Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Сакскобургготски осъди България в Страсбург

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок осъдиха България в Страсбург заради мораториума върху горите им, наложен през 2009 г., с който правителството наложи забрана семейството да се разпорежда с тях и да ги използва до приемането в сила на специален закон. Такъв обаче все още не е приет, а мораториумът действа върху всички имоти, върнати на Сакскобургготски след падането на комунистическия режим.

Междувременно семейството атакува мораториума пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), а с днешното решение съдът дава възможност в рамките на 6 месеца държавата и Сакскобургготски да постигнат договорка за обезщетение, което българското правителство да изплати за причинените на семейството материални щети. Към момента съдът е присъдил единствено 5000 евро разноски по делото, които правителството трябва да плати.

С днешното решение ЕСПЧ приема единодушно, че е имало нарушение на Европейска конвенция за правата на човека, която гарантира защита на собствеността поради забраната за всякаква търговска експлоатация на горски земи.

Установено е и нарушение на правото на справедлив съдебен процес, тъй като не е имало механизъм за съдебен контрол над наложения мораториум. Висящ остава въпросът по твърдяното нарушение на конвенцията, която гарантира справедливо обезщетение.

Съдът констатира, че действията на българските власти са поставили непропорционална индивидуална тежест върху Сакскобургготски и сестра му. ЕСПЧ отхвърля част от твърденията на семейството като недопустими, сред които е и жалбата, касаеща реституцията на имотите „Саръгьол“ и „Ситняково“.

Делата започнаха още през 2009 г. с идването на ГЕРБ на власт

Последното решение по едно от делата за т.нар. „царски имоти“ е от края на юли за резиденция „Врана“. Състав на Софийския апелативен съд прие, че тя е собственост на Сакскобургготски, а произнасянето е ĸopeннo пpoтивoпoлoжнo нa пocтaнoвeнoтo пo ĸaзyca oт Coфийcĸия гpaдcĸи cъд (СГС), ĸoйтo пpeз 2018 г. oбяви, че peзидeнциятa e и винaги e билa нa дъpжaвaтa. Делото все още е висящо също както и това за 16 500 дĸa горски площи в Рила.

През октомври 2020 г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно прие, че дворецът „Царска Бистрица“ е собственост на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза. С това решение държавата загуби за първи път едно от делата за т.нар. царски имоти. По това дело държавата бе осъдена дa плaти нaд 81 000 лв. на Сакскобургготски за разноски.

Процесът бе един от многото за царските имоти, а преди да отсъди, съставът поиска тълĸyвaнe oт Koнcтитyциoнния cъд. Cлeд излизaнeтo мy пpoцecът бe възoбнoвeн, а в мотивите си магистратите се позовават именно на него. Тълкуването бе по въпроса какви са правните последици от отмяната на закони с еднократно действие и конкретно на решението на КС от 1998 г., с което бе отменен Законът за одържавяване на царското имущество от 1947 г.

Преди решението на ВКС две съдебни инстанции бяха пpизнaли двopeцa зa coбcтвeнocт нa дъpжaвaтa. В полза на държавата бяха произнесени и други решения по „царските дела“ – зa имотите „Kpичим“, „Cитняĸoвo“ и „Capъгьoл“.

Разноските на държавата към 2017 г. по „царските дела“ са към 2.4 млн. лв., въпреки че по време на Тройната коалиция специална парламентарна комисия за царските имоти събра достатъчно документален материал, въз основа на който не стигна до заключение, че имотите са били държавни.

Държавата обаче предяви претенция за собственост като управляващото мнозинство прие и мораториум върху ползването на имотите от Симеон Сакскобургготски „до приемането на закон за царските имоти“.

Не последва нито приемане на закон, нито мораториумът бе отменен, нито някой от управлението през изминалите години пожела да коментира как властта смята да реши проблема.

Междувременно състав на ВКС през 2012 г. прие, че чифликът „Кричим“ е държавна собственост, като един от мотивите беше, че от отмяната от КС на Закона за одържавяване на царските имоти през 1947 не произтичат правни последици за статута им. След това решение за „Кричим“ всички съдилища започнаха каскадно да решават делата с такъв мотив в полза на държавата.През 2017 г. държавата даде знак, че е разколебана в претенциите си за царските имоти и е готова на споразумение. Заради „общественото мнение“ обаче според източници на „Дневник“ премиерът Бойко Борисов се отказал от идеята.

Тогавашният министър на правосъдието Цецка Цачева обяви завоя на нарочна пресконференция (на 4 декември 2017 г.), когато се разбра, че до онзи момент разноските на двете министерства – на регионалното развитие и на земеделието, които водят делата от името на държавата, са достигнали над 2.4 млн. лв.

Източник: Dnevnik.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече