Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

За Байдън войната не е свършила

Но за президент Байдън краят на „завинаги войната“ е по-скоро точка на инфлекция, отколкото действително заключение. Напускането на силите дава начало на нова фаза на заплитането на СЪЕДИНЕНИТЕ щати в Афганистан, която също може да се окаже влошена — и не по-малко предизвикателство за американското ръководство от предходните две десетилетия.

Байдън и екипът му сега трябва да се преборят с дълбок скептицизъм дали талибаните, които сега управляват Афганистан, ще спазят обещанията си за мирен преход. Тя се ангажира да не търси отмъщение на афганистанците, които са работили с и са подпомогнали американците по време на конфликта, и да зачита правата на жените — поне в рамките на тълкуването на ислямския закон от страна на групата. Но много експерти по външната политика и дори съюзниците на Байдън остават недоверие към това, което, точно, означава това.

Продължават да има заплахи за националната сигурност, като например дали контролиран от талибаните Афганистан отново ще се превърне в убежище за терористите, нетърпеливи да атакуват СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ.

А Байдън и екипът му са изправени пред хуманитарна криза под формата на десетки хиляди афганистански бежанци. От събота над 117 000 души — мнозинството афганистански граждани — бяха евакуирани от Афганистан, но сега те са изправени пред несигурно бъдеще, включително в СЪЕДИНЕНИТЕ щати, където отговорът на презаселването варираше от посрещане до предпазливо до враждебно.

Администрацията ще се изправи и пред въпроси дали СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ са направили достатъчно, за да гарантират, че американците и допустимите афганистанци действително са били в състояние да напуснат страната в последните дни на усвояването и прехода към талибанско управление.Талибаните изтребители седят в пилотската кабина на афганистански самолет на ВВС на летището в Кабул на 31 август 2021 г., след като САЩ извадиха всичките си войски от страната, за да прекратят брутална 20-годишна война - такава, която започна и завърши с хардлайнския ислямист на власт. (Снимка от Уакил КОХСАР / АФП) (Снимка от УАКИЛ КОХСАР/АФП чрез Гети Изображения)Талибаните изтребители седят в пилотската кабина на афганистански самолет на ВВС на летището в Кабул на 31 август 2021 г., след като САЩ извадиха всичките си войски от страната, за да прекратят брутална 20-годишна война – такава, която започна и завърши с хардлайнския ислямист на власт.

На пресконференция в понеделник, за да обяви официалното приключване на оттеглянето на САЩ от Афганистан, генерал Кенет Ф. Маккензи младши, началникът на централното командване на САЩ, каза на репортерите, че броят на американските граждани, останали в Афганистан, е в „много ниските стотици“.

Но той също призна това, което той описва като „много сърцераздирателно, свързано с това заминаване“.

„Не измъкнахме всички, че искаме да се измъкнем“, каза Маккензи. „Но мисля, че ако бяхме останали още 10 дни нямаше да измъкнем всички, че искаме да излезем, и все още щеше да има хора, които щяха да са разочаровани от това. Това е a — положението е тежко.“

Байдън излезе с изявление в понеделник, в което благодари на войски и офицери, които ръководеха окончателното оттегляне „без по-нататъшна загуба на американски животи“.

„Талибаните поеха ангажименти за безопасно преминаване и светът ще ги държи на ангажиментите си“, каза Байдън в изявлението, като отбеляза резолюция на ОН, която премина по-рано следобед, за да призове талибаните да следят обещанията да позволят на афганистанците да напуснат страната.

Предизвикателствата, пред които е изправена сега администрацията му, са както логистични, така и политически. Хаотичното оттегляне — включително смъртта на 13 американски членове на службата при самоубийствен атентат в Кабул миналия четвъртък — вече заплаши да подкопае основното послание на Бидън за възстановяване на спокойствието и компетентността към управлението, а демократите все повече се страхуват от ответна реакция още повече да ерозират перспективите си за междинни избори. Някои демократи от Камарата дори започнаха да обсъждат частно дали държавният секретар Антоний Блинкен и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан трябва да бъдат уволнени заради неотдавнашния хаос в Афганистан.

Бен Родос, заместник съветник по националната сигурност на бившия президент Барак Обама, заяви, че администрацията на Бидън е изправена пред два належащи въпроса — потенциалната хуманитарна криза за народа на Афганистан, и заплахата от борба с тероризма в регион, който отдавна е безопасно убежище за терористите и където Съединените щати сега ще имат далеч по-малко възможности за събиране на разузнавателни данни на място.

