ГНЕВА НА СУЛТАНА СЕ СТОВАРИ ВЪРХУ ПЪРВИЯ ЯНКИ

Ердоган обвини САЩ и лично Обама,че доставят оръжие на терористите от Ислямска държава

След като бомбардираха сирийската армия, САЩ доставиха оръжие на терористите от Ислямска държава.

Американско оръжие, което е било предназначена за сирийските кюрдски бойци залови „Ислямска държава“,бе обявено от президента на Турция, Реджеп Тайип Ердоган,съобщи Анадолска агенция.

Според президента на Турция, преди няколко дни в сирийския град Кобани се приземили три самолета с оръжие от САЩ. Голяма част от оръжията, веднага паднали в ръцете на терористите.

За подобен изход Анкара предупредила Вашингтон. Ердоган лично се опитал да убеди американския президент Барак Обама.

„Половината от тези оръжия са в ръцете на терористите от ИД. Ние предупредихме Барак Обама, но не успяхме да го убедим. Сега за съжаление, те играят същата игра. Това не води до конкретни резултати, а просто удължава кръвопролитията в Сирия „,каза лидерът на Турция.

Просто това е целта на Вашингтон.

Преди шест дни, Главното командване на сирийската армия съобщи, че самолети на водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“ са бомбардирали позиции на сирийската армия в Джебел Тарда, край летище Деир ал Зор, предаде Reuters, позовавайки се на държавна медия.

При въздушния удар са загинали сирийски войници, които са подготвяли атака срещу „Ислямска държава“, и това е „убедително доказателство“, че САЩ и съюзниците им подкрепят джихадистката групировка, се казва в изявлението на армията.

САЩ заявиха, че ВВС на ръководената от тях коалиция са нанесли ударите, смятайки, че атакуват позиции на екстремисти от групировката „Ислямска държава“, а не сирийската армия. В Белия дом изразиха съжаление във връзка с гибелта на сирийски военни.

По-късно Русия свика извънредна среща на Съвета за сигурност към ООН във връзка с инцидента и призова ООН официално да осъди въздушните удари на коалицията.

За да излязат от конфузната ситуация от Пентагона излъгаха дори и държавния си секретар Джон Кери. Той се изложи в ООН, като набеди веднага Русия за атака на конвой на ООН.

Още на другия ден, Пентагона бе принуден да признае, че нямат доказателства за руска и сирийска атака по конвоя и така злепоставиха и Кери.

Не им пука от лъжите, излагацията и жертвите. Имат си верни пионки навсякъде. Дали и кога тази скандална новина ще се появи в българските слугински медии?

Русия е заявявал многократно, че американските оръжия твърде често се появяват в ръцете на екстремисти. Подобни инциденти значително отлагат на решаването на сирийския конфликт.

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД