Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Храната на масата: Невероятни факти за храните

Храната е много повече от просто гориво за телата ни. Тя е култура, история, наука и източник на безкрайни изненади. Пригответе се да бъдете изумени от тези невероятни факти за храната, която консумираме всеки ден:

Необичайни факти:

  • Морковите първоначално са били лилави. Оранжевият цвят, с който сме свикнали, е резултат от селекция в Холандия през 17 век.
  • Ябълките съдържат 25% въздух. Затова и не потъват във вода.
  • Медът е единствената храна, която не се разваля. Археолози са откривали годен за консумация мед в древноегипетски гробници.
  • Картофеният чипс е измислен случайно. През 1853 г. готвач в Ню Йорк, ядосан от оплаквания на клиент за дебели пържени картофи, ги нарязал на тънки резени и ги изпържил до хрупкавост.
  • Глутенът е протеин, а не въглехидрат. Той придава еластичност на тестото.

Странни, но истински:

  • Някои бръмбари имат вкус на ябълки, оси – на кедрови ядки, а червеи – на бекон.
  • В Япония разпиляването на сол се смята за добър късмет.
  • Динята е 96% вода и е от семейството на краставиците.
  • Канелата е вътрешната кора на дърво.
  • В света има сирене, което съдържа живи ларви на насекоми (Casu Marzu).

Хранителни митове:

  • Не съществува универсален хранителен режим, подходящ за всички.
  • Не е задължително да броите калории, за да отслабнете.
  • Няма хранителни вещества, които са по-важни от другите. Всички са необходими за оцеляването ни.

Влияние на храната:

  • Храната може да влияе на настроението ни. Някои храни, богати на омега-3 мастни киселини, фибри и витамини от група B, могат да подобрят настроението и да намалят риска от депресия и тревожност.
  • Храната може да бъде и удоволствие, и полезна.
  • Храната е важна част от културата и историята на всяка страна.
3 Коментара
  1. comba moxi казва

    More posts like this would add up to the online elbow-room more useful.

  2. ConnieVon казва

    This is a keynote which is in to my heart… Many thanks! Quite where can I lay one’s hands on the connection details for questions?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече