Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Кремъл определи затварянето на небето над България за Лавров като „враждебен акт“

Руският министър на външните работи Сергей Лавров определи днес като „безпрецедентно“ и „възмутително“ затварянето на въздушното пространство за неговия самолет от България, Черна Гора и Северна Македония, което му попречи да отиде на визита в Сърбия.

„Имаше много въпроси от медиите снощи и тази сутрин относно нашата реакция на безпрецедентните решения, взети от някои страни-членки на НАТО, които попречиха на руския външен министър да посети Република Сърбия. Случи се немислимото, разбира се. Разбирам интереса, който проявявате към нашата оценка на тези възмутителни действия“, заяви Лавров.

„Това, което се случи, по същество е лишаване от правото на суверенна държава да провежда външна политика. Международната дейност на Сърбия е блокирана, поне за момента в посока Русия“, подчерта руският външен министър.

„Няма да се бъркаме тук. Това е още една много ясна и поучителна демонстрация за степента, в която НАТО и ЕС могат да използват най-низките начини за въздействие върху онези, които се ръководят от националните си интереси и не са готови да жертват своите принципи, своето достойнство в полза на някакви правила, каквито Западът налага вместо международното право“, добави Лавров.

Кремъл обяви днес, че затварянето на въздушното пространство от три източноевропейски държави, което попречи на външния министър Лавров да отпътува за Сърбия е „враждебен акт“.

Съседните на Сърбия държави – България, Република Северна Македония и Черна гора затвориха въздушното си пространство за правителствения самолет, с който днес руският първи дипломат трябваше да отпътува за Белград.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред журналисти, че подобни действия създават проблеми с разработването на график за дипломатически срещи на високо ниво. Такива действия обаче няма да попречат на Москва да поддържа контакти с приятелски държави, добави Песков.

Източник: ТАСС, БТА

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече