ОТКРИТО ПИСМО НА НЕ КОМУНИСТ С ТУПТЯЩО СЪРЦЕ ОТ МАЛЪК

Цачева Цецка

Мила ми госпожо Цачева,

Пише ви един обикновен човек, който през целия си съзнателен живот е имал десни убеждения, такива, на каквито вашата партия ГЕРБ претендира да бъде носител. Тези десни принципи, се състоят от няколко основни идеи, наченките, на които са поставени още през епохата на Просвещението, да не кажа хиляди години преди това. Те се въртят около една единствена думичка – Свобода. Свобода на индивида, свобода на словото, свобода на сдружаването, разделение на властите, свобода на честната частна инициатива, равенство пред Закона, свободни избори, ненавист към тоталитаризма и авторитаризма – все неща, в които съм сигурен, че вие не вярвате. Иначе едва ли щяхте да заявявате по националния ефир, че „националният интерес е по-важен от правата на отделния гражданин“.

Не, г-жо Цачева, не е по-важен! Спазването на свещените права на отделния гражданин е основата за изграждането на свободни и проспериращи общества. Свободният гражданин е тухличката, която съгражда сградата на правовата и благоденстваща Държава и върховен национален интерес е тези тухлички да бъдат яки. А гражданинът без права се превръща в калпава тухла, която може да бъде градивен материал само за антихуманни режими. Ако не мислите така, то едва ли можете да се наречете „десен“ политик.

Бях безкрайно учуден от издигането на вашата номинация от управляващата партия (т.е. от Бойко Борисов) за кандидат за поста президент на Република България. Учуден, защото никога не съм си мислел, че такъв един човек, като вас, с всичките ви плюсове, може да застане начело на една държава, отчаяно нуждаеща се от Президент, който да съчетава в себе си достойнство, чест, смелост, ясни морални устои и външнополитическа ориентация към Свободния свят. От всичките ви изяви на политическата сцена аз досега не съм останал с впечатлението, че именно вие сте носител на такива качества.
Напротив, всеки път, когато Ви слушам, имам чувството, че срещу мен стои някакъв сух бюрократ от средния ешелон на държавната администрация, който говори много, но не казва нищо, използвайки някакъв непонятен Оруелски новоговор, целящ да убие всяка мисъл.
Предполагам, че този език сте го научили по време на членството си в Българската комунистическа партия, чиито диктаторски режим почти успя да унищожи свободната мисъл сред хората в тази страна, превръщайки повечето от тях в аморфна маса от лумпени, селски тарикати и нагаждачи – нещо, чиито последици изпитваме горчиво и днес.
Казвате, че не се срамувате от членството си в БКП. Цитирам ви дословно:
„Не се срамувам, че съм била тогава член на комунистическата партия, защото комунистическата партия до 1989 г. беше държавата. Винаги – и като млад човек студент, и насам, моята кауза е била държавността. И винаги към партията, която е изповядвала тази кауза, съм имала отношение.“

Срамът, г-жо Цачева, е основно изживяване на човешката психика, което възниква у индивида, когато той е осъзнал, че е направил нещо недопустимо, нещо в разрез с морала, че е престъпил някакви човешки граници. Предпоставка за неговата поява обаче е осъзнаването, че си сгрешил, че си постъпил неправилно. Това може да се случи рано или късно. Но по-добре късно, отколкото никога. От думите ви виждам, че Вие дори не отчитате това като грешка в собствените си действия, да не говорим, че не осмисляте, че членството в една престъпна организация е чист позор.
По времето, когато Вас са ви приемали в БКП, аз бях 15 годишен и бях пропуснал всякакви срокове за задължителното тогава влизане в Комсомола. Накрая с „последния влак“ в края на 8-ми клас, зорлем ме вкараха в списъците на тази организация. При „първия тур“ на приемане, година преди това, аз заявих пред класния си ръководител, че не желая да бъда приет в Комсомола, защото комунизмът не отговаря на възгледите ми. Това, естествено, не повлия никак добре на по-нататъшното ми развитие. Бях подложен на едногодишен психически тормоз, който трябваше да ме убеди, че трябва да постъпя в Комсомола. Накрая всички в класа бяха приети освен мен и един мой съученик (до ден днешен мой добър приятел). В деня на събеседването, изправен пред приемащата комисия, аз не събрах в себе си сили просто да се обърна и да си изляза от стаята. От тогава до ден днешен изпитвам горчив срам и никак не се гордея, че тогава не направих това, което трябваше.
Виждам обаче, до ден днешен, че Вие не изпитвате подобни терзания и смятате съвестта си за чиста, като сълза. Дори след като публично се разбра за престъпленията на комунизма в началото на 90-те. При добро желание вие можехте да научите за тях още през 80-те, ако слушахте радио BBC или пък „Свободна Европа“, но какво говоря, доколкото разбирам, по това време, Вие сте чели „Огоньок“.

 

Според Вашата логика относно партиите и държавата, ако живеехте през 30-те години в нацистка Германия, щяхте да сте член на Национал-социалистическата партия, защото само тя е представлявала държавата, и това е щял да бъде единствения начин да се докоснете до управлението и да се изкачвате нагоре в йерархията. Предполагам, че от вас щеше да излезе един добър началник на „Бухенвалд“ – отговорен, дисциплиниран, изпълнителен, вярващ, че националните интереси на Райха са над тези на отделния гражданин.
Ако пък комунистическата диктатура в България случайно не беше паднала, днес Вие сигурно щяхте да бъдете някой окръжен партиен секретар, или пък, за ваша радост, член на ЦК на БКП. И в този случай каузата ви пак щеше да бъде „държавността“. Нищо, че тая държавност щеше все така да потъпква свободите на своите граждани, да ги вкарва в затворите за всяко изразено несъгласие, да ги разстрелва по границите, да ги прекръщава, да подържа огромна за размерите й армия, да забранява. И всичко при Вас пак щеше да си е наред…
Въобще, отдавна ми е писнало от такива хора като Вас, които все някак успявате да сте във властта. Готови сте да зарежете малкото останали ви принципи, да се съюзите с дявола, да нарушите морални норми, да мимикрирате от комунисти в убедени демократи или обратното, само и само, да се домогнете до някой държавен пост, да завършите образование или просто да получите някоя облага. В случая обаче, постът е Президент на Република България и ако вие случайно бъдете избрана за такъв, това ще е показателен пример за моралното състояние на вашите избиратели и на вашата партия, като цяло.
Без уважение, защото наистина не ми остана
Юрий Александров