Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Международният фестивал на Британското училище в София – малко околосветско пътешестие

Само по време на фолклорни фестивали може да се види такова многообразие на култури – традиционна музика, храна и занаяти. Първият по рода си BSS Международен фестивал се превърна в истински мултикултурен празник с участието на повече от 35 държави от 4 континента и над 500 представители на различните експат общности в България.

Фестивалът беше организиран от екипа на Британското училище в София (BSS) със съдействието на родители и ученици, със специалното участие на членовете на дипломатически мисии в България. Неговата цел беше да обедини ученици, техните семейства, учители и приятели, за да отпразнуваме заедно културното многообразие на BSS общността.

Фестивалът беше открит с Парад на нациите – наши ученици и техните семейства, облечени в традиционни за страните си костюми/носии, преминаха през територията на училището със знамената на страните, които представляват.

На сцена в двора на BSS WonderWorld публиката се наслади на празничната програма с участието на наши ученици и специални гости: песни и танци от далечни и близки места, на красиви костюми и вдъхновяващи изпълнения на различни езици.

Фестивалът беше вълнуващ и въздействащ, мнозина от гостите почувстваха носталгия, но и гордост, вероятно защото най-силно е усещането за принадлежност, когато си далеч от дома.

Много от учениците в Британското училище в София намериха най-интересния начин, за да разкажат за своята родина, включително с езика на музиката. Седмокласници от Сърбия, Полша, Кюрдистан, Румъния и Южна Африка научиха сиртаки, за да споделят общ танц всички заедно на сцената. Четвъртокласници от десет различни националности се представиха със скороговорки на испански език, друга група ученици изпълниха детски песни на немски език. Момиче от Виетнам, живяло само в САЩ и България, изпя автентична песен на виетнамски език. На сцената на BSS Международния фестивал бяха представени още красива турска балада, изпълнение на класическия китайски инструмент Hulusi, модерни и класически танци – всички те в изпълнение на ученици на BSS.

Невероятни бяха и професионалистите на сцената на фестивала – гостуваха ни танцови групи от Русия и Индонезия. Празничната програма завърши с изпълнения на българския фолклорен ансамбъл „Неда“ и хоро, на което се хванаха много от гостите от различни краища на света.

Част от програмата на събитието беше демонстрацията на таекуондо клуб „Самсон“, където тренират и ученици от Британското училище в София, а гостите на фестивала имаха възможност да облекат традиционни облекла от Южна Корея, специално донесени от наши гости.

В непосредствена близост до сцената бяха разположени шатрите на участниците в Международния фестивал. Семействата на нашите ученици и приятели от посолствата в София приготвиха вкусни традиционни ястия и напитки, които гостите опитаха с интерес и любопитство. Кулинарното околосветско пътешествие ни отведе до Великобритания, Китай, Русия, Виетнам, Индонезия, Южна Африка, Ирак, Индия, Сирия, Индия, Гърция, Полша, Унгария, Словакия и много други места.

Други изненади бяха игри и демонстрации, с които изложителите показаха особеностите на своите страни и култура.

България беше представена от екипа на ЧСУ „Константин Кирил Философ“ – учители и родители бяха подготвили най-обичаните български ястия, продукти с розово масло и сувенири.

Събитието имаше и специална благотворителна кауза. Бяха събрани 2000 лв, които ще бъдат дарени на Софийския зоопарк, за да подпомогнат отглеждането на едно животно, което Британското училище в София ще осинови за 1 година: антилопа Адакс от семейство Кухороги. Животните са три в зоологическата градина и са представители на критично застрашен вид.

Международният фестивал, организиран от Британското училище в София, премина с огромен успех, като обедини различни култури и насърчи духа на единство и приятелство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече