По Аюрведа пролетта и есента са идеалните моменти за да се погрижим за здравето на белите дробове и дебелото черво

Според древните лечители пролетта и есента са идеалните моменти за да се погрижим за здравето на белите дробове и дебелото черво. На физиологично ниво тези органи са свързани с това как дишаме и как се храним и се е считало, че определят способността да възприемем и отсеем това, което ни е нужно в живота, от това, което не е нужно: чистото от нечистото. Здравето на нашата кожа, имунна система, храносмилане и енергията, която идва от въздуха, който дишаме, и храната, която приемаме, всичко това е директно свързано с този период в годината.

Моля, не се доверявайте на аюрведична диагностика чрез тестове за попълване, които да определят вашия рожден конституционен тип /пракрити от санскрит/. Много често тестовете ви насочват към дисбаланса /викрити/.

Аюрведичния преглед трябва да бъде извършен физически на вашето тяло по редица показатели, както и с интервю как е протекъл живота ви от детството до момента на прегледа.

Тест би ви предложил този, който непознава принципите и начина на аюрведичната диагностика.

Екипа на Алегрия Галакси ви предлага:

Очистващи и подновяващи организма диети, процедури и практики.

АюрВеда е най-древната записана наука за живота дадена на Човечеството. Тя е и една от най-забележителните холистични медицински системи в света, основана на хармонията. АюрВеда се грижи за възстановяване на цялостта, за свързване на физическото с Висшия Аз,като нейна крайна цел е физическото и духовно изцеление.

Основните средства, с които си служи са: храни, масла, билки и подправки, цветове, скъпоценни камъни и кристали.

Методите, които използва са: диетични режими, масажи, билкови масла, парни и сухи сауни, билкови вани, йога и дихателни упражнения. Основната цел на АюрВеда е изкореняване на болестите, които са пречка в живота на човека за удовлетворяване на желанията и постигане на богатство, а за това е нужно хармонизиране на индивидуалния рожден баланс пракрити.

В превод от санскрит АюрВеда означава наука за живота. Тя има философска и практическа страна. Земята се възприема като съвкупност от пет елемента: земя, вода, огън, въздух и етер. Тези пет елемента формират и човешкия конституционен тип, като в различните си съотношения съществуват три основни типа доши- Вата, Питта и Кафа и техните комбинации – чисти доша типове се срещат изключително рядко.

Два са основните стълба на лечение и поддържане на здравето и красотата в АюрВеда:

1.Чрез правилно хранене и дневен режим т.е. балансираност на храните – всеки в съответствие на конституционни си тип; система от упражнения – двигателни и дихателни.

2. Чрез пречистване на организма – изчистване от токсини. Това се постига чрез специфични хранителни режими, методите на масажа, парните и водни процедури, използването на билки, масла , кристали и цветове, както и специфични физикални методи наречени панча карма.

Ценността и мъдростта на АюрВеда ни помага с това, че от нейна гледна точка нормата трябва да бъде индивидуално преценявана. Аюрведичната диагностика е с 4 нива по-напред във времето при откриване на дисбаланса в организма, т.е. има диагностични методи, които да открият предстоящото заболяване, а не вече възникналото такова.

Според АюрВеда болестите могат да бъдат класифицирани в зависимост от произхода им като психични, физически, духовни. Според мястото на проява, като сърдечни, белодробни, чернодробни и т.н. Болестният процес може да започне в стомаха или червата, но да се прояви като сърдечно или белодробно заболяване. Следователно симптомите на болестта могат да се проявят на място, отдалечено от мястото на нейното възникване.

Дисбалансът на дошите викрити, предизвикал болестта, може да се е зародил в съзнанието под формата на негативна промяна, като семената на болестта лежат в подсъзнанието под формата на гняв, страх или привързаност. Така емоциите се изявяват чрез ума в тялото. Например нарушения в дебелото черво водят до страх, депресия и нервност, което е Вата нарушение. Излишъкът от Питта ще причини омраза, гняв, ревност и завист. А Кафа дисбаланса – алчност, привързаност и стремеж към притежаване. При увреждане на дошовия баланс в организма се образуват токсини, които циркулират из цялото тяло. По време на това движение отровите се натрупват по слабите в организма места.

Биологичният огън Агни изпълнява ролята на катализатор на обмяната. Той присъства навсякъде във всяка клетка и е необходим за храненето на тъканите и ефективността на имунитета, унищожава микроорганизмите. По този начин той защитава физиологичната флора. От Агни зависи и дълголетието. Негови функции също са и интелигентността, разбирането, способността за възприемане. Ензимните системи изцяло зависят от него. Когато функционира правилно процесите на разграждане, всмукване и усвояване на храната протичат правилно. Нарушаването на равновесието в трите доши уврежда храносмилателния огън Агни и така разстройва обмяната на веществата. Хранителните вещества остават не смлени и се натрупват в дебелото черво, не се резорбират (усвояват) и се превръщат в нееднородна зловонна лепкава субстанция причина за съществуване на токсини. Тези токсини Ама се натрупват навсякъде. Ама претърпява химични промени, които изменят цялата човешка биохимия. Токсините се всмукват в кръвта и попадайки в нея чрез кръвообръщението замърсяват целия организъм включително сърцето и мозъка. Предизвикват се запушвания, спазми, болка, появяват се болестите на органите и системите. Коренът на всички болести е Ама. Емоционалните фактори също водят до образуването на токсини. Примерно потиснатия гняв напълно променя биохимията и флората на черния дроб, жлъчката и жлъчните пътища, тънките черва и влошава Питта. Страхът и тревожността увреждат дебелото черво. В резултат корема се раздува, образуват се „джобове” в дебелото черво, водещи до болка, която погрешно се приема за чернодробен или сърдечен проблем. Потиснатите чувства дисбалансират Вата, която от своя страна потиска Агни, образуват се токсини и кръгът от страдание се затваря. Потиснатите омраза и гняв, изваждайки Питта от равновесие, водят и до толкова трудно лечимите алергии.

Хора, които потискат Кафа емоции като привързаност и алчност стават алергични към млечни продукти и се предизвикват настинки, болести на белите дробове и лимфата.

АюрВеда препоръчва човек да наблюдава емоциите безпристрастно и да им позволи да се разпилеят и изчезнат.

Потискането им води до нарушения на умствено ниво, слабоумие, разсеяност, лоша памет, стрес и в последствие до болести на физическото тяло.

http://allegriagalaxy.com/