан подкуп от строителния бизнесмен Александър Ваклин.

На втора инстанция съдът прие за доказано, че Десислава Иванчева не само е поискала от строителния предприемач Александър Ваклин подкуп от 178 хиляди и 500 евро, а Биляна Петрова и Петко Дюлгеров са били помагачи в това деяние, но е и получила „неследващия й се дар“ в размер на 70 хил. евро. Първоинстанционният съд бе приел за доказано, че Иванчева е поискала подкупа, но не го е получила.

Всички подсъдими по делото поискаха да бъдат оправдани на последна инстанция, като посочват множество основания – съществени нарушения на процесуалните правила, нарушения на материалния закон и явна несправедливост на наложените наказания. Прокуратурата от своя страна настояваше за увеличаване на присъдите на всички подсъдими.

Присъдите и на тримата подсъдими са окончателни и не могат да бъдат обжалване. Иванчева и Петрова останаха в ареста за максималния срок от 8 месеца след задържането, а след това съдът ги пусна под домашен арест. Те останаха с тези мерки до лятото на 2021 г. Срокът и на двете мерки за неотклонение обаче се счита за изтърпяно наказание и ще бъде приспаднат от окончателната присъда.

По време на делото Иванчева правеше опити за инвитро, а миналата година роди. Иванчева и Петрова ще могат да поискат условно предсрочно освобождаване като по закон това може да се случи след като са изтърпели половината от присъдата и ако могат да дадат доказателства за поправянето си. Освен това е нужно и становище на затворническата администрация, която следи различни показатели за поведението на осъдените – полагане на труд в местата за лишаване от свобода, социални дейности и др.

Междувременно от гражданското обединение в защита на Десислава Иванчева и Биляна Петрова съобщиха, че днес в 18:30 ч. организират протест пред Съдебната палата. На него щели да бъдат припомнени „най-категоричните факти свързани с тяхното набедяване в подкуп“. „Довечера ще ви съобщим какви ще бъдат следващите наши действия срещу несправедливото им осъждане от сменения по поръчка на Иван Гешев съдебен състав на Върховния касационен съд“, се казва в съобщението до медиите от днес

11 Коментара
  1. Tuhsar казва

    nexium 40mg drug buy generic topamax online buy topiramate 200mg pills

  2. Cvqaox казва

    cheap zofran 8mg order ondansetron online cheap spironolactone generic

  3. Bzzjbb казва

    imitrex order online imitrex 50mg price buy cheap generic levaquin

  4. Ekxveh казва

    simvastatin 10mg drug simvastatin for sale generic valacyclovir 1000mg

  5. Qaegsj казва

    dutasteride brand purchase dutasteride online cheap zantac 300mg usa

  6. Drxpji казва

    oral finasteride 1mg propecia 1mg over the counter buy diflucan for sale

  7. Qctcvy казва

    ampicillin canada buy doxycycline pills for sale buy generic amoxicillin over the counter

  8. Ttzpvv казва

    cipro 1000mg cost – buy cephalexin 500mg buy augmentin 625mg online

  9. Llvthi казва

    buy cipro 500mg pill – keflex 125mg generic purchase amoxiclav generic

  10. Fvddyo казва

    purchase metronidazole online – buy generic amoxil for sale generic azithromycin 500mg

  11. Bemifs казва

    buy ciplox 500 mg generic – purchase erythromycin online cheap erythromycin cheap

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече