Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Кметът на Иван Вазово с приз от Феситвала „Черноморски перли Нестия“

С надиграване „Кръшна ръченица“ завърши най-дългият международен черноморски фестивал „Черноморски перли“, който се проведе за 13-и път в курортите Свети Влас и Несебър (всеки петък и събота) от юни до края на август. В надиграването се включиха танцьори от ансамбъл Арделана, Румъния, от танцова формация от село Макреш и др., както и зрители, които аплодираха концерта от централния площад на курорта Свети Влас.

Международно жури присъди медал и диплом на излезлия от публиката темпераментен танцьор, който се оказа кмет на село Иван Вазово, община Калояново, който повече от 30 години танцува народни танци и дори е печелил златен приз от V Републикански фестивал на художествената самодейност.

Един от най-тачените и дългогодишно избирани кметове в страната Димо Димов (от 2003г.), на известното с розовите насаждения си село Иван Вазово и с възстановената древна обител „Тодор Стратилат“, сподели: „Нямаше как да не участвам в надиграването на „Нестия“, защото от дете танцувам. Учил ме е дядо ми Тодор. Лично съм канил великият хореограф Кирил Дженев от състав „Тракия“ да поставя танци, когато през 1998 г. възстанових събора в с. Иван Вазово и който се провежда и до днес.“

Кметът не пропуска да отбележи, че е съградил паметник на патриарха на българската литература в центъра на селото, в която обичал да отсяда писателят и се е вдъхновил да напише стихотворението „Отечество любезно, как хубаво си ти…“

Златният медал и диплом кметът получи лично от председателя на Арт и фолклорен център „Нестия“ – изтъкнатият хореограф Христо Станков, който има зад гърба си над 850 фестивала, над 5000 концерта и над 1 млн.публика, стотици концерти в страната и чужбина с Любка Рондова и Илия Луков, както и куп рекорди, като този на Гинес за най-дългото хоро на площад Ал. Невски 2005г.

След десетките безплатни концерти, които радваха това лято курортистите в центъра на Свети Влас и Несебър, Христо Станков в последната седмица на август организира Първата фолклорна среща от 24 до 28 август на централните площади на пет от елитните български курорти с участници от цяла България и от чужбина.

В началото на септември предстои и дебютното издание на „Поход на единението българско“ с участие на най-елитни състави от цялата страна и на бесарабски българи от Молдова, Украйна и български ансамбли от Сърбия.

През септември „Нестия“ организира от десетилетия най-обичаните фестивали в столицата „Вяра, надежда и любов в сърцето на София“ и „Поздравяваме София“, както и Народен събор „Петрохан“.

Кметът на село Иван Вазово – Димо Димов, който спечели златен медал и диплом в надиграването „Кръшна ръченица“ на заключителния концерт на Международен фестивал „Черноморски перли“. При жените първото място бе за Емилия Стоянова от танцовия състав на село Макреш.

На снимката са още участници от НЧ „Митко Марков1912“ село Сусам, които се представиха с автентичен и изворен фолклор, танцьорки от град Суворово, които изнесоха превъзходен блоков концерт. НЧ „Пробуда1896“ – град Суворово се представи с много състави и висок професионализъм. Фолклорен ансамбъл „Арделана“ Румъния не отстъпи в танците и песните, като се включи активно с танцьори и в надиграване с българска ръченица. Отличия спецелиха Дариа Роман, която взе и приза за „Най-красива носия“ и Селина Банче – „Мис Черноморски перли“.

1 Коментар
  1. MonteGeP казва
Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече