Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Кирил Петков пред „Ню Йорк таймс“: Кремъл иска да ме свали от власт чрез размирици

„Ако най-зависимата от Русия държава с най-ниския БВП в ЕС може да си позволи да се изправи срещу Путин, всеки трябва да може да го направи“, казва премиерът Петков пред „Ню Йорк таймс“. Изданието посвещава очерк на България, какви са политическите настроения в страната, силната историческа връзка с Русия, мощната руска пропаганда и смелостта на правителството на Кирил Петков да промени проруския курс на предходните управления. 

Ето и статията в „Ню Йорк таймс“:

Шипка, България — Седмица след нахлуването на Русия в Украйна, посланикът на Москва в България изкачва снежния проход Шипка, за да почете руските войници от царистката ера, загинали за независимостта на България през 19-и век. Днешните проблеми обаче бързо затъмняват усилията да се напомни на България, че има дълг към Русия. На същия ден България изгонва двама от подчинените на посланика за шпионаж и обявява ареста на висш военен, също по обвинения в изнасяне на сведения към Русия. 

Оттогава насам България – страна, която Москва дълго смята за своя най-отзивчив и надежден приятел в Европа, се присъедини към европейските санкции срещу Русия, предложи да ремонтира военни хеликоптери и танкове за Украйна и изгони още руски дипломати. 

„Русия традиционно е имала огромно влияние тук, но се оказахме голяма изненада за тях. Те не разбират какво се случи“, казва премиерът Кирил Петков. Бързото влошаване на отношенията с България – бедна, но символно важна държава заради исторически близките й връзки с Русия, подчертава колко далеч от начертания сценарий се развиха събитията след нахлуването в Украйна. И не само на бойното поле. 

Русия, бясна на „предателството“ на стария си приятел, миналия месец спря доставките на газ за България, превръщайки едновремешния си балкански съюзник в първата държава заедно с Полша, ужилена от енергийното оръжие на Москва. 

В същото време, казва Петков, Москва предприема и кибератаки срещу сървъра на държавната енергийна компания и пощите, блокирайки изплащането на пенсиите. „Намираме се под жестока атака в момента“, обяснява премиерът и описва това като „опит да се извади от релси нашето правителство“ чрез подстрекаване на размирици. 

„Русия се опитва да ни превърне в пример за останалите“, казва българският премиер за енергийното изнудване, което цели „да изстреля нагоре цените на енергията и да свали правителството“. 

Дали и без друго нестабилното коалиционно правителство на Кирил Петков ще оцелее, зависи до голяма степен от способностите му да осигури алтернативни източници на енергия от ЕС и САЩ. Тази седмица Петков бе във Вашингтон, където вицепрезидентът Камала Харис обеща солидарност срещу „последния опит на Русия да използва енергията като оръжие“. 

Асен Василев, финансов министър и вицепремиер, твърди, че България е напреднала доста в осигуряването на алтернативни източници на газ от Азербайджан и чрез доставки по море на втечнен газ до съседна Гърция за пренос до северната част на страната. 

„За нас „Газпром“ очевидно е в миналото“, казва Василев. Според него, Москва си е направила грешно сметката, защото на практика принуди обичайно враждуващи балкански страни да се обединят бързо и да противодействат на риска от спиране на доставките. „Това ми дава голяма надежда, че енергийното оръжие не само ще се окаже „хартиен тигър“, но и ще се върне като бумеранг срещу Русия“, казва вицепремиерът. 

Вече е ясно от разрива на Русия с България, че бавният й прогрес на бойното поле в Украйна е съпроводен с поражения на дипломатическия фронт, за които често сама е виновна. Москва успя да задържи Китай на своя страна и привлече подкрепа в Африка и Южна Америка, но другаде проявява удивителна способност да губи приятели и да отблъсква хората. 

Външният министър Сергей Лавров например наскоро успя да вбеси Израел, която пазеше неутралитет по отношение на войната в Украйна, с изявлението, че евреите били „най-големите антисемити“ и че Хитлер е имал еврейски корени. Президентът Путин след това се извини на Израел за коментара. 

Руският посланик в София Елеонора Митрофанова също си вкара автогол, като нарече България „евроатлантическа подлога“, а по-късно се оправда с лош превод. Кирил Петков казва, че е привикал Митрофанова, за да протестира за нейното изявление, като й казал, че „има много добри речници“. Премиерът получил извинение, но казва, че продължава да е недоволен от поведението на представителката на Русия, която се държи  „не като дипломат, а като машина за пропаганда“ 

През март България извика посланика си от Москва в отговор на „недипломатичните, остри и груби“ изказвания на Митрофанова. Руският посланик остава в София, но скоро още от нейните дипломати ще бъдат изгонени. „Сега е моментът да заемем твърда позиция срещу руските шпиони – казва Петков. – Сега е моментът да разчистим“. 

