Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Оставка за военният министър Тодор Тагарев, защото е в конфликт на интереси

63-годишният Тодор Тагарев, завършил военновъздушната академия „Жуковски” в Москва, който за наше нещастие е министър на отбраната, е в класически конфликт на интереси и трябва незабавно да подаде оставка или да бъде безцеремонно изритан от поста, алармира източник под пагон, настоял за анонимност.

Причината е, че министърът в момента води дело срещу… Министерството на отбраната за 50 000 лева! Информацията сочи, че настоящият натовски орел съди МО от 2017-а.

Процесът на първа инстанция е гр.д. 7714/17 г. по описа на Софийския градски съд. Делото на втора инстанция е с №20221000501037 по описа за 2022 година на Софийския апелативен съд. На 6 юни е разпоредено да се изпрати във Върховния касационен съд.

Освен, че съди министерството, което в момента оглавява, скандалът се разраства с уточнението, че страна по делото е уволнената преди дни от него Румяна Станимирова, по онова време началник-кабинет на министъра на отбраната, а доскоро и директор на Информационния център на МО. Тя е в папките по делото като представител на политическия кабинет, докато 6 години се влачи по делата, заведени от Тагарев.

Проверката ни показа, че процесът е приключил на втора инстанция през април, но натовецът с московска диплома обжалва.

Ето какво пише в ЗАКОНА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА И ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО

Глава осма.

КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

Чл. 52. Конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

Чл. 53. Частен е всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо висша публична длъжност, или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение.

Чл. 54. Облага е всеки доход в пари или в имущество, включително придобиване на дялове или акции, както и предоставяне, прехвърляне или отказ от права, получаване на стоки или услуги безплатно или на цени, по-ниски от пазарните, получаване на привилегия или почести, помощ, глас, подкрепа или влияние, предимство, получаване на или обещание за работа, длъжност, дар, награда или обещание за избягване на загуба, отговорност, санкция или друго неблагоприятно събитие.

Чл. 55. Лице, заемащо висша публична длъжност, не може да представлява държавата или общината в случаите, когато има частен интерес от вземането на дадено решение.

Чл. 58. Лице, заемащо висша публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането, приемането, издаването или постановяването на актове, да изпълнява контролни или разследващи функции или да налага санкции в частен интерес. Такова лице няма право да сключва договори или да извършва други дейности в частен интерес при изпълнение на правомощията или задълженията си по служба.

Конфликт на интереси в казуса с Тагарев има в две насоки:

1. Лицето е избран за военен министър и ръководи ведомството, но същевременно е предявил иск срещу Военното министерство за 50 000 лева за неимуществени вреди.

Лицето твърди, че е увредено от същото министерство, което ръководи. По тази причина води гражданско дело срещу министерството. Понастоящем делото е висящо именно поради жалба на Тагарев.

Съгласно чл. 30, Ал. 3 от ГПК, държавните учреждения се представляват от своите ръководители. Тоест, Тагарев представлява министерството в делото, което той сам води срещу…. същото министерство…. Като министър, обаче, руският възпитаник назначава и ръководи юрисконсултите, които се явяват по делото.

2. Тагарев е уволнил насрещна страна по воденото дело в лицето на Румяна Станимирова. По процеса тя е привлечена като трето лице – помагач по смисъла на ГПК. Привличането е на страната на министерството, тоест, уволнената от него се явява насрещна страна. Същата обаче към момента на избиране на Тагарев за МО е директор на структура в системата на отбранителното министерство. Орган по назначаването е именно министърът.

Непосредствено след встъпването си в длъжност Тагарев я уволнява, т.е., маха лице, което се явява насрещна страна по правния спор за 50 000 лева. Така поставя сам себе си в по-изгодна позиция, тъй като уволненото лице едва ли ще е в състояние да защитава интересите си по делото и да се брани срещу ищеца Тагарев, докато си търси работа, защото е уволнена от съдещия собственото си министерство военен министър, разтълкува мерзкия казус.

Заради абсурда, в който Тодор Тагарев поставя Министерството на отбраната във време на напрежение заради войната, която се вихри само на 1000 км от България, както и за опетняването на пагона в свой частен интерес, натовецът с руска диплома трябва незабавно да подаде оставка или най-добре да бъде изритан от премиера Николай Денков, призова военният.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече