Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Кирил Петков пред „Ню Йорк таймс“: Кремъл иска да ме свали от власт чрез размирици

„Ако най-зависимата от Русия държава с най-ниския БВП в ЕС може да си позволи да се изправи срещу Путин, всеки трябва да може да го направи“, казва премиерът Петков пред „Ню Йорк таймс“. Изданието посвещава очерк на България, какви са политическите настроения в страната, силната историческа връзка с Русия, мощната руска пропаганда и смелостта на правителството на Кирил Петков да промени проруския курс на предходните управления. 

Ето и статията в „Ню Йорк таймс“:

Шипка, България — Седмица след нахлуването на Русия в Украйна, посланикът на Москва в България изкачва снежния проход Шипка, за да почете руските войници от царистката ера, загинали за независимостта на България през 19-и век. Днешните проблеми обаче бързо затъмняват усилията да се напомни на България, че има дълг към Русия. На същия ден България изгонва двама от подчинените на посланика за шпионаж и обявява ареста на висш военен, също по обвинения в изнасяне на сведения към Русия. 

Оттогава насам България – страна, която Москва дълго смята за своя най-отзивчив и надежден приятел в Европа, се присъедини към европейските санкции срещу Русия, предложи да ремонтира военни хеликоптери и танкове за Украйна и изгони още руски дипломати. 

„Русия традиционно е имала огромно влияние тук, но се оказахме голяма изненада за тях. Те не разбират какво се случи“, казва премиерът Кирил Петков. Бързото влошаване на отношенията с България – бедна, но символно важна държава заради исторически близките й връзки с Русия, подчертава колко далеч от начертания сценарий се развиха събитията след нахлуването в Украйна. И не само на бойното поле. 

Русия, бясна на „предателството“ на стария си приятел, миналия месец спря доставките на газ за България, превръщайки едновремешния си балкански съюзник в първата държава заедно с Полша, ужилена от енергийното оръжие на Москва. 

В същото време, казва Петков, Москва предприема и кибератаки срещу сървъра на държавната енергийна компания и пощите, блокирайки изплащането на пенсиите. „Намираме се под жестока атака в момента“, обяснява премиерът и описва това като „опит да се извади от релси нашето правителство“ чрез подстрекаване на размирици. 

„Русия се опитва да ни превърне в пример за останалите“, казва българският премиер за енергийното изнудване, което цели „да изстреля нагоре цените на енергията и да свали правителството“. 

Дали и без друго нестабилното коалиционно правителство на Кирил Петков ще оцелее, зависи до голяма степен от способностите му да осигури алтернативни източници на енергия от ЕС и САЩ. Тази седмица Петков бе във Вашингтон, където вицепрезидентът Камала Харис обеща солидарност срещу „последния опит на Русия да използва енергията като оръжие“. 

Асен Василев, финансов министър и вицепремиер, твърди, че България е напреднала доста в осигуряването на алтернативни източници на газ от Азербайджан и чрез доставки по море на втечнен газ до съседна Гърция за пренос до северната част на страната. 

„За нас „Газпром“ очевидно е в миналото“, казва Василев. Според него, Москва си е направила грешно сметката, защото на практика принуди обичайно враждуващи балкански страни да се обединят бързо и да противодействат на риска от спиране на доставките. „Това ми дава голяма надежда, че енергийното оръжие не само ще се окаже „хартиен тигър“, но и ще се върне като бумеранг срещу Русия“, казва вицепремиерът. 

Вече е ясно от разрива на Русия с България, че бавният й прогрес на бойното поле в Украйна е съпроводен с поражения на дипломатическия фронт, за които често сама е виновна. Москва успя да задържи Китай на своя страна и привлече подкрепа в Африка и Южна Америка, но другаде проявява удивителна способност да губи приятели и да отблъсква хората. 

Външният министър Сергей Лавров например наскоро успя да вбеси Израел, която пазеше неутралитет по отношение на войната в Украйна, с изявлението, че евреите били „най-големите антисемити“ и че Хитлер е имал еврейски корени. Президентът Путин след това се извини на Израел за коментара. 