Полша, която никога не е била такъв близък приятел на Москва като България, също бе възмутена от пренебрежението, което Русия демонстрира към обществените настроения. Посолството на Русия във Варшава – град, потънал в украински знамена и билбордове с обидни лозунги срещу Путин, призова преди дни жителите да се присъединят към руските дипломати в събития, честващи Деня на победата – руски празник, който Путин превърна във фестивал на националистическата бомбастика.

В събота, след масов обществен отпор, посолството отмени общите тържества, в които поляците видяха опит да се похитят спомените от Втората световна война. Но обяви в изявление, че съжалява за неблагодарността на Полша към Москва за победата над нацистите, „благодарение на която полската държава съществува в момента!“. Когато посланикът на Русия се появи на мемориалното гробище на съветските войници в понеделник, украински активист го заля с червена боя. 

Посолството на Москва в София направи също толкова неуспешен опит да впрегне едновремешната си военна слава в полза на бруталната агресия срещу Украйна. Митрофанова успя да ядоса даже проруски настроени българи с твърдението си, че нахлуването в Украйна не е по-различно от намесата срещу Османската империя на Балканите, която помага на България да стане независима държава. 

„Навремето Русия освободи България. Сега е време Русия да освободи Донецк и Луганск“, каза посланичката през март. Това сравнение предизвика вълна от възмущение, защото представляваше едностранчив поглед към историята, който – както и омаловажаването на украинската история – изкривява сложно минало за целите на неумела пропаганда, казва Даниела Колева, историк от СУ. 

Колева казва, че много българи признават заслугите на Русия от XIX век и все още изпитват благодарност. Но страната има и горчиви спомени от по-ново време от руските атаки по черноморското крайбрежие през Първата световна война и съветската окупация след Втората световна. „Има много митология за Русия“, казва Колева, припомняйки, че за 40 години наложен от Съветския съюз комунистически режим „системно е заличено всичко, което може да хвърли сянка върху Русия или СССР“. 

Социологическите проучвания показват, че подкрепата за Русия в България е по-силна отколкото другаде в Европа. Но според изследване, поръчано от българската държавна телевизия през март, над 60% подкрепят по-тежки санкции срещу Русия, докато одобрението за Путин е намаляло наполовина до около 25% след нахлуването в Украйна. 

„Тази война е голям пирон в ковчега на нашето прехласване по Русия. Руснаците успяха много успешно да отвратят хората от Русия“, казва Руслан Стефанов, програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията. Когато парламентът трябваше да гласува „военно-техническа помощ“ за Украйна, дори БСП – дългогодишен поддръжник на Русия, гласува „за“. Единствено „Възраждане“ бе против – националистическо формирование, което редовно протестира в подкрепа на руското нахлуване в Украйна. 

Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“, настоява, че повечето българи са на страната на Русия, но са пренебрегвани от едно правителство, което е превърнало страната в „колония на САЩ“. Костадинов се съгласява, че спирането на газовите доставки не е „приятелски акт“ от Русия, но смята, че той е разбираем, тъй като „ние започнахме тази война с Русия“, като наложихме санкции и изгонихме дипломати. 

Преди „Газпром“ внезапно да спре доставките за България в края на април, страната разчиташе на Русия за около 90% от нуждите си от природен газ. Но според премиера Кирил Петков Русия сериозно е сгрешила, като е избрала България да провери способностите си да нанася икономически поражения и да променя правителствената политика в подкрепа на Украйна. „Ако най-зависимата от Русия държава с най-ниския БВП в ЕС може да си позволи да се изправи срещу Путин, всеки трябва да може да го направи“, казва той.

Източник „Сега“

167 Коментара
 1. 1beneath

  1breeding

 2. 1astringent

  1senator

 3. dissertation writing fellowships

  writing a dissertation literature review https://professionaldissertationwriting.org/

 4. rutgers dissertation proposal help

  custom dissertation writing service 2019 https://professionaldissertationwriting.com/

