“ВСИЧКИ КАТО ТЕРМОПИЛИ НА ГРАНИЦАТА” – БОЙКО БОРИСОВ КОМЕНТИРА

Банкеръ Weekly
Avatar c807ffda 242a 4f16 967d f322975aca22

Нерде Ямбол, нерде Вишеград…

Европейската комисия (ЕК) отсече, че отпуснатите 160 млн. евро помощ за държавата ни, за да се справи с бежанския проблем, не са предназначени за огради по границата. Част от парите ще отидат за изграждане на приемателни центрове, а друга – за управление на граничния контрол, уточни говорителката на ЕК Наташа Берто в Брюксел.

Целта на еврокомисарите, сред които е и прехвалената ни сънародничка Кристалина Георгиева, е ясна – да изградим центрове за онези бежанци, които ще ни върнат страните от Западна Европа, тъй като България е първата страна по приема им. Тоест, ще вдигаме лагери за бежанците, нежелани в ЕС, които ще бъдат вече само наша грижа.

Ето тогава България ще осъмне като колатерална жертва на егоистичния призив на канцлера Ангела Меркел към бежанците “Добре дошли!”. Държава, която не е в състояние да се погрижи за добрите бъднини на собствените си  деца и пенсионери, ще бъде задължена да дундурка чужденци, които не е канила с бъклица. Прословутото българско гостоприемство – колкото и да е плод на фолклорна измислица – човещина и толерантност ще заминат по дяволите за броени дни.

Нито ГДБОП, нито митниците, нито НАП, с които толкова се гордее премиерът Бойко Борисов, ще смогнат да запълнят дупката в републиканския бюджет, която ще става все по-дълбока, колкото повече бежанци приемем. И ще се налага да подсмърчаме пред Брюксел за поредната порция европомощи.

Прав е Борисов, че за 1300 години съществуване България не се е продала. А е така, защото никой не е пожелавал да ни купи – всеки е искал, ако може, да мине тънко, включително и т.нар. Велики сили. Едните са разчитали на признателността ни за Освобождението, други ни доведоха Фердинанд, трети харизаха нашето Беломорие на гърците, а Големия брат отвъд Океана днес се разпорежда в енергетиката ни, все едно му е бащиния.

Ако бяхме гръцки остров, сигурно щеше да има мераклии да ни купят. За беда сме на полуостров. И навярно по тази причина всичко ни е полу – преди проводниците, а днес – образование, здраве, икономика, граници, демокрация.

И статутът ни в ЕС е полу – хем сме вътре, хем сме друга ръка, и не заслужаваме да сме в Шенген. И въпреки че и Румъния не е в Шенген, сме сами срещу бежанската вълна. Единственото общо между нас и румънците е Дунав, но комшиите са от правилната страна на реката. И по тази причина не протягат паничка към Брюксел.

Дотолкова сме приклекнали на ЕС и институциите му, че не смеем да подкрепим дори на глас различно говорящите в общността. Например Вишеградската четворка, която говори за радикална промяна по отношение на миграцията и охраната на външните граници на съюза. Политика на гъвкава солидарност, която дава право на всяка страна членка сама да решава как да пази границите си – за това призовава Четворката. Ние няма да променяме идентичността, културата и вярата си заради нелегалния мигрантски натиск, отсякоха от Вишеград.

Народите от Вишеградската четворка имат исторически традиции в отстояването на интересите си. Още през 1335 г. в унгарското градче Вишеград на брега на Дунав за първи път се събират владетелите на Бохемия, Унгария и Полша, за да се договорят за по-лесен достъп до европейските центрове на търговия. И го направили. Оттук през 1991 г. Чехословакия, Унгария и Полша поеха и към ЕС според начертания им план за сближаване със съюза.

Навярно Вишеград ще остане в историята като крепост на прагматичната политика. Всъщност и самото име на това градче означава горно поселение, укрепление, крепост.

Ние можем да се гордеем, че за 1300 години не сме се продали и сме отстоявали своята идентичност, култура и вяра, както намерим за добре. Поговорката “преклонена главица сабя не я сече” е илюстрация за начина, по който сме се справили.

Въпросът е как ще живеем в бъдеще – полуостровитяни с преклонени главици, безгласни и подсмърчащи на прага на богатите?