Христина Вучева: България е далеч дори от чакалнята на еврозоната

Според нея опасенията за инфлация след въвеждането на еврото са безрочвени.

Евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз не означава, че пътят на България до пълна интеграция ще се скъси. Около тази позиция се обединиха икономисти в студиото на БНТ, които обсъждаха темата за еврото и влизането на страната ни в еврозоната.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер бе цитиран миналата седмица с призив за задълбочаване на европейската интеграция, при която осемте държави, ползващи национални валути, да ги заменят с евро. Това са Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия, Дания, Швеция и България.

Има значение за Европейския съюз като обща организация излизането на един толкова значим партньор, но нищо особено няма да се случи конкретно за нас, каза бившият финансов министър проф. Христина Вучева. По думите й ние сме далече не само от еврозоната, но и от чакалнята за еврозоната.

Вучева цитира доклад на ЕЦБ за страните в дерогация (отмяна на закони – бел. ред.), в който са изброени пречки страната ни да влезе в изчаквателната процедура, като самостоятелността на нашата централна банка.

За да бъдем сигурни в това, че ще влезем в еврозоната, най-напред трябва да направим нужното да бъдем приети в т.нар. чакалня, посочи тя. А колкото до опасенията от инфлация при преминаването към еврото, те са безпочвени според нея.

Лъчезар Богданов от “Индъстри уоч” даде пример, че страни като Дания не бързат да влязат в еврозоната, докато балтийските държави са възприели обратния подход и са определили това за приоритет.

Минималният срок на престой в чакалнята е две години, уточни Богданов. За нас това е безалтернативен дългосрочен път, смята той, при положение, че имаме валутен борд и централна банка, която не е регулатор. Вчера по Би Ти Ви той изрази мнение, че България е готова за влизане в еврозоната и по-скоро това зависи от политическата воля на управляващите.

faktor.bg