„В Афганистан те едновременно трябва да направят случая, че е било правилно да се сложи край на войната, като същевременно се докаже, че те могат да управляват и последствието по отношение на антитероризма и хуманитарните предизвикателства“, каза Родос. „Не е достатъчно просто да сме прекратили войната. Трябва да покажете, че управлявате последствието.“

Даниел Плетка, старши сътрудник в Американския институт за ентърпрайз, консервативен тинк танк, заяви, че оттеглянето на администрацията от Афганистан оставя „безкрайни въпроси без отговор“.

„Ами тези, които са останали след себе си? Ами присъствието на терористични групировки в Афганистан? Какво ще правим с съпротивата на талибаните? Подкрепа?“ Плетка пише, в отговор на въпроси по имейл. „Талибаните ще трябва да диктират какво ще се случи след това; те са на шофьорската седалка. Единственото нещо, което знаем, е техният рекорд: терористите ще намерят добре дошъл дом, където са записали победа срещу СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ.“

Администрацията на Бидън редовно подчерта колко хора са евакуирани от Афганистан досега, а в понеделник прессекретарят на Белия дом Джен Псаки отново подчерта номерата на евакуацията, като отбеляза, че повече от 120 000 души вече са евакуирани, включително 6000 американци и техните семейства от средата на август насам.

Псаки каза още, че въпреки някои спънки — като вероятно оставянето на някакво американско военно оборудване, където ще попадне в талибански ръце — администрацията е оптимист, че все още може да помогне за влиянието върху поведението на талибаните.

„Имаме огромно количество ливъридж, включително достъп до световния пазар, който не е малка част от ливъридж за талибаните, които сега наблюдават големи части от Афганистан“, каза Псаки.

И все пак, буйните седмици, довели до крайния краен срок за оттегляне във вторник, подчертават надиплимите главоболия за администрацията на Бидън. Кабул, столицата на Афганистан, падна на талибаните далеч по-бързо, отколкото американското разузнаване очакваше, предоставяйки първоначални образи на хаос и страх от летището на града, които бяха излъчени по целия свят.

В четвъртък камикадзе уби най-малко 170 души, включително 13 американски служебни членове, при нападение на Абатската порта на летището в Кабул.

И американски военен удар в неделя на превозно средство на миля от летището в Кабул, което представлява „непосредствена“ заплаха от Ислямска държава, уби цивилни, както и, включително деца, според длъжностни лица в Афганистан.

Иън Бремер, президент на Евразия Груп, консултант по глобалния риск, заяви, че следващата събота на 20-тата годишнина от атаките на 11 септември също може да предостави на талибаните възможност за пропаганда — и администрацията на Байдън с такива проблемни образи, които се надяват да избегнат. Талибаните вероятно, предложи Бремер, да „бъдат парадиращо оборудване, което е американско през столицата и плаващо под талибанско знаме на посолството“.

„Талибаните току-що спечелиха всичко, което евентуално биха могли да спечелят“, каза Бремер. „Това не е добре за САЩ.“

Има и въпроса дали талибаните могат да станат ефективно правителство, каза пенсионираният лейтенант Дъглас Луте, бивш посланик на САЩ в НАТО.

„Всъщност нямаме талибанското правителство – имаме останките от талибаните,“ каза той. „Едно е да се превладее правителство и друго нещо да се управляват.“

Бремер каза, че изтеглянето на крайните американски войски от Афганистан може в крайна сметка да даде на Байдън способността да продължи от разтревожения регион, особено от американска общественост, която — поне на теория — до голяма степен се съгласи с решението си да върне американските членове на службата у дома.

„Да не бъдем твърде груби за това, но това е нещо като края на това, когато американците обръщат сериозно внимание, защото вече нямаме войски на земята и в общи линии ще сме излезли всеки американец, който иска да излезе“, каза Бремер.

И все пак, републиканците са нетърпеливи да обвърже Байдън с това, което описват като пагубно излизане от страната. Родос каза, че очаква политическите опоненти на Байдън да поемат вливането на кризи, пред които е изправена администрацията — от все още бушуващата пандемия до „страшните образи в Афганистан“ — и „просто един вид да нарисуват разказ в течение на следващата година на най-страшната версия на реалността, която се опитват да обвинят Байдън, въпреки че повечето от него са извън неговия контрол“.

Плетка предложи още по-ярка оценка: „Ако хората са прави – и мисля, че са – това е точка на инфлекция за президентството на Байдън, призмата, през която съдим всичките му действия“, пише тя. “ Необмислен, идеологически твърда, безмозъчни от последиците за Съединените щати. Ако Байдън е късметлия, той ще бъде Джими Картър. Няма късмет и той ще е поканил още 9/11.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече