ПРОСТ НАРОД, РАХАТ ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ

Владислав Горанов

Има сериозен риск от масови фалити на висши училища след година-две, ако спешно не се вземат мерки. Това е заявил финансовият министър Владислав Горанов по време на последното заседание на правителството, става ясно от публикуваната стенограма.

Повод за реакцията на министъра е отпускането на допълнителни средства от бюджета в размер на 1 337 000 лв. на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” (ВТУ) заради влошеното му финансово състояние. Парите ще отидат за разплащане на просрочени задължения за хонорари по магистърските програми за учебната 2014 – 2015 г. и за разплащане на задължения за строително-монтажни работи в размер на 163 000 лв.

 

“Без да съм лош пророк, проблемът на ВТУ няма да се реши с това, което днес се прави. Защото те проспаха добрите години, в които можеха да се напаснат към демографската ситуация, в която в момента попадат – с липса на студенти и липса на привлекателност на специалностите в традиционните направления, където те са силни. Това трябва да го направим. В противен случай ще говорим след година-две за масови фалити на висши училища”, посочва Горанов.

Той отправя призив към колежката си и вицепремиер Меглена Кунева да предложи спешна реформа. “Вземам думата само за да ви окуража и да ви помоля да бъдете настоятелни, да не отлагате реформата и стъпките, защото точно след два месеца ще си говорим за бюджета за следващата година и в него можем да имплантираме тези мерки, за които вие знаете добре, но може да проявите политически притеснения да не ги наложите, тъй като те са непопулярни”, обръща се Горанов към Кунева.

От разговора между министрите, в който се включва и другияj вицепремиер – Томислав Дончев, става ясно, че мерките са основно в една посока – свиване на дейността на ВУЗ-овете, включително закриване и обединяване на звена, отпадане на излишни специалности и т. н., в резултат от демографските процеси и недостига на студенти. Дончев дори предлага да се въведе мораториум върху разкриването на нови структури, включително университети, колежи и филиали. Според него може да се допусне изключение единствено за Северозападна България.

Горанов е категоричен, че не може самоцелно за съществуват университети, без да има кой да се обучава в тях.

Според министъра университетите са пропуснали шанса си да се пригодят към демографската криза и са раздували звена, въпреки че от 10 години е ясно, че броят на студентите драстично ще намалее. В резултат в момента има незапълнен прием в почти всички университети, включително по силни в миналото специалности като “Право” в Софийския университет.

Финансовият министър посочва, че вече са набелязани мерки, заедно с образователното министерство, за които той ще търси подкрепа в цялото правителство.

“Елементарни неща могат да се направят, които да премахнат тези стимули и да принудят автономните висши училища да се съсредоточат върху местата където те са най-ефективни”, казва Горанов. Според него една от мерките е прекратяването на кроссубсидирането по професионално направление.

Кунева се ангажира да предложи постановление, с което ще се събират специалности, които са били излишно разроени, за да нараства броят на катедрите със съответната академична обезпеченост.

Това означава, че вместо да се учи например химия, както се учи химия сега, има отделно факултет по органична и факултет по неорганична химия. Импровизирам, разбира се, но разбирате какво имам предвид”, посочва Кунева. По думите й друга добра мярка е увеличаването на стипендиите за българи в чужбина, като тази година броят им за българските висши училища е завишен три пъти.

В крайна сметка раздумката на министрите приключва, без да се поеме конкретен ангажимент за реформи, а средствата на ВТУ са отпуснати, защото по думите на премиера е поет такъв ангажимент.