Руският посланик в София Елеонора Митрофанова също си вкара автогол, като нарече България „евроатлантическа подлога“, а по-късно се оправда с лош превод. Кирил Петков казва, че е привикал Митрофанова, за да протестира за нейното изявление, като й казал, че „има много добри речници“. Премиерът получил извинение, но казва, че продължава да е недоволен от поведението на представителката на Русия, която се държи  „не като дипломат, а като машина за пропаганда“ 

През март България извика посланика си от Москва в отговор на „недипломатичните, остри и груби“ изказвания на Митрофанова. Руският посланик остава в София, но скоро още от нейните дипломати ще бъдат изгонени. „Сега е моментът да заемем твърда позиция срещу руските шпиони – казва Петков. – Сега е моментът да разчистим“. 

Полша, която никога не е била такъв близък приятел на Москва като България, също бе възмутена от пренебрежението, което Русия демонстрира към обществените настроения. Посолството на Русия във Варшава – град, потънал в украински знамена и билбордове с обидни лозунги срещу Путин, призова преди дни жителите да се присъединят към руските дипломати в събития, честващи Деня на победата – руски празник, който Путин превърна във фестивал на националистическата бомбастика.

В събота, след масов обществен отпор, посолството отмени общите тържества, в които поляците видяха опит да се похитят спомените от Втората световна война. Но обяви в изявление, че съжалява за неблагодарността на Полша към Москва за победата над нацистите, „благодарение на която полската държава съществува в момента!“. Когато посланикът на Русия се появи на мемориалното гробище на съветските войници в понеделник, украински активист го заля с червена боя. 

Посолството на Москва в София направи също толкова неуспешен опит да впрегне едновремешната си военна слава в полза на бруталната агресия срещу Украйна. Митрофанова успя да ядоса даже проруски настроени българи с твърдението си, че нахлуването в Украйна не е по-различно от намесата срещу Османската империя на Балканите, която помага на България да стане независима държава. 

„Навремето Русия освободи България. Сега е време Русия да освободи Донецк и Луганск“, каза посланичката през март. Това сравнение предизвика вълна от възмущение, защото представляваше едностранчив поглед към историята, който – както и омаловажаването на украинската история – изкривява сложно минало за целите на неумела пропаганда, казва Даниела Колева, историк от СУ. 

Колева казва, че много българи признават заслугите на Русия от XIX век и все още изпитват благодарност. Но страната има и горчиви спомени от по-ново време от руските атаки по черноморското крайбрежие през Първата световна война и съветската окупация след Втората световна. „Има много митология за Русия“, казва Колева, припомняйки, че за 40 години наложен от Съветския съюз комунистически режим „системно е заличено всичко, което може да хвърли сянка върху Русия или СССР“. 

Социологическите проучвания показват, че подкрепата за Русия в България е по-силна отколкото другаде в Европа. Но според изследване, поръчано от българската държавна телевизия през март, над 60% подкрепят по-тежки санкции срещу Русия, докато одобрението за Путин е намаляло наполовина до около 25% след нахлуването в Украйна. 

„Тази война е голям пирон в ковчега на нашето прехласване по Русия. Руснаците успяха много успешно да отвратят хората от Русия“, казва Руслан Стефанов, програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията. Когато парламентът трябваше да гласува „военно-техническа помощ“ за Украйна, дори БСП – дългогодишен поддръжник на Русия, гласува „за“. Единствено „Възраждане“ бе против – националистическо формирование, което редовно протестира в подкрепа на руското нахлуване в Украйна. 

Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“, настоява, че повечето българи са на страната на Русия, но са пренебрегвани от едно правителство, което е превърнало страната в „колония на САЩ“. Костадинов се съгласява, че спирането на газовите доставки не е „приятелски акт“ от Русия, но смята, че той е разбираем, тъй като „ние започнахме тази война с Русия“, като наложихме санкции и изгонихме дипломати. 

Преди „Газпром“ внезапно да спре доставките за България в края на април, страната разчиташе на Русия за около 90% от нуждите си от природен газ. Но според премиера Кирил Петков Русия сериозно е сгрешила, като е избрала България да провери способностите си да нанася икономически поражения и да променя правителствената политика в подкрепа на Украйна. „Ако най-зависимата от Русия държава с най-ниския БВП в ЕС може да си позволи да се изправи срещу Путин, всеки трябва да може да го направи“, казва той.

