След като уреди престъпниците Ердоган се замисли за прираста на населението

Турция разреши секса с 15-годишни
Причината: децата между дванадесет и 15 години разбират важността на сексуалния акт и следователно дават съгласието си

 

Досега секс с деца под 15 години се наказваше в Турция – но през юли този закон е бил отменен от турския конституционен съд.
Причината: децата между дванадесет и 15 години разбират важността на сексуалния акт и следователно дават съгласието си. Организациите за правата на детето застават срещу закона и са намнение,че това е сексуална злоупотреба с малолетни и непълнолетни лица и може да доведе до актове на насилие  в Турция, които да останат безнаказани.
Законът бил въведен от окръжния съд в Конституционния,  като приложение за изменение на предишната му същност. Местният съд бил  критикуван, че между секс с деца няма разлика и  възрастовите групи ще бъдат направени.
Районният съд бе на мнение, че децата между дванадесте и петнадесет години са напълно наясно със смисъла на секса и затова показа съгласие, междувременно  Конституционния съд одобри закона със седем срещу шест гласа .
Според организации, заставащи в защита на правата на дедето, децата са направени беззащитни. Десетки организации и асоциации на жените вече са срещу бурята за  промяна на закона. Назан Mороглу , координатор на Асоциацията на жените в Истанбул, заяви пред вестник “Хюриет дейли нюз”, че това ще направи децата  сексуално малтретирани, изнасилвани и беззащитни , но потози начин ще се сложи край на част от ранните бракове и липсата на образование.
Джанан Гюлю, ръководител на Асоциацията на организациите на турските жени, изрази своята загриженост, че промяната в закона, ще доведе до по-принудителните бракове и злоупотреби. ” Организациите, които се опитват по всякакъв начин да направят  преценка с обратен знак, смятат че въпроса трябва да се отнесе до Европейския съд по правата на човека.