Новинарска и ПР агенция - Новините от днес

Вече са затворени границите между Беларус и Украйна от Лукашенко

Александър Лукашенко разпореди в петък / 02. 07. 21г. / пълното затваряне на границата на Беларус със съседна Украйна, позовавайки се на съображения за сигурност.

„Огромно количество оръжия идват от Украйна в Беларус. Ето защо наредих на силите за гранична сигурност да затворят напълно границата с Украйна“, заяви Лукашенко.

На събрание по повод Деня на независимостта на страната Лукашенко каза, че в Беларус са били разкрити бунтовнически групи, които планират да извършат преврат.

Според държавния глава в страната са идентифицирани спящи терористични клетки, в които участвали Германия, САЩ, Полша и Литва, обяви Лукашенко, като дори възнамерява да повдигне въпроса пред Меркел.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николаенко заяви, че Украйна нито се е намесвала във вътрешните работи на Беларус, нито планира да го направи в бъдеще.

„Украинската страна не е получила официално уведомление от Беларус за затварянето на границата. От такава стъпка ще пострадат предимно хората от Беларус“, каза Николаенко.

Беларус споделя границата с Украйна на юг, като на запад граничи с Полша и Литва, на север с Латвия на север и на изток с Русия.
Противопоставянето на Беларус със Запада се засили наскоро, след като беларуски боен самолет принуди самолет на Ryanair да кацне принудително в Минск, за да бъде арестуван пътуващ на борда правителствен критик.

Западните държави осъдиха този ход и наложиха санкции, за да накажат Беларус.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече