СОРОС ПАК Е НАМЕРИЛ НАЧИН ДА НАПРАВИ ЕДНИ ХОРА БОГАТИ

Безконтролното наливане на пари на ромите ги превръща в паразити
Да се поощряват финансово деца само защото са роми, е противоконституционно, смята пловдивският адвокат Станислав Станев


От няколко седмици в обществото ни се нагнетява дебат, свързан с идеята на ромските деца да бъде давана стипендия ако имат успех от 3,50 нагоре.
Възмущението на хората (което, за съжаление, се използва и предизборно) е съвсем основтелно.
Чл. 6 (2) от Конституцията на България е категоричен:
“Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние”.
Тук удивителен знак няма, но формулировката е дотолкова категорична, че не само хора, които не са юристи, но и за всеки човек, който може да чете и притежава изначална аналитичност няма никакви съмнения за какво иде реч.
Иначе казано, идеята да бъдат поощрявани определени категории лица само защото са определени като роми освен скандална е и противоконституционна. Разчитаме, че ако не друг, то поне стажантите юристи в Министерството ще обърнат внимание на отговорните фактори върху този елементарен факт.

Проблемът с поощренята обаче не е само юридически. Той е много по-дълбок, защото колкото и на някой да му изглежда благородно в захаросаните приказки на министерството, това ще породи още по-големи проблеми.

Какво имам предвид? Не искам да навлизам в реториката на Български хелзинкски комитет и сродните му формации (които за мен лично не разрешават проблеми с дискриминацията, а напротив, с поведението си ги засилват, а отделно провокират говор на омразата). Факт е че ромите, както и всички други граждани на България са човешки същества и имат право да живеят човешки.
НО
 
 За да може това да се случи, представителите на тази общност трябва да станат интегрална част от българското общество. Иначе казано: да започнат да работят, да си плащат данъците и осигуровките, да учат, да се развиват; да не третират жените си като животни за разплод и източник на средства и да се грижат за децата си. Как обаче да се постигне това?
Ами със сигурност не с помощи, добавки и всякаква друга подобна дискредитирана практика. Десетилетия наред всякакви знайни и незнайни фондации, организации и общности усвоиха и/или изхарчи много милиони в името на ромската интеграция. И резултатът е, че колкото повече пари се наливат, толкова по-малък е коецфициентът на интегрираност в рамките на обществото. За сметка на това пък по този начин се генерира “апетит” за помощи и субсидии и се развива ненавист към труда. Оказва се, че реално погледнато обществото плаща за това ромите да бъдат все по-малко интегрирани и ги поощрява да се държат все повече и повече като паразитна общност.
Т.е. оказва се, че именно безконтолното и ненормално наливане на пари в каца без дъно е това, което все по-устойчиво превръща мисленето на общността в проблем за обществото и за нея самата. Или накратко финансовите потоци в името на интеграцията на ромите са голямата причина за ромската дезинтеграция и дискриминация. Защото парите се харчат на едро, без мислене, без стратегия и без проверка на резултат. Последното има и други интересни извращения.
Много … тарикати в името на някой и друг лев повече се изпедепцаха в манипулиране на системата и вече се научиха, че за да има пари не трябва да се работи, а е достатъчно да се мислят магарии. Конкретен пример за това са “инвалидните” реалности. Ако някой хване да удари чертата, ще излезе, че в тази общност процентът на инвалидите е толкова висок, че все едно са преживели световна война. Разбира се стойностите са далеч от реалностите (познавам “инвалиди”, които са в много по-дорба кондиция от повечето “здрави”), а инвалидният статус се генерира, чрез корупция и измами. Като по този начин освен, че се насърчават измамата и мързела, реално се “краде” от парите на хората, които са реално в нужда.
Всъщност, “инвалидността” е една много добра индикация какво е вероятно да се случи и при стипендиите. Тези, хора, които нямат морални задръжки да лъжат за здравето си, със сигурност ще намерят способ, по който да мотивират някои учители да “лъжат” с оценките. По този начин едни пари ще си вървят, а насреща отново ще имаме безхаберие и неграмотност.
А като оставим настрана тоталния крах на програмата, който се вижда и с “невъоръжено око”, се оказва, че трябва да се борим и с много други проблеми:
Пишейки високи оценки на хора, които не са ги заслужили, ще свали нивото на образованието;
  • Ще бъдат демотивирани децата, които полагат усилия да придобият реални знания – няма да виждат смисъл да го направят, защото ще имат пред себе си яркия пример, че се успява не със знания и усилия, а с тарикатщина и измами;
  • Ще се нагнети напрежение, защото в обществото ни освен роми, има представители на всички други общности, които също са в нужда, но те нямат да получават стимули, защото не са роми;
  • Ще започне един процес по трансформация, като много хора ще предпочетат да се самопосочат като роми.
И това е само върхът на айсберга. Бедна ми е фантазията, какво ще се случи ако Министерството все пак реши да се погаври с Конституцията в името на една безумна и изначално обречена идея (колкото и “благородна” да е представена тя). Всякакви популисти, псевдопатриоти и т.н. ще провокират напрежение и омраза, която пък удобно ще се разпалва от сладникавите и помопозни призиви за толерантност на квазиправозащитни организации.
Идеята ще създаде една спирала, която се завива навътре, а в крайната и точка, ще има омраза, хаос и кръв.
Затова, министър Кунева и други “образователни експерти”, апелирам Ви да си отворите очите и да погледнете проблема в очите. Не можете да ремонтирате разрушения път, като го боядисате със златна боя.
За да се започне процесът, в чийто резултати твърдите, че се целите, трябва да се покаже на ромите, че имат реален шанс. Реален шанс да бъдат адекватни членове на обществото. И това минава не само през образованието, ами и през правосъдието. Нужно е масовият ром да види, че този, който теориризира него и обществото, получава своето наказание. Че неформалните лидери нямат имунитет, а че получават възмездие. Трябва тези, които издевателстват сексуално върху младите момичета, да напълнят затворите. Трябва феонменът пазари за булки (разбирай тържища за невръстни сексуални робини) да бъде изкоренен, а при всяка непълнолетна родилка да отива прокурор.
И други работи трябват, ама трябва и мъдрост да се видят и кураж да се направят. Иначе, властта ще продължи да дискриминира ромите, превръщайки ги във все по-угнетено общество. А омразата ще продължи да бъде отглеждана все толкова грижливо.

Сега, като се замислям, срам ме е … Срам ме е, че такива хора с такова мислене стоят там – горе и вземат заплати, които всички плащаме с данъците си. Много от заплатаджиите са на същото ментално, социално и психолигическо ниво като фалшивите инвалиди и затова постъпват по същия начин. Отбиват номера и лъжат, за да могат да вземат едни пари, които не заслужават.

Адвокат Станислав Станев, TrafficNews.bg
 
*Адв. Станев е член на Пловдивската адвокатска колегия и автор на TrafficNews.bg