 5. dissertation proposal
 6. dissertation writing skills

  writing a dissertation in a day https://dissertationwritingcenter.com/

 7. dissertation abstract

  phd dissertation writing https://dissertationhelpexpert.com/

 8. how to write a dissertation proposal

  english dissertation help https://accountingdissertationhelp.com/

 9. 18 month doctorate without dissertation

  writing acknowledgement dissertation https://examplesofdissertation.com/

 10. medical dissertation writing service

  cheap dissertation help https://writing-a-dissertation.net/

 11. cheap dissertation writing services

  how long is a dissertation paper https://bestdissertationwritingservice.net/

 12. dissertation thesis writing

  doctoral dissertation help usa https://businessdissertationhelp.com/

 13. defending dissertation
 14. thesis dissertation
 15. proposal and dissertation help geography

  whats a dissertation https://dissertationhelperhub.com/

 16. best rated essay writing service

  dissertation writing tutor https://customthesiswritingservices.com/

 17. AurlieMnen казва

  play downtown vegas on facebook
  slot machine online
  free slots play

 18. ShaynaMnen казва

  dissertation research
  ma dissertation writing service
  tips for writing dissertation

 19. ShaynaMnen казва

  phd dissertation help proposal
  proposal and dissertation help plan
  custom dissertation writing

 20. JoeteMnen казва

  help with dissertation proposal
  dissertation help articles
  phd dissertation example

 21. JoeteMnen казва

  writing a dissertation prospectus
  dissertation
  free dissertation help

 22. ChandaMnen казва

  dissertation writing advice
  dissertation help methodology
  dissertation help near me

 23. AvivaMnen казва

  dissertation defense
  help with my dissertation
  dissertation writing guide

 24. DortheaMnen казва

  dissertation titles
  research writing services
  dissertation acknowledgement sample

 25. VerieeMnen казва

  dissertation assistance
  proquest dissertations
  dissertation proposal writing

 26. VerieeMnen казва

  dissertation assistance
  doctoral dissertation help qualitative
  average dissertation length

 27. GlynnisMnen казва

  dissertation help glasgow
  premium dissertation writing service
  dissertation online help

 28. SuzannMnen казва

  custom dissertation writing service 2019
  dissertation abstract
  proposal and dissertation help 3000 words

 29. SalliMnen казва

  dissertation help free
  writing paper
  online edd no dissertation

 30. nj online casino reviews

  borgata casino online login https://download-casino-slots.com/

 31. top online casino

  san manuel online casino login https://firstonlinecasino.org/

 32. DarsieMnen казва

  dissertation writing uk
  +writing help
  dissertation printing

 33. casino online real money usa

  miami club casino online https://onlinecasinofortunes.com/

 34. TandiMnen казва

  best online casino bonus
  best casino welcome bonus
  online blackjack for real money

 35. ocean online casino app

  online casino no deposit bonus keep what you win https://newlasvegascasinos.com/

 36. uk casino online

  italy online casino https://trust-online-casino.com/

 37. online casino no deposits

  how to start an online casino https://onlinecasinosdirectory.org/

 38. msn zone online casino

  hollywood online casino pa https://9lineslotscasino.com/

 39. usa online casino

  casino games free online play https://internet-casinos-online.net/

 40. twin river online casino

  wind creek casino online gaming https://cybertimeonlinecasino.com/

 41. turning stone online casino

  u s online casino https://1freeslotscasino.com/

 42. MabelleMnen казва

  dissertation
  citing a dissertation
  paper writing service

 43. online casino game real money

  online casino usa real money https://vrgamescasino.com/

 44. TandiMnen казва

  online blackjack for real money
  deposit casino bonus
  free money no deposit casino

 45. vegas 7 online casino

  firekeepers casino online https://casino-online-roulette.com/

 46. fanduel online casino

  casino in gta 5 online https://casino-online-jackpot.com/

 47. sicheres online casino

  borgata online casino bonus code https://onlineplayerscasino.com/

 48. online casino codes

  online casino sweepstakes https://ownonlinecasino.com/

 49. md live online casino

  online casino signup bonus https://all-online-casino-games.com/

 50. golden dragon online casino

  borgata online casino atlantic city https://casino8online.com/

 51. JenneeMnen казва

  phd dissertation writing service
  writing your dissertation in
  dissertation research and writing

 52. AbagaelMnen казва

  best usa casinos
  casino usa online
  cash casino games

 53. HerminaMnen казва

  dissertation cover page
  writing a masters dissertation
  dissertation proposal sample

 54. ShaylaMnen казва

  sign up casino bonus
  online mobile casino
  best online casinos for real money

 55. AudreMnen казва

  buy a dissertation
  sample dissertation
  dissertation examples

 56. VerenaMnen казва

  online casino free spins
  mobile casino real money
  real money casino games

 57. HestiaMnen казва

  buy dissertations
  dissertation examples
  proposal and dissertation help plan

 58. DixieMnen казва

  real casino games online
  win money online
  online slots real money free bonus

 59. LaureenMnen казва

  real money online casino
  casino no deposit
  online bingo real money

 60. FranniMnen казва

  casinos online real money
  best casino online usa
  online casinos that pay real money

