Шефът на ВИК – Враца Ангел Престойски е новият феодал на Враца!

Шефът на ВИК – Враца Ангел Престойски е новият феодал на Враца!
Престойски станал милионер възползвайки се от десетки обществени поръчки в града
Новият топ феодал на Враца се нарича Ангел Престоийски, научи pero.bg от свои добре информирани източници. Престойски е несменяем шеф на ВиК Враца от 2002 г., когато за последните 15 години от обикновен държавен служител той се превърна в ултра баровеца на града на Ботев.
„Хвали се, че си има лична приказка с куп журналисти в София, и че е недосегаем. Местните медии от години се занимават единствено с неговия публичен ПР“, разказва пред pero.bg човек от града.
Инженерът отдавна има стабилни връзки в областта. Проверка в търговския регистър дори показа, че той е съуправляващ в Сдружение “Кооперация Орбита” с бившият червен депутат Димитър Гъндев. Негови близки авери са шефът на затвора във Враца Ангел Кабатлийски, локалните медийни босове Жоро Езекиев и Димитър Бузов, както и петролния търговец Вангелов, известен още с прякора Дурката. Престойски е близък и със станалия скандално известен врачански бандит Николай Петров – Ники Турчето. Според запознати с контактите на Престойски, босът на ВИК Враца не веднъж е гостувал в луксозната къща на Турчето на брега на Дунава, заради която днес врачанската мутра се проверява от НАП.
Източници на pero.bg разкриват, че врачанският баровец вече е бил обект на проверка на службите, заради следите му в редица европейски програми, земеделски и „Околна среда“.
Заедно с част от приятелите си Престойски е член на таен езотеричен орган, който ползва като бизнес клуб за да върти далаверите си, разкрива член на организацията от столицата.
По наша информация през последните години врачанския олигарх обърнал очи към АЕЦ „Козлодуй“, където били големите пари в региона, разкриват източници пожелали анонимност. Според тях, Престойски така се бил укрепил в региона, че не се притеснявал, нито от полиция, нито от прокуратура, нито от НАП.
Публикации в интернет пък посочват Ангел Престойски, като един от виновниците за укриването от българските граждани на аварията в АЕЦ „Чернобил“ станала през 1985 година. По това време той бил офицер от 6 управление на ДС.
Биографията на Ангел Престойски е шарена. Бившият комсомолски работник и служител на комунистическото МВР, минавал за човек на Георги Божинов и преди да оглави ВиК – Враца през 2002 година, вече бе ликвидирал “Хлебозавода” с над 20 големи магазина и бил натрупал по думите на “злите езици” крупни суми от контрабанда на горива по време на югоембаргото. По това време “ВиК” вече била в списъците за отдаване на концесия и се чакаха милиони заеми за реконструкция.
Като примери за престъпното забогатяване на Ангел Престойски в интернет се посочват следните примери:
Именно той вкарал във водопровода за Враца водата от забранения от десетилетия за питейни нужди водоизточник в кв. “Бистрец” – зона с ендемичен нефрит, която е около 1/3 от общото количество. В същото време чистата вода от язовир “Среченска бара” преливала, но за нея трябвало да се плаща и Престойски неможел да прави икономии, с които да облагодетелства себе си.

По същата причина в квартал “Згориград” и днес пият вода от един от забоите на оловноцинковата мина “Плакалница”. На друг от забоите през 1990 година по искане на миньори, от “Подкрепа” е била замерена радиация, “съизмерима с тази в урановите рудници”. Важно е да се знае, че оловото забавя умственото развитие на децата, но това става видимо едва десетилетия по-късно.

По думите на специалисти, подобен е случая и в селата Гложене и Хърлец, където се пие вода от сондаж на 50 м от “топлия канал” на АЕЦ без радиационен контрол.
Пак по техни думи около 90 % от водоизточниците в района на Враца са без санитарни зони и контрол и дори се използват за питейни нужди, нерегламентирани водоизточници…
Както и да се гледа на тези факти, явно е че те демонстрират пълна гавра с гражданите на Враца. След ликвидирането на собствените водомерно – изпитателни станции пък, всички те бяха принудени да купят нови водомери, не от друг, а отново от Ангел Престойски.