БОЙКО СЕ САМОНАВИВА, ЧЕ НАРОДА НЕ МОЖЕ БЕЗ НЕГО

Банкеръ Daily

Борисов сменя тактиката за президентските избори

Борисов сменя тактиката за президентските избори

“В сегашната ситуация коренно преразглеждам фигурата на кандидата за президент.” Това обяви премиерът Бойко Борисов, който отново не назова име и остави това за септември.

Той смята, че следващият държавен глава трябва да е обединител. В случая не се касаело за човек с много титли, а за такъв, който да бъде приет от всички, когато бъде избран. 

Нацията в следващите години ще има нужда от човек, който да балансира между партиите и да консолидира нацията”, коментира той.

Запитан дали се чувства обединител, Борисов заяви: „Много е силно човек да си припише някаква титла, която не му е дадена от хората”.

По думите му гарантът за Европейския съюз и за НАТО на първо място са партиите, на второ – кабинетът, който взима решения за финансиране на някои програми. Чак на трето място бил президентът.

За Борисов президентските избори в момента изглеждат далече заради напрежението в света в момента. Щяло да й дойде времето и на тази тема.

Ние сме в петоъгълник в момента, по-сложен от Бермудския триъгълник”, заяви премиерът. От едната страна е проблемът с Крим и нестабилната обстановка в Украйна, от другата извънредно положение в Турция. Борисов добави и икономическата нестабилност в Гърция, както и ситуацията в Македония, където заради конфронтацията между политическите партии, дори не могат да насрочат дата за изборите.

Попитан дали има конфликт с Радан Кънев или Реформаторския блок, Борисов подчерта, че те правят трудните и тежките реформи. В тази насока той изтъкна системата за пръстови отпечатъци в здравеопазването, която значително улеснявала процедурите в болниците.

Премиерът запита защо Радан Кънев не си подкрепя министрите. Според Борисов той не иска да ходи да се кара с тях, а го прави с ГЕРБ. По думите му лидерът на ДСБ говорел неистини. Борисов посочи, че когато ГЕРБ и Реформаторският блок са се събрали, са се разбрали да си подкрепят министрите.

Бойко Борисов препотвърди, че ще изтегли ГЕРБ от управлението, ако президентските избори не са успешни за тях. При неуспех на президентските избори, ще изтегля ГЕРБ от управлението. Президентските избори ще бъдат вотът на доверие или недоверие, смята Борисов.