 61. PearlMnen казва

  online bingo real money
  best casino sites
  online casino bonuses

 62. LeslieMnen казва

  real casino online
  best online casino for us players
  online gambling for real money

 63. buy usa vpn

  best free vpn for chrome https://freevpnconnection.com/

 64. TrudieMnen казва

  best online casinos for real money
  online spins
  top online casino

 65. best free vpn

  how does a vpn work https://shiva-vpn.com/

 66. buy vpn with crypto
 67. best free vpn pc

  where to buy vpn https://ippowervpn.net/

 68. HonorMnen казва

  free vpn account
  free internet vpn
  how to get a vpn

 69. vpn protection

  vpn best value https://imfreevpn.net/

 70. business class vpn router

  best vpn for downloading https://superfreevpn.net/

 71. online vpn free
 72. best vpn china

  free vpn for linux https://rsvpnorthvalley.com/

 73. JaynellMnen казва

  free welcome bonus
  usa casinos online
  online casino us

 74. TeddieMnen казва

  cheap vpn
  best vpn reddit 2022
  best multi device vpn

 75. DulceaMnen казва

  best usa online casinos
  free signup bonus no deposit casino
  online casino play for real money

 76. JenneeMnen казва

  get us vpn service
  best free vpn for tor
  nord vpn reviews

 77. CarolanMnen казва

  no deposit casino real money
  play blackjack online money
  online casinos that pay real money

 78. JenneeMnen казва

  best chrome vpn
  free vpn
  best vpn 2022

 79. AshleighMnen казва

  free vpn unlimited
  best antivirus with vpn
  best vpn service for china

 80. FanyaMnen казва

  casino no deposit bonus
  casino signup bonus no deposit
  free welcome bonus no deposit casino

 81. KelseyMnen казва

  cheap vpn
  best ree vpn
  free pc vpn

 82. CarolinMnen казва

  free slots for mac
  casino usa online
  no deposit casino real money

 83. LaurellaMnen казва

  best vpn for downloading
  vpn to buy flights
  torrent vpn

 84. FifineMnen казва

  online casino for real money
  free online games to win real money no deposit
  online no deposit casino bonus

 85. FifineMnen казва

  free money no deposit casino
  casino free bonus
  play bingo for real money

 86. SheelaghMnen казва

  best vpn value
  best free windows vpn 2017
  best vpn for pubg

 87. FifineMnen казва

  casino games win real money
  real money casino no deposit
  free money no deposit casino

 88. SheelaghMnen казва

  free vpn for dark web
  vpn to change location free
  free vpn apps

 89. GwenoreMnen казва

  real cash online casino
  online casinos free money
  top us online casino

 90. gay chubby dating

  gree gay dating sites https://gay-singles-dating.com/

 91. gay dating hole

  free dating gay black men https://datinggayservices.com/

 92. GladiMnen казва

  gay dating guam
  dating for older gay men
  gay senior dating san antonio

 93. single dating sites free
 94. top dating sites in usa

  online chat dating websites https://adult-singles-online-dating.com/

 95. JeraleeMnen казва

  hiv gay black men dating sites
  free gay dating site’s
  about dating gay spanish men

 96. JoannMnen казва

  casual dating
  lesbian dating apps
  all free dating site

 97. match dating website
 98. internet dating site
 99. flirtbee
 100. free on chatting
 101. erotic dating sites

  singles and personals https://wowdatingsites.com/

 102. JoannMnen казва

  dating for singles
  free dating websites singles
  plentyoffish

 103. freedating
 104. free adult personal ads
 105. KyrstinMnen казва

  triad gay dating sites
  smooth chubby chub gay transsexual dating
  gay true dating site

 106. dating naked
 107. BertheMnen казва

  worldwide internet dating
  dating sites for free
  free dating without registration

 108. KaitlynnMnen казва

  local single
  dating for free
  ourtime login uk

 109. DavinaMnen казва

  best internet dating service
  free good
  raluka

 110. GladiMnen казва

  gay dating documentary youtube
  gay ginger dating sites
  gay bottom dating

 111. ChelsaeMnen казва

  dating site online
  dating chat
  online love dating flash iframe

 112. JeraleeMnen казва

  gree gay dating sites
  gay dating
  gay dating web sites

 113. EmaliaMnen казва

  datingnow life
  fb dating
  online websites

 114. KyrstinMnen казва

  palm springs ca mature gay bisexuak dating
  gay sadistic men dating cite
  gay indiana online dating sites