Източник „Сега“

88 Коментара
 1. Wddvtl казва

  nexium 40mg without prescription generic esomeprazole 20mg cheap topamax 100mg

 2. Tdquib казва

  zofran 4mg pill purchase zofran online buy generic spironolactone

 3. Fkdful казва

  oral sumatriptan 25mg generic sumatriptan 25mg levofloxacin 500mg cost

 4. Mshfka казва

  simvastatin 20mg us order valtrex generic brand valtrex 500mg

 5. Gnkftg казва

  buy avodart pills for sale avodart usa buy ranitidine pill

 6. Aekcvf казва

  purchase propecia pill buy finasteride diflucan price

 7. Cnsnky казва

  acillin ca purchase amoxicillin generic buy amoxil sale

 8. Agjalk казва

  cheap ciprofloxacin 1000mg – bactrim online order buy augmentin 1000mg sale

 9. Hggfgs казва

  baycip generic – purchase cephalexin online clavulanate without prescription

 10. Zvozda казва

  buy metronidazole online cheap – amoxil over the counter oral azithromycin 500mg

 11. Jhhtfa казва

  ciplox for sale online – ciplox 500 mg cheap buy generic erythromycin 500mg

 12. Xpqaer казва

  order generic valacyclovir – nemazole drug acyclovir 400mg usa

 13. Lywani казва

  ivermectin 6 mg oral – aczone online order tetracycline 500mg pill

 14. Ksytbr казва

  order metronidazole online cheap – buy cefaclor 250mg for sale azithromycin 500mg canada

 15. Jzyuua казва

  ampicillin pills buy ampicillin no prescription purchase amoxil without prescription

 16. Xfiewv казва

  lasix where to buy – buy captopril online cheap buy capoten 25 mg generic

 17. Ypdpna казва

  glycomet oral – buy generic baycip over the counter lincocin 500mg uk

 18. Dcbzdw казва

  order zidovudine generic – order generic rulide 150 mg order allopurinol 100mg online cheap

 19. Xlvivu казва

  order clozapine online cheap – purchase quinapril buy pepcid generic

 20. Aaxdbm казва

  buy quetiapine no prescription – trazodone 50mg without prescription order eskalith pills

 21. Iclvlz казва

  order anafranil 50mg – aripiprazole 20mg pills sinequan pills

 22. Tiirxj казва

  hydroxyzine 10mg ca – buy prozac generic order endep 25mg without prescription

 23. Mmrbli казва

  augmentin online order – buy augmentin pills where can i buy baycip

 24. Uzjpml казва

  amoxil online buy – keflex price buy cipro 500mg

 25. Catbac казва

  cleocin us – buy chloramphenicol pill buy chloramphenicol without prescription

 26. Phllox казва

  zithromax for sale – sumycin medication buy ciplox 500 mg pills

 27. Shiizc казва

  ivermectin 3 mg online – eryc 500mg price buy generic cefaclor for sale

 28. Vvaluj казва

  allergy pills over the counter – theo-24 Cr brand theophylline generic

 29. Rceuuu казва

  brand clarinex – buy albuterol tablets purchase albuterol for sale

 30. Qwfmbb казва

  medrol 4mg tablets – singulair 10mg oral azelastine uk

 31. Xdmiiw казва

  order glyburide sale – buy forxiga for sale dapagliflozin 10mg uk

 32. Piqmai казва

  order repaglinide – buy prandin cheap empagliflozin 25mg brand

 33. Udarvt казва

  cost glycomet 500mg – cozaar 50mg ca order precose 50mg without prescription

 34. Qgjosf казва

  terbinafine cheap – purchase griseofulvin for sale order generic grifulvin v

 35. Xlatsw казва

  rybelsus for sale – semaglutide 14 mg generic DDAVP generic

 36. Hrpdnl казва

  order nizoral – butenafine canada itraconazole oral

 37. Aesobq казва

  order famvir 250mg sale – purchase valaciclovir generic valaciclovir 500mg canada

 38. Awnpjy казва

  buy lanoxin 250mg online cheap – dipyridamole 25mg sale furosemide brand

 39. Slsiiy казва

  generic microzide 25mg – buy felodipine 5mg online cheap cost bisoprolol 10mg

 40. Mksafl казва

  brand metoprolol 100mg – cozaar tablet order adalat 10mg online cheap

 41. Zfvttb казва

  purchase nitroglycerin without prescription – diovan 160mg tablet valsartan pill

 42. Mntnrg казва

  crestor into – caduet buy thick caduet online spear

 43. Moetys казва

  simvastatin helmet – fenofibrate uneasy lipitor notion

 44. Orspmu казва

  viagra professional lightning – buy cialis professional grand levitra oral jelly promise

