СИТУАЦИЯТА В „ЛЕВСКИ“: Говори ДС

Агентът на комунистическите тайни служби Георги Марков е активиран да сондира опции кой да налива пари в отбора, така че да се избегне фалитът му

МИРОСЛАВ ИВАНОВ

Млад, фин, начетен и добре сложен анонимен бизнесмен ще бъде новият собственик на „Левски“. Тази опорна точка се търкаля от няколко дни из спортните, а и не само спортни медии.Разбира се името остава „в тайна“. По-интересно е от къде идва опорката. Неин автор е юристът Георги Марков – агент на държана сигурност, бивш член на борда на „Левски“ и чест защитник на политиката на лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов. Марков е чест гост на събития на Политическа партия ГЕРБ. Преди да стане яростен привърженик на ГЕРБ, той беше защитник на Симеон Сакскобургготски, но след сдаването на властта от бившия монарх Марков неколкократно го нападна, защото „оправил само себе си“ по време на управлението на НДСВ.

Кой е Георги Марков

Георги Евдокиев Марков е агент на Държавна сигурност, прокраднал се след промените от 1989 г. в така наречената опозиция и достигнал до поста съдия в Конституционния съд.

Преди 1990 г. работи като юрисконсулт на Столична община, адвокат, асистент по административно право в Софийския университет и главен секретар на списание „Държава и право”. В политиката влиза като депутат от СДС в 7-ото Велико Народно събрание. Народен представител е и в 36-ото Народно събрание. В първите години на прехода е един от най-активните антикомунисти с голямо медийно присъствие. През 1994 г. тогавашният президент Желю Желев го предлага от президентската квота за съдия в Конституционния съд с мандат до 2003 г. На президентските избори през 2006 г. е издигнат от РЗС като кандидат за президент. През ноември 2006 г. подава оставка като лидер на партията.

Данни на сайта agentibg.com показват, че Георги Марков е за агент през декември 1972 г. от Софийско градско управление (СГУ) на ДС, отдел 02 (контраразузнаване).

По това време той е 22-годишен, излязъл от казармата и от няколко месеца работи в Института за чуждестранни студенти като инспектор в отдела за културно-масова дейност. Член е на ДКМС и е студент задочно обучение по право в Софийския университет.

Според докладите в личното му дело ДС се насочва към него с цел „долавяне на сигнали за подготовка и опити за бягство през граница” на лица от младежките среди. Посочено е, че Марков се явява „подходящ и пригоден” за лице, което да бъде вербувано от техните среди.

Още преди да бъде привлечен като сътрудник, Марков е предал информация на ДС за намерението на студента – обект на разработката ДОП „СКАКАЛЕЦ” – да подаде документи за пътуване до Полша през Югославия.

В последвалата вербовъчна среща Марков приема също с „желание” направеното му предложение за сътрудничество с органите на ДС. В него е посочено, че се предлага Марков да бъде включен в сътрудническия апарат на СГУ и се регистрира по линия „Подготовка бягство зад граница”.

В личното дело на агент „НИКОЛАЙ” не фигурират негови агентурни донесения, но от по-късни доклади на СГУ става ясно, че агент „НИКОЛАЙ” е участвал в разобличаването на обекта по ДОП „СКАКАЛЕЦА”.

През април 1975 г. агент „НИКОЛАЙ” е прехвърлен на Шесто управление на ДС – отдел 02 „Борба с идеологическата диверсия сред чуждестранните студенти, аспиранти и специализанти”. От документите става ясно, че е изчерпал възможностите си, след като е използван „за разобличаването” на обекта ДОП „СКАКАЛЕЦ” и е съобщавал данни за лица, замислящи бягство от страната.

Ситуацията в Левски

За фаворит за поста „собственик на Левски“ спортните медии, собственост на ДПС депутата Делян Пеевски, номинират Спас Русев. Русев е бивш шофьор от Държавна сигурност, а впоследствие съветник на Симеон Сакскобургготски. Той е и човекът, за когото се смята, че е автор на идеята за нахлуването на лондонските юпита – Милен Велчев, Николай Василев, Пламен Петров, Любка Качакова и др. в политиката. В момента Спас Русев в комбина с Милен Велчев води битка за контрола над Българската телекомуникационна компания срещу руския бизнесмен Дмитрий Косарев, близък до олигарха Малофеев.

Косарев обяви в края на 2015 г., че е придобил дела на мажоритарния собственик на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка в InterV Investment. Тази люксембургска компания е непряк собственик на БТК.

БТК на пожар влезе през лятото на 2015 г. като съсобственик в „Левски“. В края на юни миналата година дългогодишният собственик на „Левски“ Тодор Батков се оттегли от позицията си, отстъпвайки безвъзмездно контролния пакет акции на председателя на Управителния съвет Иво Тонев, известен с близостта си с Александър Сталийски и Бойко Борисов, Александър Ангелов – по-известен като „адвоката на Делян Пеевски“, и Николай Иванов.

И тримата назначени за собственици тогава разполагат със скромни финансови възможности за издръжката на отбор от ранга на „Левски“. По тази причина беше анонсирано и увеличение на капитала от 13 млн. лв., което да бъде записано от БТК. Абсурдът телеком акционер във футболен клуб дълго време стоеше нереализиран – БТК не записа увеличението на капитала. В сряда една от фенските организации в „Левски“ – тръст „Синя България“, която има и свой представител в борда на директорите, обяви, че увеличението на капитала „започва да се изпълнява“.

Това може да означава две неща – или БТК е финансирала „Левски“ през тази една година и сега се търси документален начин това финансиране да бъде осчетоводено, или  БТК не само ще запише увеличението на капитала, но и ще изкупи акциите на Тонев, Ангелов и Иванов и ще стане едноличен собственик.

Точно това е и вариантът, който говорителите на промяната в „Левски“ лансират, представяйки го като влизането на младият, фин, начетен и добре сложен анонимен бизнесмен.

Финансовото състояние на „Левски“ пък е такова, че клубът не може да съществува без трайно финансиране от собственика си. Без осигуряването на свеж ресурс „Левски“ би фалирал. Клубът има да изпълнява ангажимент по изплащане на задължения към НАП и други кредитори. Последният публикуван отчет на дружеството е за 2014 г. и той показва, че дружеството е работило на оперативна загуба от близо 6 млн. лв. Собственият капитал на „Левски“ пък е положителен с едва 29 хил. лв. при общо регистриран капитал от 30.7 млн. лв. Непокритата загуба в края на 2014 г. е била за около 28 млн. лв.

Източи БТК

Влизането на БТК като собственик е абсурдна от всяка бизнес логика операция и няма никакво друго обяснение освен: политически мотиви или финансови – с цел източване през футболния клуб на телекома.

Борбата за контрола над БТК продължава да бъде с неясен край, а в едно от своите интервюта наскоро Дмитрий Косарев обяви, че оперативното ръководство на БТК не се грижи за дружеството и му нанася щети. Оперативното ръководство е под контрола на Милен и Георги Велчеви. Изкупуването на футболен клуб с огромна натрупана загуба е идеален вариант за отклоняване на средства. Защото новият собственик ще трябва да „оздравява“ и да осигури милиони бюджет. А БТК е идеалнит донор.

МИРОСЛАВ ИВАНОВ 

Студия Трансмедия