Лавров: САЩ трябва да престанат да поощряват украинските провокации

САЩ трябва да престанат да поощряват провокационните действия на Украйна и вместо това да посредничат между Киев и контролираните от бунтовниците райони на Украйна, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс. Тези поощрения на Вашингтон за Киев много ме огорчават, добави той. 

Лавров говори пред репортери в Женева след разговорите си с швейцарския си колега Игнацио Касис. Според Лавров “с провокацията в Керченския проток украинските власти се опитаха да напомнят на Запада за себе си, защото на Европа (украинският) режим съвсем ѝ омръзна”. Освен това с тази провокация управниците в Киев се опитват да решат свои вътрешни проблеми, добави той.

Руският външен министър каза, че руската страна разполага с документи и данни от разпити, потвърждаващи, че на екипажите на украинските кораби е било наредено да не информират “властите в Керченския проток и да се опитат тайно да влязат в Азовско море”, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Лавров говори и за провеждащата се днес и утре международна среща за Сирия в казахстанската столица Астана, която според него трябва да помогне за напредък по въпроса за уреждането на конфликта там и за създаване на инфраструктура за завръщането на бежанците. Той добави, че всичко това става “в рамките на политическия процес за подготовка на преговорите под егидата на ООН в Женева”.