СЪДИЯ НИКОЛАЙ МАРКОВ, КОЙТО ХАРИЗА БЪЛГАРИЯ НА МЮФТИЙСТВОТО ЩЕШЕ ДА ГЛЕДА ДЕЛОТО НА ДОСТ

Съдия Светла Чорбаджиева ще е докладчик по делото на ДОСТ
ВКС има 14 дни, за да реши дали дa бъде вписана новата партия. Заседанието е след седмица
 Още по темата:

 

Съдия Светла Чорбаджиева ще е докладчик по делото на ДОСТ

Командированата във Върховния касационен съд (ВКС) Светла Чорбаджиева ще е докладчик по делото за регистрацията на новата партия на Лютви Местан “Демократи за отговорност, свобода и толерантност”. Случайното разпределение на делото беше извършено в присъствието медиите.

Останалите членове на състава, в който заседава съдия Чорбаджиева, са Ваня Алексиева и Николай Марков. Тъй като съдия Марков е в отпуск, на негово място на случаен принцип в състава влезе съдия Евгений Стайков.

Чорбаджиева беше избрана измежду 14 съдии от общо 24 членове на Търговската колегия на ВКС, тъй като останалите са в отпуск.

По закон ВКС има 14 дни, за да излезе с решение по делото. То е общо 24 тома.Заседанието по него беше насрочено на 25 юли.

Върховните съдии ще трябва да се произнесат по законосъобразността на решението, с което Лилия Илиева от Софийския градски съд отказа регистрация на ДОСТ. И ако го отменят и постановят партията да бъде вписана, това трябва да стане в 7-дневен срок.

Решението на съдия Илиева предизвика противоречиви коментари. В него тя постанови, че абревиатурата на наименованието на партията – ДОСТ, означава приятел на турски и следователно скандирането му ще доведе до агитация на чужд език. А в решението си записа, че макар в устава да няма и намек за това, “най-вероятно партията ще действа ако не на верска или расова, то поне на етническа основа”. Тя отказа да регистрира ДОСТ и защото преобладаващият брой от учредителите ѝ са с турски имена.

Лютви Местан обжалва  решението и поиска ВКС да го обяви за нищожно като постановено от незаконен съдебен състав. В жалбата се сочи, че съдия Илиева е била предубедена и е излязла извън границите на прегледа за законосъобразност и е навлязла в полето на политическата целесъобразност. Местан отхвърля и тезата, че партията е етническа и посочва, че от всичките ѝ 1084 учредители 247 носят български имена т.е. почти една четвърт.

От ДОСТ настояха за бързо произнасяне на върховния съд, за да не бъде препятствано участието им в президентски избори наесен.

Председателят на ВКС Лозан Панов, който присъства на разпределението, каза, че съдът ще положи всички усилия да спази законовите срокове и няма да се поддаде на натиск.