Режисьор, сценарист, актьор и публика на собствения си спектакъл -Реджеб Тайб Ердоган

ЕРДОГАН

Военен преврат или театър на Ердоган в Турция

Военният преврат в Турция май се оказва театър на Ердоган с цел промени в конституцията, които да му дадат повече власт

Театър,който да придаде демократична окраска на управлението му и да даде шанс за елиминиране на кюрдската партия,която му отне с присъствието си в парламента шанса за властови монопол до момента.

Ето и хронологията.

Около 23 ч.  в петък бе съобщено за вземане на властта от военните.

Международните отношения се запазват е единственото, което добавиха генералите.

Всички чужди кореспонденти са получили съобщение, че превратът е успешен, президентът Ердоган е „на сигурно място“, шефът на ГЩ е арестуван.Танкове са обкръжили турския парламент, според някои информации има стрелба. Превзета е централата на управляващата АК Парти. Нейният президент Ердоган призова народа да излезе на площада. Той се включи по скайп от нещо като кухня и се предполага, че е в Истанбул. Там е и почти цялото правителство.

Час след първото си изявление, Ердоган даде по-кротко интервю за близкия до него канал НТВ, в което призова: „Ако има добри генерали“, да го последват, което показва по-сериозно негово положение и първоначалните анонси за „малка група военни“.

Границите на Турция с България не са затворени, но на летището в Истанбул има танкове, всички полети бяха отменени, а на това в Анкара подсигуряването с бойна техника включва и вертолети. На възлови места в много градове, като мостовете над Босфора например, бронетранспортьори и спецтехника са окупирали подходите. Спряно е движението и на самия Босфор, който свързва Черно с Бяло и оттам със Средиземно море. Държавната телевизия e спряна, чете се само изявлението на превратаджиите за „възстановяване на правовия ред и гражданските права, спиране на терора“. Телевизията ТРТ e окупирана от военните, които наричат себе си Съвет за мир и настояват за връщането към светската държава на Ататюрк.

В британски медии се твърди, че текат сражения между армията и полицията.

Според премиера Йълдъръм това е „опит“ за преврат, а „турската демокрация ще бъде запазена“.

Българските власти се информират за ставащото от медиите – посланик в Турция е Надежда Нейнски, бивша Михайлова, която повече от час и половина след първите новини за преврата и след съобщенията за танкове до нашето посолство, не се включи в медиите. Премиерът Борисов е наредил на службите и полицията да му съобщават всяка информация по преврата, наредено е подсилване на граничните патрули.

В същото време Гърция вдигна армията си по тревога.

От българското Външно министерство призоваха българите да не пътуват до Турция. В същия дух се изказа и руският външен министър Лавров, който даде изявление с гостуващия му американски негов колега Кери – те станаха първите коментатори на събитията от името на великите сили. Всички руснаци в Турция са получили СМС с телефони за спешна връзка с посолствата, консулствата и другите офиси на страната в Турция.

Оттам твърдят, че по курортите всичко е спокойно. / 19min.bg

Коментари

  1. ЗНАЕЙКИ КАКВО КАЗА ЗА ЛИБИЙСКИТЕ МЕДЕЦИНСКИ СЕСТРИ – ЗАБРАНАТА НА „УМНАТА НАДКА“ ДА СИ ОТВАРЯ УСТАТА Е МЪДЪР ХОД . . .

  2. Един много заядлив | септември 2, 2016 at 5:59 pm |

    Бях споменал нещо за грешките в заглавията, но коментарът ми още чака публикация. Сигурно и това няма да бъде публикувано, но знам, че вездесъщата YASMINA ще го прочете. Името на турския президент е брутално сбъркано, да знаеш, YASMINA! Пише се Реджеп Тайип – Recep Tayyip Erdogan (справка Google). И след тире се оставя празно място, освен в случаите, когато не се оставя 🙂

Коментарите са спряни.