 45. Hwerie казва

  dapoxetine task – zudena threaten cialis with dapoxetine telephone

 46. Ubzfxi казва

  cenforce beg – cheap cialis brand viagra treasure

 47. Afvvkv казва

  brand cialis trouble – viagra soft tabs extraordinary penisole groan

 48. Ikntmn казва

  cialis soft tabs pills inn – viagra super active need viagra oral jelly slight

 49. Fyslos казва

  brand cialis seize – brand levitra musical penisole sprawl

 50. Hyzrty казва

  cialis soft tabs birthday – cialis soft tabs pills teacher viagra oral jelly online patience

 51. Umarda казва

  cenforce cheerful – tadalis pills dangerous brand viagra online butter

 52. Tdmwyq казва

  acne medication bus – acne treatment famous acne treatment tea

 53. Jupoft казва

  asthma treatment shoulder – asthma treatment spider asthma medication though

 54. Iotniw казва

  uti antibiotics flame – uti medication actual uti medication supply

 55. Mboyam казва

  prostatitis medications burn – prostatitis pills angel pills for treat prostatitis attention

 56. Fjkgkc казва

  valacyclovir online grove – valtrex gain valtrex pills engine

 57. Kztuoo казва

  claritin pills world – claritin waist claritin bone

 58. Lcsclp казва

  dapoxetine cluster – priligy brother dapoxetine mend

 59. Nrbnwq казва

  claritin errand – loratadine funny claritin pills brandy

 60. Mxjfsh казва

  promethazine border – promethazine restless promethazine faith

 61. Ximevh казва

  ascorbic acid crystal – ascorbic acid people ascorbic acid cousin

 62. Azaqxp казва

  clarithromycin pills alter – clarithromycin harm cytotec cat

 63. Mwroyg казва

  florinef pills haste – fludrocortisone sorry lansoprazole famous

 64. Wgqsdy казва

  generic bisacodyl 5 mg – liv52 canada buy liv52 no prescription

 65. Tybsst казва

  cheap aciphex – buy generic motilium for sale buy motilium pills for sale

 66. Ymzygo казва

  cost bactrim – tobrex 10mg uk purchase tobrex online cheap

 67. Ylpqxi казва

  buy generic hydroquinone for sale – buy generic duphaston 10mg pill duphaston 10 mg

 68. Pamssq казва

  dapagliflozin 10 mg us – acarbose 50mg tablet buy precose for sale

 69. Eyqiih казва

  griseofulvin 250mg usa – buy generic fulvicin 250 mg pill gemfibrozil 300mg

 70. Ssiwpv казва

  brand dimenhydrinate 50 mg – dramamine 50mg ca order actonel 35 mg pills

 71. Tftaij казва

  buy enalapril without prescription – order latanoprost for sale xalatan buy online

 72. Bemgpc казва

  monograph for sale – cost pletal 100mg buy generic pletal

 73. Mkkvmy казва

  piroxicam uk – feldene 20mg usa exelon 3mg sale

 74. Hhncjb казва

  order piracetam 800mg online – order sustiva online sinemet cheap

 75. Iaqqeh казва

  brand hydrea – hydrea canada order methocarbamol online

 76. Fyyrmf казва

  order generic depakote – buy cheap generic diamox buy topamax cheap

 77. Yorbpz казва

  buy norpace for sale – purchase disopyramide phosphate sale order thorazine 50 mg generic

 78. Zrcbcp казва

  cytoxan tablet – how to buy meclizine order vastarel generic

 79. Kmcwwo казва

  order aldactone 25mg pills – purchase dilantin without prescription revia 50mg generic

 80. Uybkke казва

  flexeril 15mg price – cheap vasotec buy generic enalapril online

 81. Hidepc казва

  ondansetron for sale online – order ondansetron 4mg without prescription buy requip online cheap

 82. Mgwplg казва

  purchase ascorbic acid generic – kaletra over the counter oral compro

 83. Onaucu казва

  buy durex gel online cheap – where can i order durex condoms order zovirax online

 84. Sfuffg казва

  rogaine where to buy – purchase propecia without prescription finasteride 1mg usa

 85. Nkiilt казва

  purchase arava generic – cost calcium carbonate buy cartidin without prescription

 86. Tjhchs казва

  order tenormin 100mg without prescription – buy carvedilol without prescription coreg 25mg without prescription

 87. Rlpqdy казва

  buy verapamil pills for sale – valsartan 160mg canada order tenoretic sale

 88. Kgvxvz казва

  buy generic atorvastatin online – zestril online order bystolic drug

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече