ЗДРАВНАТА РЕФОРМА ОБРИЧА БОЛНИТЕ ДА ЧАКАТ ИЛИ ДА ПЛАЩАТ

БЪЛГАРИЯ НАМАЛЯВА ЕЖЕГОДНО

Новата здравна карта, по която болниците с договор към НЗОК вече заработиха, обрича пациентите да чакат, за да бъдат настанени за лечение или да заплащат за него, независимо дали са здравно осигурени. Това предупреждават от сдруженията на частните и на общинските лечебни заведения у нас. Причината е, че болничните легла вече стават тясно профилирани.

„Така, ако пристигне родилка с патологична бременност, ние не можем да я настаним на което и да е легло в отделението по акушерство и гинекология, а точно на легло, определено за тази патология. Ако то вече е заето, според здравната карта трябва или да върнем жената, или болницата да я приеме за своя сметка.“

Това обясни пред „Труд“ д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България. По думите му профилирането на легла означава, че и цялата болница да е празна, ако за сърдечно болни са отредени два кревата и те вече са заети, трети сърдечно болен не може да бъде приет за лечение и настанен на друго легло. В противен случай НЗОК няма да възстанови разходите за лечението му.

Допълнително се ограничава възможността на лечебните заведения да приемат и лекуват пациенти и заради орязването на болничните легла в страната, което при различните лечебници по силата на новата здравна карта е между 20 и 90%. Това заяви пред вестника д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници.

Най-тежко промените ще се отразят на спешни случаи като родилките и онкоболните. При последните ще се формират големи листи на чакащите за лечение, тъй като според новите изисквания редица техни заболявания ще могат да се поемат от много малко болници в страната, предупреди д-р Болтаджиев. По думите му предстои драстично ограничаване на достъпа на българите до здравни грижи и до дълги листи с чакащи пациенти.

На трето място сме в света по смъртност

През последните години от 12-о място в света по смъртност от заболявания България се премести на девето, а в момента сме на трето, заяви д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници. При това положение да се прави икономия на средства точно от здравеопазване, е цинизъм, коментира той.

По думите му част от новите изисквания ще доведат до ситуации, които противоречат на медицинските стандарти и етика. Сред негативните ефекти на здравната карта е и опасността от фалити на редица малки болници, което ще остави населението в цели региони без достъп до здравни грижи, предупреди д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници.

 

Населението на България е намаляло с 48 000 за година. Към 1 януари 2016 г. то е било 7 153 800 души, а година по-рано е било 7 202 200 души. Данните са публикувани от Европейската статистическа служба Евростат в навечерието на Световния ден на населението, който се отбелязва днес.

Страната ни е и първенец по отрицателен естествен прираст в ЕС (-6,2 промила), следвана от Хърватия и Унгария (-4 промила във всяка от тях) и Румъния (-3,8 промила), Литва (-3,5 промила), Латвия (-3,3 промила).

Германия е страната с най-голям дял на населението в ЕС. Там живеят 16,1% от жителите на общността. Втора е Франция – 13,1 на сто. Дяловете на девет от останалите членки са между 4 и 1,5 на сто: Румъния – 3,9%, а на България възлиза на 1,4 на сто.

в. Труд