ТРЪМП- ТЕСТА ЗА УСПЕХ В ЖИВОТА

Банкеръ Weekly
Avatar c00c7cfd a308 4267 b175 624e68974242

Съдби

Има ли шанс да забогатеете

Само двама от сто човека имат шанс да забогатеят, твърди в книгата си Think Big and Kick Ass in Business and Life милиардерът Доналд Тръмп. Тя е издадена през 2008-а и оттогава авторът й е успял да се превърне в телевизионна звезда, да умножи състоянието си и да се кандидатира за президент на САЩ.  Осем години по-късно се връщаме от Тръмп политика към Тръмп бизнесмена и неговия тест за успешност. Коментарите на автора под възможните отговори ще ви подскажат кой е правилният.

Колко пари искате да имате след пет години?

– От 100 000 до 249 999 долара;

– От 250 000 до 499 999;

– От 500 000 до 4 999 999;

– 5 000 000 долара и повече.

Доналд Тръмп:
“Имахте възможност да изберете всяка цел  – от 100 хил. до 5 млн. долара. Ако сте избрали най-скромната сума, защо го правите? В живота  мнозина се съгласяват на 100 хил. долара, въпреки че лесно биха могли да получат 5 милиона. Изборът на малка сума показва липса на амбиции и увереност в себе си. Не се задоволявате с малко. Винаги се стремете към върха. Ако аз отговарях на този въпрос, щях да зачеркна “5 000 000 долара” и да напиша “50 милиарда”!”.

Каква е финансовата Ви мечта?

– Да спечеля от лотарията;

– Да се настаня на добра работа с медицинска застраховка, пенсионен план и триседмичен отпуск;

– Да имам собствено жилище;

– Да имам неограничен доход от бизнес и\или недвижими имоти и от други инвестиции.

Доналд Тръмп:
“Ако не можете дори да мечтаете за велики дела, никога няма да постигнете нещо значително в живота си. Прекарах първите няколко седмици в Манхатън, мечтаейки какво ще направя с гигантските недвижими имоти, някогашна собственост на банкрутиралата Pennsylvania and New York Central Transportation Company. След 18 месеца неуморна работа и постоянна концентрация се сдобих с опция върху имотите, без да внеса и цент предплата. И измислих да построя конгресен център. А какви са вашите мечти? Не се тревожете, че няма да можете да ги реализирате. Мечтаенето не струва пари. А след като така или иначе мечтаете, нека е за нещо велико.”

Кое твърдение описва най-добре финансовата Ви ситуация?

– Аз съм изцяло доволен от финансовото си положение;

– Не съм доволен, но не храня никакви надежди;

– Финансовото ми положение е напълно неудовлетворително. Искам повече.

Доналд Трамп:
“Отговорът на този въпрос показва колко сте гладни. Гладните хора работят по-яростно и са много по-фокусирани върху осъществяването на пробив в живота си. Ако сте доволни от своята финансова ситуация, какво би ви принудило да направите всичко необходимо за постигане на богатството? Трябва да вдигате летвата все по-високо, иначе бързо ще се плъзнете надолу.” 

Колко време отделяте дневно за заздравяване на финансовото си положение?

– По-малко от половин час;

– От половин час до час;

– Час-два;

– Два часа и повече.

Доналд Тръмп:
“Мнозина започват с големи цели. Но щом се сблъскат с проблемите, щом нещо им отвлече вниманието, концентрацията им тутакси се разсейва. За да усещате непрекъснато целта, трябва да действате активно. Най-малко два часа всеки ден.”

Колко харчите за образование и тренинг в сферата на финансите и бизнеса?

– По-малко от 100 долара годишно;

– От 100 до 499 долара годишно;

– От 500 до 1192 долара годишно;

– Над 1200 долара годишно.

Доналд Тръмп:
“Финансите и бизнесът са опасни води, където ненаситни акули плуват в кръг, търсейки плячка. В тази игра знанието е ключ към силата и властта. Влагайте пари в нещо, което ще ви осигури знание за това, което правите. Иначе някой много бързо ще ви “сготви”. Финансовата неграмотност е огромен проблем. Хората непрекъснато попадат в опасни ситуации, защото не са се подготвили, както трябва.”

