Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Тотален провал на Асен Василев с ДДС и като Финансов министър

Минимален ръст на постъпленията от сделки в страната при рекордна инфлация

Не изпълниха обещанията за милиарди

Приходите от ДДС от сделки в страната нарастват само 2,5% при рекордната инфлация от 16,9%. Асен Василев не изпълни обещанията си за милиарди допълнителни приходи в бюджета.

Финансовият министър в оставка Асен Василев се провали при събирането на ДДС от сделки в страната, коментираха финансови експерти, пожелали да останат анонимни. Приходите от ДДС в държавната хазна от януари до юни възлизат на 4,191 млрд. лв. и нарастват със 102,3 млн. лв. (+2,5%) спрямо същия период на предходната година.

Ръст на приходите от ДДС с 2,5% при рекордната инфлация от 16,9% не е никак добър резултат, коментираха финансисти.

За сравнение, към края на юни миналата година приходите от ДДС бяха увеличени с 641,1 млн. лв. (+18,6%), при положение че годишната инфлация беше само 2,7%. До юни миналата година приходите от ДДС растяха 6-7 пъти по-бързо от инфлацията, а сега ситуацията е обратна – инфлацията е 6-7 пъти по-висока от ръста на приходите от ДДС. Това може да се дължи на огромен спад на потреблението или на увеличение на сивия сектор в икономиката, коментираха финансисти.

Според последните данни на НСИ обаче оборотът в търговията на дребно след отчитане на инфлацията нараства с 5 на сто на годишна база. Ръст на продажбите има във всички сфери от икономиката с изключение на търговията с битова техника и мебели, където има спад с 1,8%.

Тъй като хората искат да предпазят парите си от инфлацията нарастват покупките на нови жилища, както и на нови автомобили и коли нов внос от страните от Западна Европа. Това би трябвало да води до ръст на приходите от ДДС. По-високи спрямо миналата година са и битовите сметки, където се предполага, че големите доставчици на комунални услуги съвестно плащат дължимия ДДС. Дори някои хора да използват по-рядко колите си, заради поскъпването на бензина и дизела, повечето хора дават за горива повече пари спрямо миналата година, което също би трябвало да води до значителен ръст на приходите от ДДС.

Оказва се, че повишението на постъпленията от ДДС от сделки в страната само с 2,5% при рекордната инфлация може да означава само увеличение на сивия сектор в икономиката. При идването си на власт от ПП обясняваха как ще увеличат приходите в хазната с милиарди, но реално сивият сектор в икономиката дори нараства.

Ще плащаме по-високи лихви

Забави взимането на външен дълг

Заради министъра на финансите в оставка Асен Василев България ще плаща значително по-високи лихви по външния дълг. В началото на 2023 г. предстои да бъдат изплатени 2,2 млрд. лв. заради падеж на еврооблигации. Асен Василев обаче изпусна възможността да пусне нов държавен дълг докато лихвите все още бяха отрицателни. Сега, след като Европейската централна банка започна вдигане на основните лихви, инвеститорите ще искат по-висока доходност за всяка емисия български облигации. Което означава, че при пускане на нов държавен дълг от България на международните пазари инвеститорите ще платят по-ниска цена за облигациите и ще искат по-високи лихви. Новият дълг ще трябва да бъде пуснат от служебното правителство или от следващ редовен кабинет

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече