Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Президентът удостои Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“ с плакет „Св. Св. Кирил и Методий“

Президентът Румен Радев удостои Бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“ с плакет “Св. св. Кирил и Методий”. Държавният глава връчи отличието на ректора на университета проф. д-р Христо Бозов и пожела нови върхове в просветната дейност.

В присъствието на представителите на Академичното ръководство на висшето училище, преподаватели, докторанти и студенти държавният глава посочи, че Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ е успял да се утвърди през годините не само като регионално, а и като важно образователно средище с национално значение.

„Авторитетът на университета днес е плод на десетилетия работа на поколенията преподаватели, отдадени на науката и изследователското дело и на високите амбиции за развитие на качествено висше образование“. Toва заяви президентът Румен Радев в приветствието си към гостите на тържествения концерт в Държавната опера – Бургас по повод 60-годишнината от основаването на висшето училище. Честването се проведе под патронажа на държавния глава.

„Създаден във времето, когато в България се разгръщаше интензивна индустрия, трупаше се научен капитал, основателите на университета далеч надхвърлиха замисъла на неговото създаване“, изтъкна Румен Радев. По думите му през годините, упорито и всеотдайно, университетът е дал образование на хиляди креативни и висококвалифицирани инженери, технолози, стопански ръководите за важни за региона на Бургас отрасли в нефто-химическата промишленост, тежкото машиностроене, но е и разгърнал важни направления в областта на обществените науки.  Държавният глава поздрави висшето училище и за развитието на специалности от стратегическо значение за бъдещето в областта на екологията, устойчивото управление на водните екосистеми, на морските и речни ресурси.  През 2019 г. в университета е създаден единственият към този момент Факултет по медицина на територията на Югоизточна България, посочи президентът Радев и добави, че без ефективно здравеопазване не може да бъде изпълнена нито една стратегически национална цел. 

 България има нужда от таланта, енергията и всеотдайността на младите хора, на които се пада честта да извършват така необходимата трансформация на нашата икономика към производства с висока добавена стойност, да извършат прехода към зелена, кръгова икономика и дигитализация, да изградят солидарно и духовно богато общество, което е залог за развитието ни като нация, изтъкна Румен Радев.

Президентът посочи още, че в момента в Европа се задвижва много дълбок и мощен преход за връщане към необходимостта от развита добивна, преработвателна промишленост, тежка индустрия, собствени енергийни източници, което ще отвори пред университета нови перспективи за развитие. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече