ЧЕРНАТА ВДОВИЦА, ПОЛУЧИ СПРАВЕДЛИВОСТ ОТ ЧЕТВЪРТАТА ИНСТАНЦИЯ- съда в Страсбург

 

statБългария ще плати €430 000 на вдовицата на Самоковеца

Държавата не успя да се споразумее с Ангелина Димитрова, която ще получи обезщетение.

 

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да плати 429 810 евро на съпругата на убития през 2003 г. Константин Димитров-Самоковеца.

 

През март 2015 г. Ангелина Димитрова и синът ѝ Константин спечелиха дело за нарушено право на собственост и съдът им присъди обезщетение от 3000 евро за неимуществени вреди и 12 150 евро за такси и разноски.

 

angleina samok. 1Държавата обаче не се споразумя с вдовицата на Самоковеца за имуществените вреди. Спорът беше за отнетите имоти в полза на държавата – апартамент във Варна за около 37 000 евро и офис в София за над 300 000 евро, предаде БТА.

Според Европейския съд по правата на човека в Страсбург при нарушено право на собственост целта на обезщетенията е да възстановят във възможно най-пълна степен положението.

След няколко прекратявания на разследването, през 2004 г. започна дело за отнемането на два апартамента, офис, парцел земя, ваканционна къща и кола. Софийският окръжен съд изчисляваше приходите и имуществото на Димитрови в долари. Така незаконните им и нетрудови доходи бяха изчислени на 40 000 долара.

Втората инстанция обаче прецени, че доходите на семейството надвишават  законните им доходи с 286 000 долара. И нареди отнемането на апартаменти в София и Варна, офис, гараж, част от парцел в столицата, както и заплащането на държавата на цената на вила в Боровец и кола, които междувременно са били продадени.

Делото не беше допуснато до касация и през 2010 г. Димитрова плати 178 815 лева и още над 14 000 лева разноски, а имотите ѝ бяха отнети.

Съдът в Страсбург обаче намери, че е нарушено правото на собственост на наследниците на Константин Димитров.

През 2010 г. Софийският градски съд призна за невинна Ангелина Димитрова, която бе обвинена за контрабанда.

Коментари

  1. Да й платят от личните сметки на магистратите и чиновниците, които не са си свършили работата!

  2. Да й платят от личните сметки на магистратите и чиновниците, които не са си свършили работата!

  3. Георги Илиев Димов | август 2, 2016 at 7:57 am |

    Не е луд който изяжда цялата баница, луд е този му я дава!!.. В нашата нещастна държава просперират само мутрите и престъпниците, поддържани от власт имащи, прокуратура и съд!!.. За съжаление се оказахме тъп народ, (с главно “Т”)… Не току така поета е казал:” Българио за тебе те умряха!… “Жалко, че нашият велик народ, заради такива продажници и малоумници отива към самоунищожението си заради нихилизма който е обхванал нацията ни!!!… Жалко… много жалко!!!.. Събуди се НАРОДЕ, защото иначе ще присъстваш на погребението си!!!

Коментарите са спряни.