Какво правите, когато се сблъскате с проблем?

– Игнорирам го и се надявам той да изчезне;

– Оплаквам се на приятели и в семейството;

– Прехвърлям проблема на другите – нека те се тревожат;

– Провеждам  “мозъчна атака”, докато не намеря творческо решение.

Доналд Тръмп:
“Богатите хора са богати, защото се справят с трудни проблеми. Шефовете на големи компании получават гигантски заплати, защото решават проблеми, които никой друг не може да реши. Ако искате да влезете в двата процента на най-добрите, ще трябва да се научите да откривате творчески решения за неразрешими на пръв поглед проблеми.”

Какво е отношението Ви към Вашата работа?

– Скука и тъга. Мразя работата си;

– Няма нищо против да работя, но бих предпочел да се занимавам с друго;

– Да работиш е напълно нормално. Все отнякъде трябва да получаваш заплата;

– Обичам работата си. Тя ме радва и зарежда.

Доналд Тръмп:
“Главното условие за постигане на успех е да обичате това, което правите. За да преуспеете, е необходимо да вложите много време и да преодолявате гигантски препятствия. Така че, ако не обичате това, с което се занимавате, никога няма да пробиете. Но ако обичате работата си, трудностите ще уравновесяват радостта, която тя ви дава. Аз обичам да сключвам сделки и да строя големи сгради. Удоволствието, което получавам от това, ми дава сили и в най-сложните ситуации.” 

Какво бихте направили, ако загубите работата си или източника на доходи?

– Бих икономисвал от разходи, премествайки се при приятели или роднини, и бих  получавал помощ за безработни;

– Бих отишъл на курсове, за да придобия нова професия;

– Бих си намерил нова работа;

– Бих основал собствена компания.

Доналд Тръмп:
“Това е ключов въпрос. В живота и на най-големите бойци се случват трагични сривове. Ако сте претърпели неуспех, никой няма да ви се притече на помощ. Единствената защита и отбрана сте вие самите, а вашето отношение към случващото се е ключ към това да излезете от неприятностите.” 

Кое изказване характеризира най-добре вашата реакция, когато чуете: Това не може да стане?

– Предавам се мълчаливо, изпълнен с жалост към себе си;

– Излизам извън кожата си и изпадам в истерия;

– Опитвам още веднъж;

– Това ме зарежда и изпълва с енергия. Няма да се предам, докато не постигна това, което искам.

Доналд Тръмп:
“Ако искате да преуспеете, трябва да свикнете с това, че често ще чувате думата “не”, и да се научите да я пускате покрай ушите си. В детството всички са ви казвали “не” – майка ви, баща ви, учителката, треньорът. Били сте добро и послушно хлапе и чувайки думата “не”, сте спирали да правите това, което правите. Затова при 98% от възрастните е изработен  условен рефлекс – да “замръзнат” при думата “не”. В бизнеса обаче хората, които казват “не”, го правят в свой интерес. Намерете начин да превърнете тяхното “не” в “да” или открийте хитър начин да го заобиколите. Не позволявайте нечие капризно или деспотично “не” да ви спира.”

Трябва да вземете важно решение, но не знаете как да постъпите. Кое изказване описва типичния начин, по който търсите решение?

– Търсейки решение, гледам с часове телевизия;

– Говоря си с приятели, за да разбера как биха постъпили на мое място;

– Анализирам логически ситуацията и правя това, което ми се струва най-разумно;

– Правя всичко това, но в края на краищата се доверявам на инстинкта си.

Доналд Тръмп:

“Напълно съм убеден, че ако сте опитен играч, ако сте умен и познавате работата си, понякога просто сте длъжни да се вслушате в интуицията си и да плувате срещу течението. Реализирах някои от най-добрите си сделки, вървейки срещу мнението на всички останали. Защо телевизионният продуцент Марк Бърнет си е прокарал успешно път от продажба на тениски на плажа до самите върхове на Холивуд? Защото е следвал собствения си нюх, който му е казвал, че телевизионните реалитита ще се радват на огромна популярност. Всеки притежава нюх. Много е важно да знаете кога да му се доверите. Може да имате превъзходно образование, но ако не използвате интуицията си, стигането до върха, а после и оставането на него ще ви бъде трудничко.”

Как се отнасяте към хората?

– Вярвам, че хората са добри по природа и не биха ме излъгали или окрали;

– Обкръжавам се с хора, които ме гледат от долу на горе, въпреки че има какво да се желае от квалификацията им;

– Наемам най-добрите и вярвам, че ще си вършат работата;

– Наемам най-добрите, отнасям се с тях като с професионалисти, но не ги изпускам от очи.

Доналд Тръмп:

“Ние само си мислим, че сме цивилизовани. Всъщност светът е жесток, а хората – безжалостни. Те могат да ви се усмихват, но зад усмивките им се крие желанието да ви ликвидират. Хищниците в джунглата убиват, за да се нахранят, и само хората убиват за забавление. Дори приятелите се радват да ви ударят в гръб: те искат вашата работа, вашата къща, вашите пари, вашата жена, защо не и вашето куче. Враговете са още по-лоши! Трябва да умеете да се защитавате. Моят девиз е: “Наемай най-добрите и не им се доверявай за нищо.”

Как реагирате, когато някой вреди умишлено на Вас или на Вашата репутация?

– Изпадам в депресия и се опитвам да разбера защо ме мрази;

– Не обръщам внимание. Защо да дърпам дявола за опашката;

– Направо го питам защо е направил това, което е направил;

– Нанасям ответен, десеторно по-жесток удар.

Доналд Тръмп:
“Когато някой ви вреди преднамерено, моят съвет е: веднага си разчистете сметките. Стиснете негодника за гърлото. Първо – това е приятно. Второ – другите го виждат. Аз обичам да си разчиствам сметките. Непрекъснато ме провокират и винаги контраатакувам с пълна мощ. И знаете ли какво – за разлика от много други, с мен гледат да не се разправят. Не позволявайте да ви подритват като футболна топка. Ако се страхувате да отговорите, хората ще ви възприемат като неудачник. Те ще знаят, че могат да ви обиждат, да проявяват неуважение и да ви използват безнаказано. Не позволявайте това. Винаги отговаряйте на атаките и ще ви уважават.” <!–![endif]–><!–![if–>

<!–[if–><!–[endif]–>

Всичко върви по мед и масло, късметът очевидно е на Вашата страна. Какво ще направите?

– Ще изляза в отпуск;

– Ще се постарая да запазя статута си;

– Ще започна да обмислям нов бизнес или кариера, стремейки се да постигна нови върхове.

<!– –><!–[if–><!–[endif]–>Доналд Тръмп:
“Всички “добри времена” са резултат от упорития ви труд и себеотдаване в миналото. Това, което правите днес, е залог за утрешните резултати. Ако искате и утре да берете плодове, сейте семена всеки ден! Ако дори за минута се разконцентрирате, неизбежно ще тръгнете назад.”

Как се отнасяте към брака?

– Със съпругата\съпруга ми се обичаме и никога няма да се разделим;

– Вярвам, че той\тя ме обича. Дори да се разделим, всичко ще се реши по взаимно съгласие;

– Разводът винаги е възможен, но сега не ми се мисли за това;

– Обичам своя съпруг\съпруга и искам винаги да е така, но подписахме предбрачен договор, за да обезопасим финансите си, ако се стигне до раздяла.

Доналд Тръмп:
“Бях свидетел на катастрофални сделки, неуспешни делови алианси, видях как много бизнес отношения приключват в съда, което винаги е неприятно. Но няма по-лоша ситуация от тази, в която мъж и жена се сражават за имущество, за бизнес, за жилище и всичко останало. Няма нищо по-яростно и злобно от мъж и жена в процес на развод. Разводът е същински ад, по-лош от всичко, което сте виждали през живота си. Ако любовта умре, остават враждебно настроен партньор и свидетелство за брак. Няма нищо по-ужасно от съпрузи и съпруги с тонове претенции и ненавист при липсата на съглашение за това как ще разделят общата си собственост. Това почти винаги води до война, много по-безжалостна от битките в бизнеса. А такава война може да стане причина за вашия финансов и емоционален разгром. Винаги подписвайте предбрачно споразумение. Обратното е прекалено голям риск.”