 115. us online casino real money

  trusted casino online https://onlinecasinos4me.com/

 116. riversweeps online casino free bonus

  colorado online casino https://online2casino.com/

 117. CasandraMnen казва

  what is the best online casino for real money
  best online casino welcome bonus
  online gambling for real money

 118. KarryMnen казва

  best free online meeting sites
  japan bbw
  best adult site

 119. nj online casino no deposit bonus

  las vegas online casino https://casinosonlinex.com/

 120. AmataMnen казва

  online casino for real money
  online casino us
  casinos online real money

 121. GennieMnen казва

  gay webcam chat
  gay guys into perv chat
  dirty gay sex chat

 122. LettiMnen казва

  beste dating site
  totally free dating service
  which is best online dating site

 123. DeeynMnen казва

  gay phone chat line numbers
  gay wire chat looking
  top gay chat rooms

 124. gay chat led roulette

  gay chat city https://newgaychat.com/

 125. gay and bi text chat

  gay chat avenue#1 https://gaychatcams.net/

 126. chat wed gay gratis

  free live gay webcam chat rooms https://gaychatspots.com/

 127. gay sex slave chat room

  chat with a gay stranger https://gay-live-chat.net/

 128. chat gay maduro

  gay online webcam chat free https://chatcongays.com/

 129. EmaleeMnen казва

  gay chat cam rabdom
  free gay chat rooms
  gay chat room finding sex

 130. wisconsin gay chat

  omegle gay chat https://gayphillychat.com/

 131. black bottom gay chat
 132. gay chat nebraska
 133. StephineMnen казва

  teen gay dick snap chat
  fee gay chat
  chat random gay chat

 134. gay text chat
 135. RobenaMnen казва

  gay chat rooms
  gay chat rooms, san diego
  frre gay wedcam chat

 136. RobenaMnen казва

  in gay chat what is an poz?
  gay chat rpulete
  1st avenue chat gay

 137. LoreenMnen казва

  gay chat rooms free in illinois
  gay chat
  free gay chat lines los angeles

 138. HildeMnen казва

  chat with gay stranger
  chat with sexy black gay men
  with midnight raids and chat-room traps, egypt launches sweeping crackdown on gay community

 139. TallouMnen казва

  gay chat
  chat gay free
  popular gay chat site

 140. MarilinMnen казва

  gay men chat rooms
  cam chat gay
  asain gay chat phone lines

 141. AdoreeMnen казва

  atlanta gay phone chat
  gay chat 877-***-7000
  gay video chat surry county nc

 142. MindyMnen казва

  gay male chat
  gay chat random sites
  100% free gay chat line

 143. MavisMnen казва

  free online chat
  datesite
  adult chat free

 144. JuanitaMnen казва

  online single sites
  asian dating chat
  shemale dating

 145. MaisieMnen казва

  free free dating sites
  free dating site
  meet me dating site

 146. EachelleMnen казва

  free dating online dating
  date chatting sites
  ourtime login uk

 147. JoeteMnen казва

  date sites free for men
  date internet site
  completely free dating sites

 148. MarrisMnen казва

  custom essay writing toronto
  essays custom
  best admission essay editing service

 149. DorolisaMnen казва

  can you write my essay
  best online essay writer
  best essay writing service canada

 150. MartyMnen казва

  i need help on writing an essay
  custom made essays
  essay paper writing services

 151. MerolaMnen казва

  review of essay writing services
  best essay writing company
  i need help with my college essay

 152. AshlenMnen казва

  best writing service reviews
  urgent essay help
  assignment essay help

 153. CharitaMnen казва

  essay proofreading service
  what is the best essay writing service
  college essay editing services

 154. CharitaMnen казва

  cheap essay writing service
  help writing essays for college
  buying essay

 155. NaniceMnen казва

  essay writing service canada
  essay conclusion help
  can somebody write my essay

 156. penny slots free казва

  downloadable slots that pay out caesars slots free casino caesars online casino penny slots free

 157. ChelsaeMnen казва

  help with argumentative essay
  essay on service to humanity
  best custom essay writing

 158. PennyMnen казва

  write my essay for money
  college essay writers block
  order cheap essay online

 159. TammieMnen казва

  help on essay writing
  medical school essay service
  us essay writing services

 160. AntonieMnen казва

  help with essays assignments
  help in writing essay
  essay help pros

 161. RhiamonMnen казва

  what are the best essay writing services
  i need help to write an essay
  the help essay questions

 162. CharoMnen казва

  essay help
  college application essay writers
  higher english essay help

 163. DronaMnen казва

  best essay writing service online
  custom essay paper writing
  essay writing helper

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече