ШЕФ И КРОЙКА ПО АМЕРИКАНСКИ В КОСОВО

САЩ плаши Косово с отдръпване на подкрепата

Джо Байдън предупреди, че косовските политици имат задължението и отговорността да спазват постигнатите споразумения

Вашингтон, САЩ
Капитолият във Вашингтон

Капитолият във Вашингтон
Американският вицепрезидент Джо Байдън заплаши днес косовските лидери, че ако не ратифицират споразумението за демаркация на границата с Черна гора и не създадат условия за формиране на Съюз на сръбските общини, Прищина ще изгуби подкрепата на САЩ. На съвместна пресконференция след среща с косовския президент Хашим Тачи Байдън каза, че тези две действия ще имат положително влияние в региона, предаде БТА.“Някои решения трябва да се прокарат, но тежките решения ще дадат плодове. Болката от войната още е жива. Всичко това са дълбоки белези, но Косово трябва да върви напред към общото бъдеще и еднаквите права за всички граждани”, каза Байдън, като подчерта, че Прищина трябва да има близко сътрудничество със своите съседи.

Вицепрезидентът каза, че и премиерът Иса Мустафа, и президентът Хашим Тачи са се изказали положително за продължаването на диалога на Прищина с Белград с посредничеството на ЕС.

“Това ще е трудно, но е необходимо. Със сръбския премиер Александър Вучич също разговаряхме по този въпрос”, каза Байдън, който вчера бе на посещение в Сърбия.

Той предупреди, че косовските политици имат задължението и отговорността да спазват постигнатите споразумения.

Байдън заяви, че САЩ желаят да видят Косово в Европейския съюз и ще продължат да помагат за тази цел. Той припомни, че Вашингтон е предоставил над 2 милиарда долара помощ на Прищина.

Хашим Тачи от своя страна потвърди, че споразумението за Съюза на сръбските общини скоро ще дойде на дневен ред и че демаркацията на границата с Черна гора е честна.

Той заяви, че посещението на Байдън в Прищина, което е второ по ред, е голяма чест за Косово, и подчерта, че Косово днес се различава твърде много от Косово, за което косовските албанци са се борили преди 20 години.

Тачи призна, че без демаркация на границата с Черна гора и Съюз на сръбските общини Косово ще остане изолирано и пренебрегнато от САЩ и останалия свят.

ПУБЛИКУВАНО В БЛИЦ